previous
next

5 λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του

Articles

Ας μη γελιόμαστε. Ακόμα κι αν βρίσκεστε στο χώρο του μπαρ εδώ και αρκετά χρόνια ή/και αν φημίζεστε για τα εξαιρετικά σας ποτά ή ακόμα κι αν οι προθήκες του μπαρ σας μετρούν κάμποσα βραβεία, σίγουρα θα σας έχουν γυρίσει ουκ ολίγα ποτά πίσω. Για την ακρίβεια, ίσως σας γυρίζουν ακόμα και τώρα. Έχει συμβεί και συμβαίνει σε όλους, μην ανησυχείτε. Είτε λόγω προσωπικού γούστου είτε με άλλες, λιγότερο ή περισσότερο διασκεδαστικές αφορμές. Σε κάθε περίπτωση, πάντα θα υπάρχουν λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του.

Και μπορεί αυτοί οι λόγοι να έχουν αποτελέσει αστείες στιγμές οι οποίες και μνημονεύονται μεταξύ των μπαρτέντερ, παρόλα αυτά, σκοπός του κάθε επαγγελματία θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση των καλεσμένων του και η δημιουργία θαμώνων στο μπαρ. Ως εκ τούτου, βασικός κανόνας θα πρέπει να είναι οι ευγενικοί τρόποι, το χαμόγελο και η (αμέριστη) κατανόηση από μεριάς του επαγγελματία.

Οι λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του:

‘’Δεν καταλαβαίνω καθόλου αλκοόλ’’

Είναι ίσως ο πιο ενοχλητικός λόγος με τον οποίο μπορεί ένας καλεσμένος να γυρίσει πίσω το ποτό του. Θεωρητικά υπονοεί πως ο μπαρτέντερ δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, αφού σε κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του, αυτός οφείλει να χρησιμοποιεί μεζούρα μέτρησης και σωστή αναλογία συστατικών ενός κοκτέιλ ή ενός long drink. Επίσης, μπορεί ο καλεσμένος απλά να έχει συνηθίσει με άλλες αναλογίες υλικών ή απλά να θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Στην περίπτωση του κοκτέιλ, τον ενημερώνουμε πως αυτή είναι η συνταγή του και αν θέλει να του προτείνουμε ένα πιο αλκοολικό, μπορούμε να το αλλάξουμε με αυτό.

Στην περίπτωση των long drink (τζιν με τόνικ, ουίσκι με σόδα, κτλ), ενημερώνουμε πως χρησιμοποιούμε πάντα μεζούρα κατά την παρασκευή των ποτών και πως μπορούμε να προσθέσουμε διπλή μεζούρα, υπονοώντας πως θα χρεωθεί επιπλέον. Φροντίζουμε επίσης στο επόμενο ποτό που θα παραγγείλει ο ίδιος, να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο αναψυκτικό ή χυμό, ώστε ο καλεσμένος να έχει πιο έντονη την αίσθηση του αλκοόλ ή ακόμα και να σερβίρουμε χωριστά το αλκοολούχο ποτό και το αναψυκτικό.

αλκοόλ εν ώρα εργασίας, λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του

Photo by Vasilis Tsompanidis

Ο καλεσμένος ήθελε το κοκτέιλ του φτιαγμένο διαφορετικά

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως τουλάχιστον για τα κλασικά κοκτέιλ, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές, άλλες τόσες παραλλαγές και αρκετοί διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος του. Στο Martini για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αναλογίες τζιν με βερμούτ, σερβίρισμα με ελιά ή φλούδα λεμονιού και φυσικά μια πληθώρα από διαφορετικά τζιν για να το φτιάξετε που θα δώσουν ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πριν ξεκινήσετε την παρασκευή του κοκτέιλ να ενημερώσετε τον καλεσμένο σας για τον τρόπο με τον οποίο το φτιάχνετε. Αυτό μειώνει τα περιθώρια λάθους και αυξάνει την αλληλεπίδραση μαζί του.

Στην περίπτωση όμως που δεν το έχετε κάνει και ο καλεσμένος σας γυρίσει πίσω το ποτό του, συνιστούμε:

  • Να τον ενημερώσετε πως αυτός είναι ο τρόπος που το σερβίρετε στο μπαρ σας, εξηγώντας ίσως και τους λόγους που ίσως μπορεί να τον πείσουν να το κρατήσει και να το δει διαφορετικά.
  • Να τον ρωτήσετε πως το προτιμά εκείνος.
  • Να του το αλλάξετε και να το φτιάξετε όπως το προτιμά.

Άλλωστε είπαμε, σκοπός σας είναι ο καλεσμένος σας να περάσει καλά στο μπαρ σας, και όχι να εκπαιδευτεί στον σωστό για εσάς τρόπο και σερβίρισμα.

Έξοδος, λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του

Photo by Aphroditi Houlaki

Η παραγγελία δόθηκε ή κατανοήθηκε λάθος από εσάς ή από συνάδελφο σας

Ίσως ο πιο απλός στην αντιμετώπιση λόγος. Μπορεί να είναι κουραστικό για κάποιους όταν ο καλεσμένος σας έχει ειδικές προτιμήσεις, αλλά μην ξεχνάτε πως αυτό σημαίνει πως συνήθως πρόκειται για έναν πιο εκπαιδευμένο καλεσμένο, έναν έμπειρο πότη. Αντιμετωπίστε την (παραγγελία) λοιπόν με τον δέοντα σεβασμό και παραδώστε άψογα το ποτό.

Αν παρόλα αυτά γίνει λάθος, ανθρώπινα είναι άλλωστε και τα λάθη, απολογηθείτε, κατά προτίμηση προσωπικά και προσφερθείτε να αντικαταστήσετε το ποτό.

"Σκοπός σας είναι ο καλεσμένος σας να περάσει καλά στο μπαρ σας, και όχι να εκπαιδευτεί στον σωστό για εσάς τρόπο και σερβίρισμα. Οι λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του λοιπόν, θα πρέπει να σας αφορούν άμεσα."

αλκοόλ εν ώρα εργασίας, λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του

Photo by Vasilis Tsompanidis

Η περίπτωση του χαλασμένου κρασιού ή/και μπίρας

Οι λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του μπορεί να είναι υποκειμενικοί ή ξεκάθαρα αντικειμενικοί, όπως στην περίπτωση που το κρασί ή η μπίρα μπορεί να είναι χαλασμένα.

Πιο συχνή περίπτωση μπορεί να είναι αυτή του κρασιού, το οποίο μπορεί να είναι φελλωμένο ή οξειδωμένο, χωρίς να τύχει να το αντιληφθεί ο επαγγελματίας που το σερβίρει. Γι’ αυτό άλλωστε προτείνουμε πάντα κατά το άνοιγμα της φιάλης του κρασιού να μυρίζει ο μπαρτέντερ ή ο σερβιτόρος τον φελλό ή ακόμα και να δοκιμάζει αν υπάρχουν αμφιβολίες.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν το βαρέλι της μπίρας έχει τοποθετηθεί στην κάνουλα μέρες και η μπίρα έχει χαλάσει ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν το βαρέλι είναι εξ αρχής χαλασμένο.

"Οι λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του μπορεί να είναι υποκειμενικοί ή ξεκάθαρα αντικειμενικοί, όπως στην περίπτωση που το κρασί ή η μπίρα μπορεί να είναι χαλασμένα."

Στην περίπτωση που δε γίνει αντιληπτό από την αρχή και ο καλεσμένος τα γυρίσει πίσω, τότε οφείλουμε να δοκιμάσουμε σερβίροντας ένα νέο ποτήρι κρασιού από την ίδια φιάλη ή να σερβίρουμε ένα νέο ποτήρι από το βαρέλι. Αν φυσικά ισχύει, φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε το κρασί ή την μπίρα και να χύσουμε το υπόλοιπο της φιάλης στο νεροχύτη ή να ξεκουμπώσουμε το βαρέλι από την κάνουλα.

Στην περίπτωση που το κρασί ή η μπίρα είναι μια χαρά, ενημερώνουμε τον καλεσμένο μας σχετικά και του προτείνουμε κάποιο άλλο κρασί ή μπίρα, βάσει των προτιμήσεων του. Αυτό που μυρίζει άσχημα σε έναν ανεκπαίδευτο καλεσμένο μπορεί απλά να οφείλεται σε διαφορετικό γούστο.

"η αλληλεπίδραση του επαγγελματία με τον καλεσμένο πριν την παραγγελία, είναι περισσότερο από το ήμισυ της τελικής ικανοποίησης του δεύτερου, αφού έτσι αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του, προτείνοντας του αντίστοιχα ποτά."

αλκοόλ εν ώρα εργασίας, λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του

Photo by Vasilis Tsompanidis

Το ποτό απλά δεν άρεσε στον καλεσμένο σας

Οι λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του έχουν και την πιο δύσκολη περίπτωση προς αντιμετώπιση. Το προσωπικό γούστο του καλεσμένου θα είναι πάντα εκεί για να καταρρακώσει τις πιο περίτεχνες αναμείξεις, τα πιο ακριβά συστατικά, ακόμα και τα πιο ευπώλητα κοκτέιλ σας.

Και ενώ αποφεύγουμε να πάρουμε πίσω ένα κοκτέιλ που το έχει διαλέξει ο καλεσμένος από έναν κατάλογο με αναλυτική περιγραφή, θα πρέπει να είμαστε (σχεδόν) υποχρεωμένοι να το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο καλεσμένος μας, όσο παράλογες κι αν βρίσκουμε τις απαιτήσεις του.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους δεν άρεσε το συγκεκριμένο κοκτέιλ στον καλεσμένο μας. Για να αντιληφθούμε ίσως και το λόγο ύπαρξης του στο μενού, αν το συγκεκριμένο ποτό επιστρέφεται συχνά πίσω, αλλά και για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιο ακριβώς θα είναι το ποτό με το οποίο θα το αντικαταστήσουμε στον συγκεκριμένο καλεσμένο.

"Αντιμετωπίστε τις επιστροφές ποτών ως βάλσαμο για τη συνολική λειτουργία του μπαρ ή του εστιατορίου σας,  δεν έχουν όλοι οι καλεσμένοι το θάρρος να πουν την άποψη τους για το ποτό που μπορεί να μην τους αρέσει."

Είμαστε τις άποψης άλλωστε, πως ένας κατάλογος με κοκτέιλ δε χρειάζεται να έχει μόνο εμπορικά και «εύκολα» κοκτέιλ, αλλά και άλλα, λιγότερο δημοφιλή, που μπορεί να απευθύνονται σε πιο ιδιαίτερους καλεσμένους, ενδεχομένως με πιο εκπαιδευμένο ουρανίσκο.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως η αλληλεπίδραση του επαγγελματία με τον καλεσμένο πριν την παραγγελία, είναι περισσότερο από το ήμισυ της τελικής ικανοποίησης του δεύτερου, αφού έτσι αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του, προτείνοντας του αντίστοιχα ποτά.

Έξοδος, λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του

Photo by Vasilis Tsompanidis

Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίστε τις επιστροφές ποτών ως βάλσαμο για τη συνολική λειτουργία του μπαρ ή του εστιατορίου σας. Κι αυτό διότι δεν έχουν όλοι οι καλεσμένοι το θάρρος να πουν την άποψη τους για το ποτό που μπορεί να μην τους αρέσει ή που μπορεί να μην είναι σωστό.

"Οι λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του έχουν και την πιο δύσκολη περίπτωση προς αντιμετώπιση. Το προσωπικό γούστο του καλεσμένου θα είναι πάντα εκεί για να καταρρακώσει τις πιο περίτεχνες αναμείξεις, τα πιο ακριβά συστατικά, ακόμα και τα πιο ευπώλητα κοκτέιλ σας."

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η περίπτωση του καλεσμένου που από ντροπή θα δεχθεί αγόγγυστα το ποτό που δεν του αρέσει και δε θα επιστρέψει στο μπαρ σας ή που θα γράψει μια άσχημη κριτική. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα να προτρέπουμε τους καλεσμένους να μας εκφράσουν την άποψη τους. Θα πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα τους προσπαθώντας να αντιληφθούμε το βαθμό ικανοποίησης τους και να πράττουμε ανάλογα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"5 λόγοι που ο καλεσμένος θα γυρίσει πίσω το ποτό του"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 14/03/2018