previous
next

Η συμβολή του Julio Bermejo στη σύγχρονη ιστορία του μπαρ

Articles

Μπορεί για την προέλευση της κλασικής Margarita οι απόψεις να διίστανται και οι ρίζες της να χάνονται σε θρύλους και ιστορίες με αρκετά στοιχεία φολκλορ, όμως για την Tommy’s Margarita τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Εμπνευστής και δημιουργός της θεωρείται ο Julio Bermejo (Χούλιο Μπερμέχο), κάτοικος Σαν Φρανσίσκο και ιδιοκτήτης του θρυλικού, ομώνυμου Tommy’s Mexican Restaurant.

Το σωτήριο έτος 1965 λοιπόν, οι γονείς του Julio, Elmy και Tommy Bermejo, ανοίγουν το εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο πουλώντας μεξικανικό φαγητό. Ήταν η εποχή που το Σαν Φρανσίσκο γινόταν παγκόσμιος μαγνήτης για την αντικουλτούρα της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ και συγκροτήματα όπως οι Jefferson Airplane και οι Grateful Dead ξεκινούσαν να μεγαλουργούν στην πόλη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί με αυτά, η κουλτούρα του αλκοόλ παγκοσμίως μαζικοποιούνταν, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Julio Bermejo

Το εστιατόριο Tommy’s γίνεται και επίσημα μπαρ εστιατόριο το 1976, ημερομηνία που λαμβάνει άδεια πώλησης αλκοόλ, στοκάροντας και ένα ευρύ φάσμα αποσταγμάτων και λικέρ. Ώσπου τη δεκαετία του ’80, ο γιος των ιδιοκτητών, Julio Bermejo, ερωτεύεται το απόσταγμα της αγαύης, την τεκίλα. Και κάπου εκεί ξεκινά και η επαγγελματική του σχέση με το εθνικό απόσταγμα του Μεξικού, αφού ο Bermejo αρχίζει να επισκέπτεται φυτείες και hacienda παραγωγής τεκίλας στη γειτονική του χώρα.

Ο Julio Bermejo και η Tommy’s Margarita του

Όλα αυτά μέχρι το 1987, ημερομηνία ορόσημο για το μπαρ, οπότε στο πλαίσιο της χρήσης φρέσκων υλικών, ο Julio Bermejo αντικαθιστά το λικέρ πορτοκαλιού στις Margarita που μέχρι τότε πούλαγε σωρηδόν, με ένα νέο για τις ΗΠΑ υλικό, το νέκταρ αγαύης. Και εγένετο Tommy’s Margarita! Στην αρχή μάλιστα, επειδή το νέκταρ αγαύης ήταν εξωφρενικά ακριβό για εισαγωγή από το Μεξικό, το ανακάτευαν με λίγο σιρόπι ζάχαρης. Εκείνη την περίοδο ήταν που η οικογένεια Bermejo άρχισε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο στο μπαρ της τεκίλες 100% από αγαύη και όχι τις φθηνότερες mixtos που είχαν κατακλύσει την παγκόσμια αγορα.

Έκτοτε, ο Julio Bermejo αναλαμβάνει να διαδώσει στον κόσμο την τεκίλα αλλά και τις ποιοτικές διαφορές που έχει αυτή από 100% αγαύη, όπως και το νέο του κοκτέιλ, την Tommy’s Margarita. Ξεκινά λοιπόν να ταξιδεύει στην Ευρώπη, με κυριότερο προορισμό το τότε επίκεντρο των κοκτέιλ, το Λονδίνο. Δύο από τους πιο βασικούς εκπροσώπους της λονδρέζικης σκηνής του μπαρ, ο εκλιπών Henry Besant και ο Dre Masso, πιστεύουν στο όραμά του Julio Bermejo και ξεκινούν να ευαγγελίζουν την πολυπλοκότητα του μεξικανικού αποστάγματος, την ευελιξία του στα κοκτέιλ και τη σπουδαιότητα των φρέσκων υλικών σε αυτά. Επάνω στο όχημα των τριών αυτών σπουδαίων επαγγελματιών ταξιδεύει και η Tommy’s Margarita που έφθασε να ανακηρυχθεί ένα από τα σύγχρονα κλασικά κοκτέιλ από την IBA (International Bartenders Association), όπως και να φιγουράρει σε χιλιάδες καταλόγους με κοκτέιλ σε μπαρ και εστιατόρια όλου του κόσμου.

Julio Bermejo

Κοιτώντας πίσω στην ιστορία των μπαρ και των κοκτέιλ, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την ουσιαστική προσφορά του Julio Bermejo, όχι μόνο στον κόσμο της τεκίλας, αλλά και στον ευρύτερο χώρο των κοκτέιλ, αφού θεωρείται από τους θιασώτες της σχολής του μπαρ της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, έβαλαν ξανά τα φρέσκα υλικά στα σέικερ. Ο Julio Bermejo, τον οποίον είχα την τύχη να συναντήσω και στο μπαρ του, το Tommy’s Mexican Restaurant, είναι ένας σπουδαίος επαγγελματίας, ένας ρομαντικός οραματιστής, ο ιδανικός οικοδεσπότης και ένας εξαίσιος συνομιλητής. Το 2003 δε λαμβάνει από το CNIT (National Chamber of the Tequila Industry) τον τίτλο του Tequila ambassador για τις ΗΠΑ, με τον έτερο, σπουδαίο τύπο, Tomas Estes, να λαμβάνει τον αντίστοιχο τίτλο για την Ευρώπη.

Σήμερα ο Julio Bermejo παράγει την δική του τεκίλα, την L&J, από τα αρχικά του δικού του ονόματος και της συζύγου του Liliana, εγγονής του θρυλικού Don Felipe Camarena που δημιούργησε το αποστακτήριο La Alteña. Ταξιδεύει ακόμα σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά, όταν βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, εργάζεται ακόμη πίσω από τη μπάρα του Tommy’s Mexican Restaurant. Και, πιστέψτε με, είναι αληθινή ευλογία να τον πετύχεις εκεί ως πελάτης.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Η συμβολή του Julio Bermejo στη σύγχρονη ιστορία του μπαρ"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 06/07/2018