previous
next

Τίτλοι τέλους για τον John Glaser της Compass Box

News

Μετά από ένα γεμάτο ταξίδι 23 χειμώνων και άλλων τόσων καλοκαιριών, ο John Glaser, ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν όσο λίγοι τα δρώμενα στο χώρο του ουίσκι την τελευταία εικοσαετία, ανακοίνωσε μόλις πως θα αποχωρήσει τον ερχόμενο Μάιο από την κεφαλή της Compass Box, της εταιρείας που ο ίδιος δημιούργησε. Η παραίτησή του σαφώς σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την εταιρεία, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας είχε περιέλθει δύο χρόνια πριν στα χέρια της λονδρέζικης Caelum Capital, τοποθετώντας τότε στη θέση του CEO τον Maurice Doyle.

John Glaser

Ο John Glaser υπήρξε οραματιστής, τολμώ να δηλώσω, με την αληθινή έννοια. Με προϋπηρεσία στο marketing της Johnnie Walker, αποφάσισε το 2000 να δημιουργήσει μια εταιρεία από το μηδέν, την Compass Box. Μια εταιρεία που καινοτόμησε όσο λίγες τα τελευταία χρόνια, που είδε το σκοτσέζικο ουίσκι διαφορετικά, με σεβασμό, αλλά και με διάθεση για άφθονους πειραματισμούς. Μια εταιρεία που προσπάθησε -και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό- να ικανοποιεί με ποιοτικά προϊόντα, τόσο το ευρύ κοινό, όσο και τους μύστες του ουίσκι. Η προσέγγιση της Compass Box και του John Glaser αμφισβήτησε την καθεστηκυία τάξη στο ουίσκι και επαναπροσδιόρισε τα μέχρι πρότινος «όρια» της ανάμειξης και της ωρίμασης στην παραγωγή ουίσκι.

Υπό την καθοδήγηση του John Glaser, η Compass Box έγινε συνώνυμο της δημιουργικότητας και της αριστείας. Αν λάμβανε παράσημα για όλα αυτά που μέχρι σήμερα έχει κάνει, τότε το πιο αστραφτερό σίγουρα θα το κέρδιζε για το lobbying και τη συνολική προάσπιση της διαφάνειας των σκοτσέζικων ουίσκι προς τον τελικό καταναλωτή. Δε δίστασε να τα βάλει με το ρυθμιστικό συμβούλιο του σκοτσέζικου ουίσκι, το Scotch Whisky Association, ώστε αρχικά να αποκτήσει το δικαίωμα να αναγράφει ελεύθερα στη φιάλη των ουίσκι του όλα τα συστατικά και τα διαφορετικά αποστάγματα του blend, αλλά να γίνει και το σκοτσέζικο ουίσκι στη συνέχεια πιο εύληπτο, πιο διαφανές ως προς τις διαδικασίες και τα συστατικά του. Το lobbying του πέτυχε εν μέρει τον σκοπό του, αφού όντως πυροδότησε συζητήσεις, που εκ των πραγμάτων λειτουργούν θετικά.

John Glaser

Είχε προηγηθεί μια ακόμη διένεξή του με το SWA, χρόνια πριν, όταν πρωτοξεκίνησε στη βιομηχανία παραγωγής ουίσκι, με την κυκλοφορία του πρωτοποριακού τότε «The Spice Tree’’, ένα Blended Malt το οποίο περνά από δεύτερη διαδικασία ωρίμασης, σε δρύινο βαρέλι στο οποίο έχουν τοποθετήσει επιπλέον ξύλινες δούγιες γαλλικής δρυός, προκειμένου να ενισχυθεί η επίδραση του ξύλου. Ο John Glaser αναγκάστηκε να αποσύρει ολόκληρη την παρτίδα της εν λόγω εμφιάλωσης, αφού δεν υπήρξε σύννομη με τους κανονισμούς της SWA, βρίσκοντας, παρ’ όλα αυτά και στη συνέχεια, διαφορετικό τρόπο για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο προφίλ γεύσης και αρωμάτων.

Ένα ακόμη επίτευγμα του John Glaser και του Compass Box, ήταν και η αλλαγή της αντίληψης του καταναλωτικού κοινού για την έννοια του Blended, ο επαναπροσδιορισμός των αξιών και της ποιότητάς του. Η Compass Box δημιούργησε πολυβραβευμένες εμφιαλώσεις ουίσκι που την καθιέρωσαν ως ηγέτη στην αγορά του premium blended Scotch whisky.

Ο John Glaser θα αφήσει τον διοικητικό του ρόλο τον Μάιο, αλλά, κατά δήλωσή του, θα παραμείνει μέτοχος:

«Μετά από ένα εξαιρετικό ταξίδι 23 χρόνων, πήρα την απόφαση να απομακρυνθώ από την Compass Box. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσω τα ηνία στη νέα διοίκηση και να ξεκινήσω για νέες επαγγελματικές περιπέτειες. Καθώς ξεκινώ για αυτό το νέο κεφάλαιο, η αγάπη μου για την Compass Box ξεπερνά τη λογική. Θα συνεχίσω να στηρίζω το brand Compass Box ως ένας αφοσιωμένος φίλος, μέτοχος και υποστηρικτής. Είμαι βέβαιος πως το brand θα συνεχίσει να εξελίσσεται.»

Από την εταιρεία δεν έχει εκδοθεί ακόμη κάποια ανακοίνωση που να αφορά στο παραγωγικό κομμάτι του brand, επικεφαλής του οποίου μέχρι τον Μάιο θα βρίσκεται ο John Glaser με τον James Saxon, ο οποίος δεύτερος παραμένει και λογικά θα πάρει περισσότερες ευθύνες.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Τίτλοι τέλους για τον John Glaser της Compass Box"

News

Δημοσιεύτηκε στις 29/02/2024