previous
next

In deep sheep

News

-Με λένε Άλντους και έπλυνα σήμερα 43 πρόβατα με Sheep Dip. Βρώμικη δουλειά μα κάποιος πρέπει να την κάνει.

 

-Με λένε Κάρλτον και σήμερα βούτηξα 51 πρόβατα μέσα σε Sheep Dip για προληπτικούς λόγους. Νταξ, κάποια από αυτά είχαν όντως πολλές ψείρες, αλλά ο κύριος Κλίφορντ μας είπε ότι δεν κάνει και μεγάλη διαφορά στο βρασμένο κρέας.

 

-Με λένε Τζον και ήπια τρία μπουκάλια Sheep Dip την τελευταία βδομάδα… χμ… ήθελα να πω πως έπλυνα κι εγώ 30 πρόβατα με Sheep Dip. Συγγνώμη για την παρανόηση.

 

-Με λένε Γιάννη και την περασμένη εβδομάδα δοκίμασα και μίλησα με περισσότερα από 100 άτομα για το εξαιρετικό Sheep Dip μπλέντιντ μολτ (blended malt) ουίσκι, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Loch-Katrine-Consulting στο σπίτι του Βρετανού πρέσβη.

Τελικά τι από τα παραπάνω ισχύει; Κατά κάποιο τρόπο, ισχύουν όλα. Το Sheep Dip σαν όρος πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19ου  αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία όταν κάποιος χημικός παρασκεύασε ένα εντομοκτόνο φάρμακο βασισμένο στο αρσενικό και το πρότεινε στους κτηνοτρόφους της Σκωτίας. Συνήθως διαλυόταν σε νερό όπου οι κτηνοτρόφοι βουτούσαν τα πρόβατα τους (εξού και το όνομα) και λειτουργούσε αποτελεσματικά σκοτώνοντας τα έντομα και τα μικρόβια του προβάτου.

Επειδή όμως στη Σκωτία εκείνη την εποχή η φορολογία του αλκοόλ ήταν στα ύψη, οι πανούργοι Βρετανοί σκέφτηκαν να αποθηκεύουν το ουίσκι τους σε βαρέλια που κανονικά αποθήκευαν Sheep Dip και που φυσικά το έγραφε απ’ έξω. Έτσι, όχι μόνο δεν δοκίμαζαν οι φοροεισπράκτορες να ανοίξουν το βαρέλι αλλά ούτε που το πλησίαζαν αφού το κανονικό εντομοκτόνο ήταν πολύ τοξικό. Από τότε, η λέξη Sheep Dip θεωρείται σχεδόν συνώνυμη με το ουίσκι…

Σήμερα, το Sheep Dip είναι ένα εξαιρετικό ουίσκι μπλέντιντ μολτ, μείγμα από 16 διαφορετικά ουίσκι σινγκλ μολτ (single malt) και από τις τέσσερις παραγωγικές περιοχές ουίσκι της Σκωτίας, με ηλικίες παλαίωσης από οκτώ έως 20 χρόνια. Το τελικό μείγμα (blend) το έχει επιμεληθεί o μεγάλος και τρανός Ρίτσαρντ Πάτερσον (Richard Paterson), ο άνθρωπος δηλαδή πίσω από το Whyte and Mackay και ο μοναδικός τρίτης γενιάς μάστερ μπλέντερ (master blender). Κάτι που από μόνο του μπορεί να σου εγγυηθεί ένα άψογο αποτέλεσμα.

Στις 23 Οκτωβρίου λοιπόν, το ουίσκι Sheep Dip μαζί με το καταπληκτικό τζιν Edinburgh και τη σειρά μηλίτη Aspall παρουσιάστηκαν και επίσημα στην Ελλάδα από την εταιρεία LKC, που τα εισήγαγε στην Ελλάδα. Η οικία του Βρετανού πρέσβη στο Κολωνάκι επιλέχθηκε από τους υπεύθυνους με γνώμονα την προέλευση των προϊόντων, αλλά και την ελληνοβρετανική φιλία πάνω στην οποία προσπάθησαν να στηρίξουν αυτά τα πρώτα τους βήματα.

Εκεί, ο Βασίλης Κυρίτσης ανέλαβε την γευσιγνωστική παρουσίαση του τζιν, ο Γιώργος Λούκας ανέλαβε την αντίστοιχη της σειράς με τα τρία προϊόντα μηλίτη και η αφεντιά μου το ουίσκι, και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα τρία αυτά προϊόντα, να τα δοκιμάσουμε μαζί με κόσμο και να τα ταιριάξουμε γευστικά με φαγητά που είχαν επιμεληθεί ειδικά για την περίσταση πεπειραμένοι σεφ-συνεργάτες του πρέσβη. Φημολογείται ότι θα ακολουθήσει άλλη μία εκδήλωση-παρουσίαση, αυτή τη φορά καθαρά για επαγγελματίες του χώρου. Θα περιμένουμε με αγωνία!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"In deep sheep"

News

Δημοσιεύτηκε στις 06/11/2013