previous
next

Ιρλανδικό ουίσκι. Από τον παράδεισο, στην κόλαση και πάλι πίσω.

Articles

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας τάσης για κάθε αυθεντικό και αρτιζάνικο προϊόν, το ιρλανδικό ουίσκι ζει εξαιρετικές μέρες δόξας, φήμης, αλλά και… τζίρου. Και μπορεί να μην είναι καλύτερες από εκείνες της δύσης του 19ου αιώνα, όταν φημολογείται πως κατείχε το 60% της παγκόσμιας αγοράς του ουίσκι, παρόλα αυτά, σήμερα, διατηρεί τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης κατηγορίας ποτού. Και φαίνεται να το απολαμβάνει. Είναι όμως όλα ρόδινα;

Το ιρλανδικό ουίσκι και η ιστορία του

Για το ιρλανδικό ουίσκι και την ιστορία του έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές. Βάσει επίσημων καταγραφών, η απόσταξη του ξεκινά το 1405 και μέχρι τον 19ο αιώνα καταφέρνει να βρεθεί στην πρώτη θέση των προτιμήσεων παγκοσμίως. Όμως η αμερικανική ποτοαπαγόρευση (οι Αμερικανοί αποτελούσαν τον μεγαλύτερο πελάτη τους), το αντίστοιχο Intoxicating Liquor Act της Ιρλανδίας του 1927, ο αγγλο-ιρλανδικός εμπορικός πόλεμος, αλλά και η τεχνολογική ανάπτυξη των βασικών ανταγωνιστών τους, των Σκωτσέζων, οδήγησε το ιρλανδικό ουίσκι, σχεδόν στον αφανισμό.

ιρλανδικό ουίσκι

Χαρακτηριστικά, από τα 93 αποστακτήρια που λειτουργούσαν το 1835, αριθμός ρεκόρ για τον 19ο αιώνα, η ιρλανδική κρίση στο ουίσκι τα έκλεισε όλα, αφήνοντας μόλις δύο, μέχρι την δεκαετία του 1970, ιδιοκτησίας και τα δύο της Ένωσης Ιρλανδών Παραγωγών, το New Midleton και το Old Bushmills.

Και ενώ το 2013 τα αποστακτήρια είχαν γίνει τέσσερα, μέχρι τον Αύγουστο του 2017 ο αριθμός τους έγινε διψήφιος, φθάνοντας τα 18 αποστακτήρια! Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια… Είναι προγραμματισμένο δε, ο αριθμός των ενεργών αποστακτηρίων να ξεπεράσει τα 30, στα δύο επόμενα χρόνια!

Το ιρλανδικό ουίσκι λοιπόν φαίνεται πως επανάκαμψε για τα καλά. Οι παραγωγοί του αυτή τη φορά φαίνεται πως αφουγκράστηκαν την αγορά, φέρνοντας επενδύσεις από τους παγκόσμιους πολυεθνικούς κολοσσούς ποτών που βρήκαν μια παρθένα και εύκολη σχετικά αγορά για το στρατηγικό τους σχεδιασμό.

"Το πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι το ότι η κατανάλωση του αλκοόλ στην Ιρλανδία βρίσκεται σε μείωση 25%, από το 2005 μέχρι και σήμερα."

Επιτρέψτε μου όμως να δώσω τα εύσημα για αυτή την ανάκαμψη του ιρλανδικού ουίσκι και σε δύο μεμονωμένους επιχειρηματίες, που ναι, στην προκειμένη περίπτωση διαμόρφωσαν την τάση για το ιρλανδικό uisce beatha, το «νερό της ζωής». Οι Sean Muldoon και Jack McGarry, ιδιοκτήτες του μπαρ Dead Rabbit της Νέας Υόρκης, για το οποίο πρόσφατα γράψαμε πως έκλεισε επ’ αόριστον λόγω φωτιάς, πρέπει να θεωρούνται εν πολλοίς υπεύθυνοι. Το Dead Rabbit που στο παρελθόν έχει φθάσει μέχρι την κορυφή των 50 καλύτερων μπαρ του κόσμου, είναι ένα θεματικό μπαρ εμπνευσμένο από την Ιρλανδία και το ιρλανδικό ουίσκι μονοπωλεί των κατάλογο με τα κοκτέιλ και τα αποστάγματά του. Οι επιχειρηματίες άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν, κατάφεραν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους, παίρνοντας ταυτόχρονα βήμα λόγου στα παγκόσμια συνέδρια διαμόρφωσης τάσεων. Και όταν ξεκίνησαν να μιλούν για το ιρλανδικό ουίσκι, μια ολόκληρη βιομηχανία, διψασμένη για καθετί νέο, ποιοτικό, hip και γεμάτο ιστορία, τους άκουσε και το αγκάλιασε.

ιρλανδικό ουίσκι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Irish Whiskey Association τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρλανδικού ουίσκι αυξήθηκαν το 2016 κατά 11.2%, ενώ πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Brand Champions το 2017 παρουσίασε νέα αύξηση, κατά 6%. Και τις δύο χρονιές (2016 και 2017), βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες ποτού.

"Σήμερα, το ιρλανδικό ουίσκι διατηρεί τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης κατηγορίας ποτού."

Το πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι το ότι η κατανάλωση του αλκοόλ στην Ιρλανδία βρίσκεται σε μείωση 25%, από το 2005 μέχρι και σήμερα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα το πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει οι αρμόδιοι φορείς, μεταφέροντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών από το φθηνής και κακής ποιότητας αλκοόλ στα πιο premium και καινοτόμα προϊόντα.

Στον αντίποδα, φαίνεται πως ένα νέο, καυτό ζήτημα έχει προκύψει στην Ιρλανδία, αυτό της υποχρεωτικής κάλυψης του 1/3 του τυπωμένου χαρτιού στη φιάλη των ιρλανδικών ουίσκι με προειδοποιητικές σημάνσεις υγείας, που περιλαμβάνεται σε ένα νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία. Οι εκπρόσωποι της Irish Whiskey Association προειδοποιούν πως μια τέτοια κρατική παρέμβαση σε ένα προϊόν του οποίου οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1/3 των συνολικών εξαγωγών της χώρας(!) μπορεί να είναι καταστροφική, πλήττοντας άμεσα το προφίλ του.

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ιρλανδικό ουίσκι. Από τον παράδεισο, στην κόλαση και πάλι πίσω."

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 09/07/2018