previous
next

Η σημασία των μπαρ, μέσα από δύο πρόσφατες, τηλεοπτικές σειρές

Articles

Τα συνοικιακά μπαρ, οι παμπ, τα μικρά, ζεστά καφέ, απεικονίζονται συχνά πυκνά, τόσο στον κινηματογράφο, όσο ακόμη πιο συχνά, στην τηλεόραση ως αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας, άλλοτε ως απλά σημεία συνάντησης των πρωταγωνιστών και άλλες φορές ως μέρη που εκτυλίσσονται οι πιο οδυνηρές στιγμές της ζωής τους. Από γιορτινές στιγμές γεμάτες γέλιο έως δραματικές σεκάνς μοναχικών στοχασμών, αυτοί οι δημόσιοι, αλλά τόσο οικείοι χώροι αντικατοπτρίζουν γλαφυρά τη δυναμική της κοινότητας, αλλά και τον βυθό της προσωπικής μοναξιάς και του ανθρώπινου δράματος. Οι λίγο πιο μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν με «Τα Φιλαράκια», ενώ πιο πρόσφατα παραδείγματα επιβεβαιώνουν τα προλεχθέντα. Παρακολούθησα δύο τηλεοπτικές σειρές που εξυμνούν και εξαίρουν τη σημασία των μπαρ στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις, το ‘’Baby Reindeer’’ και το πιο πρόσφατο επεισόδιο των ‘’The Simpsons’’, ‘’The Cremains of the Day’’.

σημασία των μπαρ

Ο Larry Dalrymple στο ‘’The Simpsons’’

Έπρεπε να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια, από το πρώτο επεισόδιο του ‘’The Simpsons’’ για να αποφασίσουν οι δημιουργοί της σειράς να «σκοτώσουν» έναν από τους πλέον σταθερούς χαρακτήρες τους, έναν φανατικό θαμώνα του μπαρ Moe’s Tavern. Όσα σχετικά συνέβησαν στο τελευταίο αυτό επεισόδιο, αναστάτωσαν τους φαν της σειράς.

Ο Larry Dalrymple, αχώριστο ντουέτο με τον Sam, στο μπαρ του Moe, έκανε την πρώτη του εμφάνιση μόλις στο τρίτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, πίσω στο μακρινό 1989! Ο Larry σε αυτά τα 35 χρόνια ζήτημα είναι να είχε ξεστομίσει μερικές αράδες -περιοριζόταν στο να πίνει και να καταλαμβάνει ένα από τα λιγοστά σκαμπό του μπαρ. Οι αλληλεπιδράσεις του με τους λοιπούς θαμώνες ήταν ως επί το πλείστον περιφερειακές, ενώ ακόμη και σε κοινές στιγμές μεγάλης ευφορίας, εκείνος παρέμενε στη γωνιά του, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα αρκετών ανθρώπων στην αληθινή ζωή, που αναζητούν παρηγοριά στη συνεπή, αν και συχνά σιωπηλή συντροφιά που βρίσκουν στα μπαρ της περιοχής τους. Η απεικόνιση όλα αυτά τα χρόνια του Larry ως χαρακτήρα του ‘’The Simpsons’’ δεν τονίζει μόνο τη σημασία των μπαρ μέσα από την αίσθηση της ανωνυμίας που μπορεί να «κατακλύσει» ακόμη και τα πιο πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, αλλά και ενισχύει την ταυτότητα των μπαρ ως καταφύγια, ειδικά για εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο.

Για πολλούς, όπως ο Larry, τα μπαρ αποτελούν δεύτερο σπίτι τους, ένα μέρος όπου ο μπάρμαν γνωρίζει το όνομά τους, το αγαπημένο τους ποτό και μερικά, λιγοστά ή περισσότερα στοιχεία από τη ζωή τους. «Λειτούργημα», λένε κάποιοι, πως αποτελεί η δουλειά του μπάρμαν και αρκετών μπαρ, τουλάχιστον, ας δεχθούμε πως αποτελούν μια σπάνια σταθερά στη ζωή κάποιων που σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετώπιζαν τον κόσμο μόνοι τους.

Στο 15ο επεισόδιο της 35ης σεζόν του ‘’The Simpsons’’ ο μπάρμαν Moe προσπαθεί να διώξει τον κόσμο από το μπαρ του, με τον Larry να μην τον ακούει. Ο Homer τότε διαπιστώνει… πως είναι νεκρός, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στη θλιβερή σκηνή της κηδείας του, η εκκλησία είναι σχεδόν άδεια, αν εξαιρέσεις τη μαμά του χαρακτήρα, την οικογένεια Simpsons και 3-4 άλλους θαμώνες από την κοινή «παρέα του μπαρ».

‘’He died unloved in a bar’’, ξεφωνίζει η Μαρτζ με τη βραχνή φωνή της, ενώ από το ημερολόγιό του διαπιστώνεται πως οι καλύτεροί του φίλοι στη ζωή του υπήρξαν οι Homer, Lenny, Carl και Moe, στους οποίους και ανατίθεται να σκορπίσουν τις στάχτες του.

‘’Sent from my Iphone’’

Στην τηλεοπτική σειρά τώρα για την οποία μιλούν οι περισσότεροι στα σόσιαλ μίντια τελευταία, στην αληθινή ιστορία του ‘’Baby Reindeer’’, προσφέρεται μια διαφορετική, αλλά εξίσου συγκινητική ματιά στον ρόλο των μπαρ στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Μια μοναχική κυρία, η Μάρθα, σε μια διέξοδο από τη μοναξιά της, μπαίνει σε μια παμπ. Ο πρωταγωνιστής-μπάρμαν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της, της προσφέρει ένα ζεστό τσάι -μια απλή πράξη καλοσύνης και φιλοξενίας, που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα των μπαρ ως απάγκιο για την ψυχή, ένα θερμό καλωσόρισμα για όποιον περνάει τις πόρτες τους.

Σημασία των μπαρ

Η σημασία των μπαρ

Συνοψίζοντας, ανεξάρτητα από το πως είναι για τον κάθε έναν από μας το ιδανικό μπαρ, αποτελεί αδιαμφισβήτητα καταλύτη καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση των κοινωνικών τοπίων τόσο της τηλεοπτικής, όσο και της αληθινής ζωής μας, προσφέροντας παρηγοριά στους μοναχικούς, αλλά και έναν χώρο όπου η κοινότητα μπορεί να διασκεδάσει, έναν χώρο για να ξεσκάσει από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Το πιο σημαντικό όμως είναι -και εκεί κρύβεται, αν μου επιτρέπεται, η αληθινή γοητεία τους- πως προσφέρουν έναν τόσο οικείο χώρο, για όλους όσοι εισέρχονται. Επιπροσθέτως, καθώς σε κάθε μπαρ δημιουργείται και ένας ξεχωριστός μικρόκοσμος, αν απογοητευτούμε από αυτόν, μπορούμε με μεγάλη ευκολία, να αλλάξουμε στέκι, να έχουμε άλλη μία ευκαιρία σε ένα νέο περιβάλλον.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Η σημασία των μπαρ, μέσα από δύο πρόσφατες, τηλεοπτικές σειρές"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 26/04/2024