previous
next

Los Javis mezcal spirit review – παρουσίαση

Reviews

Ένα ακόμη μεσκάλ, για την ακρίβεια δηλαδή, δύο, που προς το παρόν δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της στήλης The Booze Chronicles. Το ταχύτατα αναπτυσσόμενο brand Los Javis, ιδιοκτησίας της γερμανικής εταιρείας Pulq, του Έλληνα Ιωάννη Πανάγου και του Άνκε Χίπλερ (Anke Hipler), πάτησε ελληνικό έδαφος με εκπροσώπους του τα δύο βασικά προϊόντα απόσταξης αγαύης Los Javis Silver και Los Javis Reposado. Δε θα μπορούσαμε να μη σας τα παρουσιάζαμε.

los javis

Στην εποχή των craft αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών εν γένει, φαίνεται απολύτως λογικό, η δημοφιλία της απόλυτα αρτιζάνικης κατηγορίας των μεσκάλ να έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Όπως και η τιμή της, βεβαίως βεβαίως. Τα μεσκάλ παράγονται σε αρκετά περιορισμένες ποσότητες, αφού η αγαύη, το φυτό δηλαδή από το οποίο παράγεται:

  1. Χρειάζεται κατά μέσο όρο μια δεκαετία για να ωριμάσει και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του μεσκάλ
  2. Καλλιεργείται σε ελάχιστες, προστατευόμενες από τη νομοθεσία, περιοχές του Μεξικού
  3. Έχει ελάχιστη απόδοση και στις περισσότερες των περιπτώσεων, προϋποθέτει απόλυτα αρτιζάνικη επεξεργασία

los javis

Οι start-uppers Πανάγου-Χίπλερ, με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο χώρο του μεσκάλ, έγιναν γνωστοί παγκοσμίως από την παραγωγή και εμφιάλωση της μπίρας με μεσκάλ Pulq. Ένα πρωτότυπο προϊόν που διατίθεται ήδη στη χώρα μας από την εταιρεία Granikal που συνδυάζει μπίρα μιας εξαιρετικής γερμανικής μικροζυθοποιϊας μαζί με μεσκάλ από την Οαχάκα του Μεξικού.

Στα του Los Javis, το δίδυμο από τη Γερμανία συνεργάστηκε με την ομώνυμη οικογένεια από την πόλη του Matatlan στην Οαχάκα ή αλλιώς, την παγκόσμια πρωτεύουσα της παραγωγής μεσκάλ και πιο συγκεκριμένα με τον Don Javier Mateo και εμφιάλωσε τέσσερεις διαφορετικές εκφράσεις του παραδοσιακού αποστάγματος αγαύης του Μεξικού.

Η σειρά ξεκινά με δύο εκφράσεις της Agave espadin, μία silver και μία reposado και συνεχίζει με την Los Javis Tepeztate και την Los Javis Tobala. Οι δύο πρώτες κατέφθασαν στο αρχηγείο του Bitterbooze.com και δοκιμάστηκαν για το παρόν άρθρο.

los javis

Τα τελευταία νέα μάλιστα από το brand Los Javis θέλουν τον παγκοσμίο γκουρού του μεσκάλ, Μάρκο Μέντες Χερνάντες (Marco Méndez Hernández), πρώην μαέστρο μεσκαλέρο του brand Los Danzantes, να αναλαμβάνει επικεφαλής παραγωγής του Los Javis!

Για την παραγωγή του Los Javis silver η αγαύη espadin μαγειρεύεται σε ξυλόφουρνους, στη συνέχεια ζυμώνεται σε δρύινα βαρέλια και αποστάζεται δύο φορές σε χάλκινους άμβυκες. Τα ήπια αρώματα καπνού παντρεύονται αρμονικά με πλούσια αρώματα φρούτου, κυρίως πυρηνόκαρπων και μήλου, καθώς και μια ελαφριά αίσθηση καραμέλας. Απαλό στο στόμα, με μια ανεπαίσθητη υπόνοια μεταλλικότητας, ιδανικό για καταναλωτές που θέλουν ένα εισαγωγικό προϊόν για την κατηγορία του μεσκάλ, χωρίς όμως να χάνει σε χαρακτήρα και ρώμη. Εμφιαλώνεται στους 40% αλκοολικούς βαθμούς και σε αριθμημένη φιάλη των 700ml.

los javis

Το Los Javis reposado ακολουθεί την ίδια βασική μέθοδο παραγωγής, μόνο που ενισχύεται από αρώματα δρυός αφού ωριμάζει σε βαρέλια για 10 μήνες. Εδώ πλέον δοκιμάζουμε ένα ακόμα πιο ήπιο προϊόν με πιο έντονες νότες καραμέλας και βανίλιας, οι οποίες συνοδεύονται από μία ήπια φυτικότητα και τον αρχικό, πρωτογενή φρουτένιο χαρακτήρα της αγαύης.

los javis

Η παραγωγή και των δύο αυτών μεσκάλ περιορίζεται στις 60,000 φιάλες το χρόνο και στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας της παραγωγής τους, αναγράφονται στη φιάλη όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση 

 

Los Javis Silver / Year: 05/2015 / Batch: B-001 

Τίμος Σπανός: 87/100

Γιάννης Κοροβέσης: 90/100

 

 Μέσος όρος: 88.5/100

 

Τύπος: silver mezcal

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Συσκευασία: 700 ml

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Los Javis / PULQ

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ματατλάν, Οαχάκα, Μεξικό

 

Los Javis Reposado / Year: 2015 / Batch: 014B 

Τίμος Σπανός: 89/100

Γιάννης Κοροβέσης: 86/100

 

 Μέσος όρος: 87.5/100

 

Τύπος: reposado mezcal

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Συσκευασία: 700 ml

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Los Javis / PULQ

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ματατλάν, Οαχάκα, Μεξικό

 

 

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Andreas Chatziparisis for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Los Javis mezcal spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2018