previous
next

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Ilegal Mezcal από την Bacardi!

News

Τα νέα της επικείμενης και πολυαναμενόμενης, εδώ και μήνες, πλήρους εξαγοράς του Ilegal mezcal από την Bacardi, διαδόθηκαν με ταχύτατο ρυθμό χθες το απόγευμα, έπειτα από δελτίο τύπου που βγήκε στη δημοσιότητα. Η μεγαλύτερη, «οικογενειακή» επιχείρηση αλκοολούχων ποτών στον κόσμο απέκτησε πλήρως το super-premium brand μεσκάλ, Ilegal, ιδρυθέν το 2006. Το Ilegal mezcal είχε προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως τόσο για την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του, για τις ηθικές αξίες που διέπουν το brand, αλλά και για τον πολιτικό λόγο του, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για ένα brand μαζικής κατανάλωσης. Θα συνεχίσει άραγε στις ίδιες ράγες μετά την εξαγορά του;

Ilegal mezcal

Ο Stephen Myers, ένας εκ των δύο συνιδρυτών του Ilegal δημοσίευσε χθες το απόγευμα στο προφίλ του στο φέισμπουκ τα νέα της εξαγοράς. Όλοι το περίμεναν, η μεγάλη εξαγορά ετοιμαζόταν εδώ και μερικούς μήνες, άλλωστε το πρώτο βήμα είχε γίνει το 2015, όταν η Bacardi πρωτοσυνεργάστηκε με το brand, αποκτώντας ένα μειοψηφικό πακέτο, προκειμένου να δημιουργηθεί δίκτυο διανομής στις ΗΠΑ. Και έκτοτε το brand γιγαντώθηκε, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, αν και μεσκάλ, άρα θεωρητικά και εξ ορισμού, αρτιζάνικη παραγωγή, τα νούμερα του Ilegal είναι τεράστια.

Πως ξεκίνησε το Ilegal mezcal;

Η ιστορία θέλει τον Αυστραλό μπαρτέντερ και ερασιτέχνη αθλητή του ράγκμπι Stephen Myers να πέφτει θύμα κλοπής των πιστωτικών καρτών του, σε ένα ταξίδι του στη Γουατεμάλα και να μένει χωρίς χρήματα για την επιστροφή. Εκεί, στην Antigua της Γουατεμάλα, αποφασίζει να εργαστεί σε ένα μπαρ, το Café No Sé, ιδιοκτησίας του Αμερικανού expat, John Rexer, προκειμένου να μαζέψει χρήματα για το ταξίδι. Εκεί πέφτουν στα χέρια του και μερικές φιάλες μεσκάλ, από το γειτονικό Μεξικό, παρόλο που οι εξαγωγές εν έτει 2003 δεν ήταν ακόμη νόμιμες για όλο τον κόσμο και το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής μεσκάλ δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί πλήρως.

Ilegal mezcal

Ο Rexer και ο Myers ερωτεύονται κάθε μέρα και περισσότερο το απόσταγμα αγαύης και αρχίζουν να επισκέπτονται τα διάφορα χωριά γύρω από την Oaxaca του Μεξικό, όπου γνωρίζουν παραγωγούς μεσκάλ και περνούν διάφορες φιάλες λαθραία από τα σύνορα πίσω στο μπαρ τους. Το ένα έφερε το άλλο, «τα βρήκαν» με έναν πιστοποιημένο παραγωγό, οι νόμοι περί εξαγωγών άλλαξαν και το 2006 ίδρυσαν το Ilegal mezcal, στην αρχή, αποκλειστικά για το μπαρ τους.

Όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν, το brand «ακούστηκε» πολύ στην αγορά και όχι μόνο, είτε για τον τρόπο που επέλεξε να επικοινωνεί τις αξίες του (βιωσιμότητα, συμπερίληψη, κτλ) ή τον πολιτικό του λόγο, πρωτίστως μέσα από καμπάνιες μάρκετινγκ τύπου guerilla. Όσοι ασχολείστε με τα των ΗΠΑ, ίσως να είχατε δει την αντι-καμπάνια στον πρώην πρόεδρο Trump με τίτλο Donald Eres Un Pendejo, η οποία βρέθηκε σε κτίρια με στένσιλ street art, ως φωτισμός σε κτίρια, σε μπλουζάκια, κοκ

Ilegal mezcal

Τα χρόνια φυσικά πέρασαν, το μεσκάλ διαδόθηκε στον κόσμο ολόκληρο, οι πωλήσεις της κατηγορίας εκτοξεύτηκαν, μπήκαν μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά (η Bacardi είναι ένας από τους μεγαλύτερους) και πλέον οι προβλέψεις της IWSR δίνουν στην super-premium κατηγορία του μεσκάλ 16% υπό μορφή σύνθετου ρυθμού ετήσια ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ιδρυτές του ορκίζονται πως ακόμη και με την εξαγορά από την Bacardi οι αξίες τους θα παραμείνουν στην καρδιά του brand και πως το μόνο που τους εξασφαλίζει αυτή η συμφωνία είναι πρόσβαση σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Οικονομικοί όροι, καθώς και περαιτέρω λεπτομέρειες από τη συμφωνία δεν έγιναν γνωστά.

All photos by Ilegal Mezcal

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Ilegal Mezcal από την Bacardi!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2023