previous
next

Jack Daniel’s Single Barrel Select

Reviews

Το γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, η φετινή χρονιά αποτελεί χρονιά εορτασμών και ορόσημο για το Jack Daniel’s αφού το αποστακτήριο του γιορτάζει τα 150 χρόνια ζωής. 150 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με ιστορικές εμφιαλώσεις και όχι μόνο. Ένεκα των φετινών εορτασμών λοιπόν, εδώ στο Bitterbooze.com και στο The Booze Chronicles, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε παρέα με τον Τίμο Σπανό το Jack Daniel’s Single Barrel Select για τα μάτια σας και μόνο.

Εκτός από τις διαδικασίες που περιγράψαμε εδώ για το αμερικάνικο, θρυλικό ουίσκι από το Τενεσί αποτελεί τεράστιας σημασίας η κατασκευή του βαρελιού τους. Βάσει νόμου για την κατηγορία των Tennessee ουίσκι απαιτούνται αυστηρά, μόνο καινούρια βαρέλια για την ωρίμαση του ουίσκι τους. Βαρέλια που κατασκευάζονται από το ίδιο το Jack Daniel’s και όχι από κάποιο άλλο βαρελοποιείο, συναρμολογώντας 33 τάβλες διαφορετικού μεγέθους από Αμερικάνικη δρυ, αφού φυσικά τις κάψουν.

 

Jack Daniel's Single Barrel Select

 

Αυτά τα βαρέλια θα στοιβαχθούν μέσα στα παραδοσιακά, αμερικάνικα rickhouse, τις αποθήκες δηλαδή με τα τεράστια «ράφια» και τις διαφορετικές σειρές βαρελιών. Εκεί θα ωριμάσει υπομονετικά το ουίσκι Jack Daniel’s, συνήθως για περισσότερο από πέντε χρόνια και στη συνέχεια αυτός ο «μελένιος» χαρακτήρας του θα έχει την ευκαιρία να «μετενσαρκωθεί» σε άλλα προϊόντα. Είναι γνωστό άλλωστε πως η εταιρεία πουλά τα βαρέλια της μόλις χρησιμοποιηθούν για πρώτη και μοναδική φορά σε παραγωγούς σκωτσέζικου ουίσκι, μπίρας ακόμα και μπάρμπεκιου σάλτσας.

 

Στο μπουκάλι του Jack Daniel’s Single Barrel Select

Το Single Barrel Select αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που το Jack Daniel’s ξεκίνησε να «τρέχει» το 1997 και αποτελεί ουσιαστικά εμφιαλώσεις από συγκεκριμένα βαρέλια της αποθήκης ωρίμασης. Πρόκειται για τα βαρέλια των υψηλότερων σειρών, όπου, λόγω των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, η διαδικασία της ωρίμανσης γίνεται πιο έντονα με αποτέλεσμα το ουίσκυ να παίρνει στο μέγιστο τα στοιχεία κάθε βαρελιού. Οι εμφιαλώσεις αυτές αποτελούν και μια κίνηση της εταιρείας για προσέγγιση των connoisseur του ποιοτικού ουίσκι αλλά και των συλλεκτών, αφού κάθε βαρέλι αποτελεί ένα ξεχωριστό προϊόν, με μοναδικό γευστικό και αρωματικό προφίλ.

 

"Το Jack Daniel’s Single Barrel Select αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που το Jack Daniel’s ξεκίνησε να «τρέχει» το 1997 και αποτελεί ουσιαστικά εμφιαλώσεις από συγκεκριμένα βαρέλια της αποθήκης ωρίμασης."

 

To Jack Daniel’s Single Barrel Select στο ποτήρι μας

Με τον Τίμο δοκιμάσαμε μία εμφιάλωση από τη σειρά(rick) L-23 και το βαρέλι υπ’αριθμόν 16-4730, εμφιαλωμένο στις 08/05/16 και σε αλκοολικούς βαθμούς 45% (Cask Strength). Βαθύ κεχριμπαρένιο το χρώμα του και έντονα αρωματικό στη μύτη με μια πανδαισία αρωμάτων φρούτων. Μπανάνα, δαμάσκηνο, σύκο, κέικ και ζαχαρωτά φρούτων καθώς και μια υποψία σταφίδας, να ακολουθούνται από το χαρακτηριστικό βρεγμένο ξύλο των αμερικάνικων ουίσκι, τις φλούδες πορτοκαλιού και πολύ έντονη καραμέλα βουτύρου, όπως βέβαια και βανίλια.

 

Jack Daniel's Single Barrel Select

 

Στο στόμα είναι ζεστό και ελαφρώς επιθετικό, αλλά στιβαρό και μπαχαρώδες. Και μπορεί στη μέση του ουρανίσκου να αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για ένα γλυκόπιοτο ουίσκι, εξαιτίας κυρίως του υψηλού ποσοστού καλαμποκιού στο μείγμα του, αλλά παρόλα αυτά ισορροπείται άψογα από το υψηλό αλκοόλ που στην αρχή μας ξένισε και τον spicy χαρακτήρα του.

 

"Το Jack Daniel’s Single Barrel Select είναι στο στόμα ζεστό και ελαφρώς επιθετικό, στιβαρό και μπαχαρώδες. Αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για γλυκόπιοτο ουίσκι κάτι που ισορροπείται άψογα από το υψηλό αλκοόλ."

 

Τα ζαχαρωτά επιμένουν στο στόμα, όμως εδώ εμφανίζεται και κανέλα μαζί με πιο έντονη βανίλια και καραμέλα. Πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση, με μια καλά κρυμμένη φυτικότητα λίγο πριν η αίσθηση του αφήσει τον ουρανίσκο μας. Φυσικά όχι για πάντα, αφού η φιάλη δεν έχει αδειάσει. Τουλάχιστον όχι μέχρι την ώρα που γράφονται ετούτες οι αράδες.

 

Jack Daniel's Single Barrel Select

 

 

Jack Daniel’s Single Barrel Select / Rick L-23 / Barrel No: 16-4730 / Bottling Date: 08.05.16

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 81/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 85/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 83/100

 

Παραγωγός: Jack Daniel Distillery

Διανομέας: Brown – Forman Beverages

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: ΗΠΑ

Αλκοολικοί βαθμοί: 45%

Τύπος: Single Barrel Tennessee whiskey

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: 3E – Coca Cola

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Jack Daniel’s Single Barrel Select"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 15/12/2016