previous
next

Μάθαμε γιατί ο Κωνσταντίνος Ριστάνης κερδίζει όλους τους διαγωνισμούς

Inspiring Duders

Άκουσα πρώτη φορά για αυτόν πριν από μερικά χρόνια, όταν είδα το όνομα του σε μια λίστα συμμετοχών για έναν διαγωνισμό κοκτέιλ. Και μετά το είδα ξανά. Και ξανά. Και ξανά. Οι πρώτοι διαγωνισμοί μπορεί να μην ήταν επιτυχημένοι αλλά ο Κωνσταντίνος Ριστάνης συνέχισε με πίστη στο όραμα του και χωρίς να απογοητεύεται. Ειδικά η τελευταία χρονια, θα λέγαμε πως του πήγε πολύ καλά, αφού από το καλοκαίρι του 2017, μέχρι και σήμερα, μετρά μόνο επιτυχίες. Σημειώστε: 1ος στο Ftiaxe Cutty του Cutty Sark, 1ος στο TiPunch Cup της Clement, 1ος στο διαγωνισμός της Ένωσης Μπάρμαν Ελλάδος για το καλύτερο ελληνικό κοκτέιλ και 1ος στο Southern Stories του Southern Stories, με μοναδική «παραφωνία» όταν βγήκε 2ος στο Angostura Global Cocktail Challenge.

Παρόλα αυτά, οι επιτυχίες για τον Κωνσταντίνο Ριστάνη δεν σταματούν στους διαγωνισμούς. Τους μήνες που μεσολάβησαν από την πρώτη του διάκριση μέχρι και σήμερα, ο μπαρτέντερ από τα Ιωάννινα διοργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ για κοκτέιλ της πόλης, το Ioannina Cocktail Festival, με τη συμμετοχή μπαρτέντερ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σεμινάρια και γκεστ βραδιές, που κορυφώθηκαν με ένα μεγάλο πάρτι στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο του τελευταίου χρονικά διαγωνισμού που κέρδισε και που τον στέλνει ως έπαθλο στη Νέα Ορλεάνη και το Tales of the Cocktail, μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις.

Κωνσταντίνος Ριστάνης

 

Συγχαρητήρια για την τελευταία σου επιτυχία. Ποιος είναι όμως ο Κωνσταντίνος Ριστάνης;

Καλώς σας βρήκα λοιπόν, είμαι 33 ετών από τα Ιωάννινα, συνιδιοκτήτης και head bartender στο Spitaki Cocktail Bar. Σύζυγος και πατέρας μιας γαλανομάτας ξανθιάς.

Πως ξεκίνησες να εργάζεσαι πίσω από τη µπάρα; Πίστευες ποτέ πως μπορεί ένας τύπος από τα Ιωάννινα να φθάσει να μιλά όλος ο χώρος του μπαρ για εκείνον;

Η πρώτη µου επαφή µε τα κοκτέιλ έγινε στην Αθήνα και φυσικά στο Baba Au Rum µε πρώτο κοκτέιλ ένα daiquiri δια χειρός του κ. Θάνου Προυναρούς. Εκεί κόλλησα το μικρόβιο και μετά την εκπαίδευση µε τον Μπάµπη Καϊδαλίδη στη Bar Academy αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα. Πιστεύω πως πήρα τη σωστή απόφαση. Όταν ξεκινήσαμε κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρουμε να πουλήσουμε κοκτέιλ, πόσω µάλλον όλο αυτό που γίνεται τώρα! Είναι τιμή µου που έχω καταφέρει να βοηθήσω έστω και λίγο ώστε να φανεί λίγο παραπάνω η δουλειά που κάνουν τα μπαρ της περιφέρειας.

"Το πιο σημαντικό βήμα που πετύχαμε όμως ήταν η διοργάνωση του πρώτου Ioannina Cocktail Festival όπου δώσαμε την ευκαιρία σε παιδιά της περιοχής να παρακολουθήσουν σεμινάρια από μεγάλους ανθρώπους του χώρου µας στον τόπο τους!"

Κωνσταντίνος Ριστάνης

Ο Κωνσταντίνος Ριστάνης εξομολογείται

Έχεις συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και έχεις κερδίσει αρκετούς από αυτούς. Ποιο είναι αυτό που έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου όταν διαγωνίζεσαι; Ποιο το μυστικό της επιτυχίας σου;

Φυσικά υπάρχει άγχος. Άγχος να εκπροσωπήσεις σωστά τον εαυτό σου, το μπαρ σου, και όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν σε σένα. Άγχος που είναι και δημιουργικό αλλά και που κάποιες φορές σε σαμποτάρει κιόλας. Μυστικό δεν υπάρχει. Είναι όλη εκείνη η δουλειά που γίνεται πριν φτάσεις στο σημείο να βγεις μπροστά στους κριτές. Οι πρόβες µε τους συναδέλφους σου στο μπαρ, στο σπίτι, οι δοκιμές του ποτού, όλα αυτά μαζί.

Έχοντας φθάσει στην κορυφή τόσων πολλών διαγωνισμών, ποιο είναι το κίνητρο σου για να συνεχίζεις να διαγωνίζεσαι σε ακόμη περισσότερους;

Θα έλεγα αυτό το δημιουργικό άγχος που σου δημιουργείται ώστε να μάθεις να δουλεύεις διαφορετικές πρώτες ύλες και spirits, να μάθεις να είσαι προσαρμοστικός µε το τι σου ζητάει κάθε διαγωνισμός και εταιρία. Φυσικά η δυνατότητα που σου δίνεται να προβάλεις το μπαρ σου και τη δουλειά που γίνεται σε αυτό.

Υπάρχει κάποιος διαγωνισμός που ο Κωνσταντίνος Ριστάνης θα θυμάται για πάντα για οποιοδήποτε λόγο;

Ο πρώτος διαγωνισμός που πήρα μέρος (Havana Grand Prix) που µε ταρακούνησε ώστε να γινώ καλύτερος και φυσικά ο πρώτος διαγωνισμός που κέρδισα (Cutty Sark).

Ποιος θεωρείς πως ήταν ο δυσκολότερος διαγωνισμός από αυτούς που έχεις συμμετάσχει ως τώρα και γιατί;

Δύσκολοι πιστεύω πως είναι όλοι. Συναγωνίζεσαι µε παιδιά που έχουν την ίδια αγάπη για το επάγγελμα τους όπως και εσύ, που μοχθούνε για αυτό χωρίς μεγάλα brand από πίσω να τους βοηθάνε. Παρόλα αυτά όμως, ίσως ο πιο δύσκολος από όλους να ήταν το World Class της εταιρίας Diageo.

"Ο πρώτος διαγωνισμός που πήρα μέρος (Havana Grand Prix) που µε ταρακούνησε ώστε να γινώ καλύτερος"

Κωνσταντίνος Ριστάνης

Πιστεύεις πως ο Κωνσταντίνος Ριστάνης έχει γίνει καλύτερος στη δουλειά του μέσα από τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς;

Σίγουρα. Ειδικά μια ήττα σε ταρακουνάει. Σε κάνει να θες να διορθώσεις τα λάθη σου. Να προσπαθήσεις πιο σκληρά.

Βάσει της εμπειρίας σου πλέον, βλέπεις κάποια τάση στο μπαρ που εξελίσσεται και που κατά τη γνώµη σου θα κατακτήσει το χώρο τα επόμενα χρόνια;

Σίγουρα το θέμα της αειφορίας στα μπαρ και του zero waste, των ζυμωμένων προϊόντων αλλά και η επιστροφή ξανά στα κλασσικά κοκτέιλ. Τέλος, η τάση του μινιμαλισμού στα υλικά.

Έκανες ένα σύντομο πέρασμα από το Λονδίνο. Θες να µας μιλήσεις λίγο για αυτήν σου την εμπειρία;

Ήταν απίστευτο ως εμπειρία. Η συνεργασία µε άτομα που διάβαζες μέχρι εκείνη τη στιγμή τα βιβλία τους να είναι δίπλα σου και να σε συμβουλεύουν και να σου λένε τα μυστικά τους. Αλλά και η χρήση υλικών που δεν χρησιμοποιούμε στην χωρά µας αλλά και όλου του σύγχρονου εξοπλισμού που δουλεύουν μπαρ όπως το Scout και το Whistling Shop και που εδώ συνάντησα µόνο στο Clumsies.

Μίλησε µας για ένα από τα όνειρα σου. Προσωπικό ή επαγγελματικό.

Προσωπικά πιστεύω τα έχω καταφέρει. Έχω βρει τη γυναίκα που αγαπώ, η οποία κάνει πίσω σε ότι μπορεί να πάει εμένα μπροστά και µε στηρίζει σε όλες µου τις αποφάσεις και έχω και μια πανέμορφη κόρη μαζί της οπότε μπορώ να πω πως είμαι αρκετά ευλογημένος σε αυτόν τον τομέα. Αλλά και επαγγελματικά. Το να κάνω ένα επάγγελμα που αγαπώ σε έναν δικό µου χώρο τον οποίο λατρεύω, να έχω ανθρώπους όπως τον συνεταίρο µου Νίκο Πολυχρονόπουλο που είναι και νονός της κόρης µου, τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί στο μαγαζί και µε στηρίζουν σε όλο αυτό. Ίσως το μεγαλύτερο όνειρο µου είναι να καταφέρω και εγώ να σταθώ επάξια σε όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου µας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μάθαμε γιατί ο Κωνσταντίνος Ριστάνης κερδίζει όλους τους διαγωνισμούς"

Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2018