previous
next

Αλκοόλ στην Ινδία: Τι κρύβεται πίσω από τις ουρές στις κάβες;

Articles

Φανταστείτε να έπρεπε να περάσετε το διάστημα της καραντίνας χωρίς μια στάλα αλκοόλ. Το σκέφτεστε; Ναι, είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Και συνέβη σε μια χώρα που βρίσκεται στην ένατη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση αλκοόλ, στην δεύτερη θέση στην κατανάλωση αποσταγμάτων και στην πρώτη θέση στην κατανάλωση ουίσκι! Όμως, το αλκοόλ στην Ινδία αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, κάποιες από τις προεκτάσεις του οποίου, φάνηκαν με τη σταδιακή άρση του lock down στην ασιατική χώρα, με φωτογραφίες να δημοσιεύονται την προηγούμενη εβδομάδα από ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από κάβες.

αλκοόλ στην Ινδία

Βλέπετε, στην Ινδία απαγορεύεται το ντελίβερι σε αλκοολούχα προϊόντα, καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο τους. Έτσι, όταν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν, το διάστημα της καραντίνας, αυξήσεις στις πωλήσεις αλκοολούχων προϊόντων, 22% και 55% αντίστοιχα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, στην Ινδία δεν πουλήθηκε ούτε μια σταγόνα.

"Το ζήτημα της κατάχρησης στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ινδία είναι τεράστιο και αυξανόμενο."

Και τι σημαίνει αυτό για το κράτος και τις περισσότερες από τις πολιτείες του; Μηδενικά έσοδα από τις πωλήσεις αλκοόλ, όταν αυτές υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορούν να αποτελέσουν μέχρι και το 10% των συνολικών εσόδων της εκάστοτε πολιτείας. Έτσι, το άγχος για την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων πώλησης αλκοόλ, ήταν εξίσου μεγάλο τόσο στους καταναλωτές όσο και στις πολιτειακές αρχές, που έβλεπαν τα ταμεία τους να αδειάζουν.

Οι τεράστιες όμως ουρές ακτινοβολούν και κάτι ακόμη· το τεράστιο και αυξανόμενο ζήτημα της κατάχρησης στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ινδία. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση αλκοόλ σε ενήλικες από το 1990 μέχρι το 2017 έχει αυξηθεί 38%, από 4.3 λίτρα το χρόνο, σε 5.9. Το 11% των Ινδών κάνουν κατάχρηση στην κατανάλωση του αλκοόλ, ενώ το 1/3 αυτών που καταναλώνουν αλκοόλ, επιλέγουν φθηνό, κακής ποιότητας και τοπικής παραγωγής.

αλκοόλ στην Ινδία

Και μιας και αναφέρθηκα στο παράνομα παραχθέν αλκοόλ, σημειώστε πως αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις έρευνες και τα νούμερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προανέφερα, παρόλο που υπολογίζεται πως συγκεντρώνει πάνω από τη μισή κατανάλωση!

"Το παράνομο αλκοόλ στην Ινδία δεν υπολογίζεται σε καμία έρευνα, παρόλο που αποτελεί παραπάνω από τη μισή κατανάλωση!"

Η κατάχρηση του αλκοόλ στην Ινδία φαίνεται πως έχει δημιουργήσει πιέσεις για μια σύγχρονη ποτοαπαγόρευση. Οι κυριότεροι υποστηρικτές της είναι γυναίκες, οι οποίες βιώνουν ενδοοικογενειακή και όχι μόνο, βία. Αλλά το αλκοόλ στην Ινδία ευθύνεται και για αρκετούς θανάτους. Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ η κίρρωση του ύπατος αποτελεί μία ακόμη συχνή αιτία θανάτου στην ασιατική χώρα.

αλκοόλ στην Ινδία

Ο Π.Ο.Υ. άλλωστε προειδοποιεί:

  • 3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με την κατάχρηση του αλκοόλ. Αυτό το νούμερο αποτελεί το 5,3% όλων των θανάτων.
  • Φαίνεται να επηρρεάζει αρκετά τους νέους. Το 13,5% των θανάτων στις ηλικίες 20-39 οφείλονται στην κατάχρηση του αλκοόλ.
  • Η κατάχρηση του αλκοόλ, εκτός από θανάτους, ευθύνεται και για μια σειρά από ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές, καθώς και φυσικών τραυματισμών.
  • Οι πιο πρόσφατες συνδέσεις μεταξύ της κατάχρησης του αλκοόλ και κάποιας άλλης ασθένειας αφορούν στη φυματίωση και την πορεία του HIV/AIDS.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση, φαίνεται πως δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε δραστική λύση ποτοαπαγόρευσης, μιας και τη δεδομένη στιγμή, τα ταμεία της εξαρτώνται άμεσα από τους φόρους του αλκοόλ. Αρκετοί όμως κυβερνητικοί εκπρόσωποι συμφωνούν στην ανάγκη ύπαρξης μιας νέας και ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος του αλκοόλ στην Ινδία, η οποία πρωτίστως και σε έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα θα κατάφερνε αυτό ακριβώς το πράγμα, να μειώσει την κρατική εξάρτηση από την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ στη συνέχεια, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αύξανε τις ελάχιστες τιμές ανά μονάδα αλκοόλ, αλλά και θα προωθούσε την υπεύθυνη κατανάλωση μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες.

Η Ινδία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και ο υπερπληθυσμός της αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως αποτελεί το πιο σημαντικό εμπόδιο στη συνολική εξυγίανση της.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Αλκοόλ στην Ινδία: Τι κρύβεται πίσω από τις ουρές στις κάβες;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 20/05/2020