previous
next

Γυναίκες στη βιομηχανία των ποτών: Ξεπερνώντας εμπόδια, σερβίροντας επιτυχία!

Articles

Η βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών, ένας ιστορικά ανδροκρατούμενος χώρος, υφίσταται εδώ και περίπου μια εικοσαετία μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση, με δεκάδες γυναίκες να ηγούνται αρκετών και ρηξικέλευθων αλλαγών, ειδικά σε θέσεις υψηλής ευθύνης στο χώρο. Από την απόσταξη και την ποτοποιία, μέχρι την αναμειγνυολογία και τη διεύθυνση εξαιρετικών καταστημάτων εστίασης, δεκάδες άκρως επιτυχημένες κυρίες, λειτουργούν ως τα πλέον εξαιρετικά πρότυπα, φέρνοντας τις γυναίκες στο εργασιακό προσκήνιο.

Έπρεπε φυσικά να περάσουν αρκετά χρόνια, καθώς μέχρι σχεδόν έναν αιώνα πριν, δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό, ακόμη και το να συχνάζουν οι γυναίκες στα μπαρ. Παρόλα αυτά, και μετά από πολλούς (άνισους) αγώνες, με έμφυλα στερεότυπα, χαμηλότερους μισθούς και τραγικές συνθήκες εργασίας, οι γυναίκες πλέον αντιμετωπίζονται ως ίσες, από την πλειονότητα του πολιτισμένου, δυτικού κόσμου.

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα παραδείγματα γυναικών που πρώτευσαν στο χώρο τους και αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση.

Οι πρωτεργάτριες γυναίκες

Η Mary Louise Cecilia “Texas” Guinan, αποτέλεσε σύμβολο της εποχής της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, καθώς αψηφούσε μονίμως τους κανόνες ως ιδιοκτήτρια μπαρ και ηθοποιός. Η τολμηρή της προσωπικότητα και η έξυπνη επιχειρηματική της δεινότητα την καθιέρωσαν ως θρυλική φιγούρα σε μια εποχή που οι γυναίκες σε τέτοιους ρόλους αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο.

Η Ada Coleman, μια άλλη πρωτοπόρος των αρχών του 20ου αιώνα, καθιερώθηκε στη συνείδηση των απανταχού φίλων του καλού ποτού ως επικεφαλής μπαρτέντερ στο American Bar του ξενοδοχείου Savoy, θέση που ελάχιστοι κατείχαν στη μεγάλη ιστορία του λονδρέζικου τοπόσημου. Ένα ολόκληρο άρθρο έχω αφιερώσει στην Coleman, κάτι που αδιαμφισβήτητα το άξιζε, τόσο για το αλέγκρο του χαρακτήρα της, όσο και για την υπόστασή της. Θα το βρείτε εδώ.

Γυναίκες

Η Ada Coleman

Σύγχρονες πρωτοπόρες στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών

Η Dr Anne Brock, επικεφαλής αποσταγματοποιός (master distiller) στο τζιν Bombay Sapphire, αποτελεί τρανό παράδειγμα της αυξανόμενης επιρροής των γυναικών στο χώρο των αλκοολούχων ποτών, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της διαδικασία παραγωγής ενός κορυφαίου στον κόσμο ποτού και μάλιστα, έχοντας ξεκινήσει από μπαρτέντερ!

Γυναίκες

Η Dr. Anne Brock

Από παρόμοιο μετερίζι, σε θέση με ακόμη μεγαλύτερη επιρροή καθώς επιμελείται όχι ένα, αλλά τρία διαφορετικά brand με δεκάδες διαφορετικές ετικέτες, βρίσκεται και η Dr. Rachel Barrie, η επονομαζόμενη και ‘’Grande Dame’’ του σκοτσέζικου ουίσκι. Με εμπειρία τριάντα ολόκληρων χρόνων στη βιομηχανία του ουίσκι, εργάζεται τα τελευταία ως Master Blender και Senior Leader στον όμιλο Brown Forman, υπεύθυνη για την παραγωγή όλων των ουίσκι των αποστακτηρίων BenRiach, GlenDronach και Glenglassaugh. Περισσότερα θα διαβάσετε και εδώ.

Η Dr. Rachel Barrie

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ουκ ολίγες γυναίκες κατέχουν εξίσου σημαντικές θέσεις στην παραγωγή σπουδαίων αλκοολούχων ποτών. Η Lorena Vásquez από το ρούμι Zacapa και η Joy Spence από το ρούμι Wray & Nephew και Appleton Estate έχουν κάνει σημαντικά βήματα στη βιομηχανία του ρουμιού, αλλά και των αλκοολούχων ποτών εν γένει. Η Joy Spence ξεχωρίζει ως η πρώτη γυναίκα master blender στη βιομηχανία των ποτών, ενώ το 2017, στη διοργάνωση Tales of the Cocktail, έλαβε το βραβείο Grande Dame ως «η πλέον επιδραστική γυναίκα στο χώρο των κοκτέιλ και των αποσταγμάτων»!

Αλλά και η Bertha Gonzalez Nieves, ως συνιδρύτρια της τεκίλας Casa Dragones, κατάφερε κι εκείνη να επαναπροσδιορίσει την παραγωγή εθνικού αποστάγματος του Μεξικού, κατακτώντας τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας της Τεκίλας»

Σύγχρονες κυρίες με αποτύπωμα στα πιο σπουδαία μπαρ

Η Julie Reiner και η Audrey Saunders κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο για την επάνοδο του κοκτέιλ και των κοκτέιλ μπαρ στις ΗΠΑ και στον κόσμο, με τη σπουδαία δουλειά που έκαναν μέσα από θρυλικά πλέον μπαρ, αναδιαμορφώνοντας τη νεοϋορκέζικη σκηνή στις αρχές του 2000. Το Flatiron Lounge, το Clover Club και το Pegu Club, χάρισαν απλόχερα έμπνευση στην αναδυόμενη, παγκόσμια σκηνή για μπαρ, ενώ υπήρξαν μέντορες δεκάδων μετέπειτα σπουδαίων μπαρτέντερ και ιδιοκτητών μπαρ. Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη που είχα πάρει από την Julie Reiner.

Λίγο αργότερα, η Ισπανή Esther Medina Cuesta και η Ολλανδή Tess Posthumus, μέσα από τη δουλειά τους σε Λονδίνο και Άμστερνταμ αντίστοιχα, προσέδωσαν νέα αντίληψη στην έννοια της φιλοξενίας στα μπαρ και αποτέλεσαν την επόμενη γενιά σπουδαίων προτύπων στη βιομηχανία του μπαρ. Η δουλειά που έκαναν και το αποτύπωμα που άφησαν μέσα από μπαρ, συμβουλευτικές υπηρεσίες και σεμινάρια υπήρξε σπουδαίο και άκρως επιδραστικό.

Μπαρτέντερ και συνιδιοκτήτρια του λονδρέζικου μπαρ Tayēr + Elementary, συνιδιοκτήτρια του παγκόσμιου συμποσίου για μπαρ ‘’P(our)’’, αλλά και του ‘’Back of House’’, μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας εργαζόμενοι στη βιομηχανία του ποτού μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα παρενοχλήσεις και κάθε άλλο θέμα στο χώρο εργασίας τους, ενώ επί τρεις χρονιές ψηφίζεται ως η πλέον επιδραστική προσωπικότητα στη βιομηχανία των ποτών και των μπαρ, η Νορβηγή Monica Berg αποτελεί εδώ και χρόνια πρότυπο όχι μόνο για γυναίκες, αλλά και για κάθε επαγγελματία που επιθυμεί να προσεγγίσει ολιστικά τη δουλειά του.

Γυναίκες

Η Monica Berg

Μπαρτέντερ της χρονιάς 2015, από το Tales of the Cocktail και του 2016 από Wine Enthusiast, παραλήπτρια του Philanthropy Award του 2019 για τη δουλειά της μέσα από κοινωφελείς σκοπούς και ιδρύματα, συνιδιοκτήτρια του μπαρ Leyenda στο Μπρούκλιν και συνιδρύτρια του ετήσιου διαγωνισμού Speed-Rack, με άπειρη «δουλειά» στον τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης, η Ivy Mix πρωτοστατεί μεταξύ των σπουδαίων γυναικών της βιομηχανίας των ποτών και αποτελεί σύγχρονο πρότυπο για τις γυναίκες στα μπαρ.

Η Ivy Mix

Όλες οι προαναφερθείσες κυρίες του χώρου των μπαρ και των ποτών, αλλά και δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη, έχουν λειτουργήσει ως πρότυπα για εκατομμύρια άλλες στον κόσμο, ξεπερνώντας τις υφιστάμενες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις ανισότητες και όλες τις προκλήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν στην καθημερινότητα της εργασίας τους. Και όχι μόνο δημιούργησαν επιτυχημένες καριέρες, αλλά έθεσαν και τις βάσεις για τη σύγχρονη αντίληψη περί ισότητας στον χώρο.

Ο αντίκτυπος της πορείας και των επιτευγμάτων τους διαμορφώνει το μέλλον της βιομηχανίας των ποτών. Μια βιομηχανία που πλέον είναι ξεκάθαρα πιο συμπεριληπτική, διαφορετική και πρωτοπόρα. Μια βιομηχανία που πλέον εμπνέει τις νέες γυναίκες στο να ασχοληθούν με τον εν λόγω επαγγελματικό χώρο και να διαπρέψουν. Τα επιτεύγματά τους δεν είναι ατομικά, παρά αποτελεί κομμάτι μιας συλλογικής αφήγησης, ενός συλλογικού αγώνα προς την πρόοδο στο ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Γυναίκες στη βιομηχανία των ποτών: Ξεπερνώντας εμπόδια, σερβίροντας επιτυχία!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 08/12/2023