previous
next

Μπορούν να γίνουν τα λικέρ το επόμενο μεγάλο τρεντ στα μπαρ;

Articles

Στο πλαίσιο της αναβίωσης των εθιμοτυπικών παραδόσεων και αλκοολικών συνηθειών του παρελθόντος, υπάρχει μία ευρεία κατηγορία συνταγών στην οποία αντικατοπτρίζεται λεπτομερώς η καθημερινότητα και η διαφορετικότητα της εκάστοτε χώρας, της εκάστοτε περιοχής και των κατοίκων τους. Τα λικέρ αποτελούν το απόλυτο αλκοολικό «μνημείο» κληρονομιάς και, εμείς, πιστεύουμε ακράδαντα πως μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις σύγχρονες τάσεις στο μπαρ.

Τα ιστορικά ίχνη της παραγωγής των πρώτων λικέρ εντοπίζονται στις αρχές του 13ου αιώνα και συνδέονται άρρηκτα με τις πρώτες αποστάξεις, τους αλχημιστές και τους μοναχούς εκείνης της εποχής. Πιο συγκεκριμένα, φημολογείται πως ο επιστήμονας, κατά πολλούς και μέγας αλχημιστής, Αρνό ντε Βιλνέβ, έφερε την τέχνη της απόσταξης στην Ευρώπη, σπουδάζοντας στην μουσουλμανική Κόρδοβα και μεταφράζοντας αρχαία ελληνικά κείμενα από τα αραβικά (!) στα ισπανικά, κάποια εκ των οποίων αναφέρονταν και σε αρχαίες συνταγές παρασκευής λικέρ και αρωματισμένων οίνων από την εποχή του Ιπποκράτη.

λικέρ

Τα χρόνια πέρασαν και οι αλχημιστές παραχώρησαν τη θέση τους ως θεματοφύλακες αλλά και δημιουργοί αλκοολικών συνταγών στους μοναχούς, οι οποία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα συνέχιζαν να παρασκευάζουν ποτά αρωματισμένα με βότανα και μπαχαρικά, προς θεραπεία πάσα νόσου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως αρκετές συνταγές που υπάρχουν ως τώρα αποτελούν δημιούργημα των πρώτων αυτών μοναστικών ταγμάτων.

Αλλά η παραγωγή των λικέρ βρισκόταν σε νηπιακό επίπεδο, μέχρι που οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε επαφή με μια πληθώρα βοτάνων και μπαχαρικών, στην αρχή δια μέσου του Δρόμου του Μεταξιού και του εμπορίου με την Ασία και στη συνέχεια με την εξερεύνηση του Νέου Κόσμου και το εμπόριο με τις νέες αποικίες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι Ολλανδοί μάλιστα θεωρούνται οι πατέρες της εμπορευματοποίησης της απόσταξης και της παραγωγής λικέρ κάθε είδους, αφού σκέφτηκαν να αποστάξουν το κρασί που αγόραζαν, συγκεντρώνοντας το, για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του. Και παράλληλα το αρωμάτιζαν με φρούτα και μπαχαρικά για να το κάνουν πιο εύγευστο.

λικέρ

Μάλιστα η Αικατερίνη των Μεδίκων λέγεται πως έβαλε την αλκοολική συνήθεια των λικέρ στις μεγάλες βασιλικές αυλές της Τοσκάνης και στη συνέχεια της Γαλλίας. Όλη η καλή κοινωνία της Ευρώπης μέχρι τον 16ο αιώνα απολάμβανε τα λικέρ της, παράλληλα με το από χρόνια αγαπητό εκλεκτό κρασί της κάθε αμπελουργικής περιοχής.

Τα λικέρ ή ελιξίρια, όπως ξεκίνησαν να γίνονται γνωστά στην αρχή της ζωής τους, πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία νόσων αλλά εξελίχθηκαν στην απόλυτη γαστρονομική ταυτότητα της κάθε περιοχής, με συνταγές που περιλάμβαναν βότανα, φρούτα και μπαχαρικά από τον κάθε τόπο, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο εύρος γευστικής και αρωματικής έκφρασης.

Τα λικέρ σήμερα

Σήμερα τα λικέρ επανέρχονται ως το απόλυτο τρεντ στα μπαρ, με την επιστροφή στις γαστρονομικές ρίζες της κάθε χώρας να έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η ανάγκη για έμπνευση των σύγχρονων μπαρτέντερ παίρνει σάρκα και οστά με τη χρήση διαφορετικών λικέρ από όλο τον κόσμο στα κοκτέιλ τους.

λικέρ

Επιπροσθέτως, η σύγχρονη τάση των Low-ABV κοκτέιλ διευκολύνεται πλήρως από τα χαμηλόβαθμα λικέρ, τα οποία πλέον παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα σέικερ των μπαρτέντερ, αντί απλά για ένα συστατικό αρωματισμού των κοκτέιλ. Και φυσικά σε αυτό βοηθά και η σύγχρονη παραγωγή των λικέρ που πλέον ορίζεται ξεκάθαρα ως premium, μακριά από το πρόσφατο, σκοτεινό παρελθόν τους.

Χαρακτηριστικό εν Ελλάδι παράδειγμα η εταιρεία Roots, με το portfolio με τα τέσσερα προϊόντα της, δύο εκ των οποίων προχώρησαν και σε rebranding ονόματος, ώστε να αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα στην ταυτότητα τους, κυρίως για το εξωτερικό, τα βασικά της συστατικά. Το Rakomelo, η Mastic (μαστίχα), η Kanela και το Dictamo, αποτελούν ήδη εξαιρετικό πρέσβη στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και μοναδικό συστατικό στα σέικερ των μπαρτέντερ τους, όπως και απαραίτητο εφόδιο των αντίστοιχων Ελλήνων. Δίνουν πολυπλοκότητα και χαρακτήρα ακόμα και στα πιο περίπλοκα κοκτέιλ αλλά απολαμβάνονται και σε πιο απλά σερβιρίσματα, όπως αυτό του Roots Dictamo, παρέα με ροζέ ξηρό κρασί και γκρέιπφρουτ σόδα ή του Roots Rakomelo με σόδα λεμονιού ή του εξαιρετικού Roots Mastic με τόνικ!

Προβλέπουμε πως η κατηγορία των λικέρ θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο έτος, με νέες συνταγές, κυκλοφορίες και, γιατί όχι, και μοναδικούς τρόπους σερβιρίσματος, ενώ μέσω αυτών θα προαχθεί ακόμη περισσότερο η εντοπιότητα τους.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μπορούν να γίνουν τα λικέρ το επόμενο μεγάλο τρεντ στα μπαρ;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2018