previous
next

Margaret Monplaisir: Μια κυρία στο τιμόνι μιας από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής ρουμιού στον κόσμο!

Inspiring Duders

Αφοσιωμένο στην καινοτομία και την ποιότητα, η εταιρεία st. Lucia Distillers είναι ένα μικρό αποστακτήριο ρουμιού που βρίσκεται στην γραφική και εύφορη κοιλάδα Roseau στο νησί της Αγίας Λουκίας στην Καραϊβική. Μια παθιασμένη ομάδα αποσταγματοποιών, master blender, μηχανικών, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού συνεργάζονται και δημιουργούν μερικά από τα καλύτερα ρούμια στον κόσμο. Επικεφαλής της st. Lucia Distillers μία κυρία, η Margaret Monplaisir, στην εταιρεία για περισσότερα από 35 χρόνια, την οποία είχα την ευκαιρία να συναντήσω από κοντά στο πλαίσιο του φετινού Athens Bar Show. Είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα για τα brand των οποίων διατηρεί την ευθύνη παραγωγής και διανομής σε όλο τον κόσμο (Chairman’s, Admiral Rodney, κα), την οποία με χαρά τη μοιράζομαι μαζί σας.

Margaret Monplaisir

Έχοντας μια πολύ επιτυχημένη γυναίκα, σαν κι εσάς, ως επικεφαλής, θα λέγατε πως η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα και η ισότητα είναι αξίες που αφορούν άμεσα την εταιρεία St. Lucia Distillers;

Η επιτυχία μου στην εταιρεία αντανακλά τις αξίες της ευρύτερης κοινωνίας της Αγίας Λουκίας, όπου οι γυναίκες μπόρεσαν να κάνουν σημαντικά βήματα και όπου πλέον υπάρχουν περισσότερες γυναίκες μάνατζερ παρά άνδρες. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική που να μιλά για συμπερίληψη, διαφορετικότητα και ισότητα στην St. Lucia Distillers, αυτές οι αρχές κατοχυρώνονται στις διάφορες πολιτικές και πρακτικές της εταιρείας. Για παράδειγμα, η εταιρεία διαθέτει μια εκπαιδευτική πολιτική που καθιστά την τριτοβάθμια εκπαίδευση διαθέσιμη και προσβάσιμη σε όλους τους εργαζόμενους της. Η εταιρεία χρηματοδοτεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προκαταβάλλοντας τα κεφάλαια και απορροφώντας το 50 έως 100% του συνολικού κόστους, όταν ο εργαζόμενος ολοκληρώσει το πρόγραμμα, με το υπόλοιπο να αντιμετωπίζεται ως δάνειο με ευνοϊκούς όρους όταν απορροφάται μόνο το 50%. Αυτό δίνει σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή το υπόβαθρό τους, την ευκαιρία να αποκτήσουν επίσημη εκπαίδευση και να πληρούν τις προϋποθέσεις για κατάλληλες θέσεις εντός της εταιρείας. Κατά την πρόσληψη, η εταιρεία επιλέγει τον πιο κατάλληλο διαθέσιμο υποψήφιο για τη θέση, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, θρησκεία, ηλικία ή φύλο. Οι γυναίκες επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση και λαμβάνουν συνεντεύξεις για παραδοσιακά ανδρικές θέσεις εργασίας. Για θέσεις εργασίας αρχικού επιπέδου, η εταιρεία τείνει να δίνει προτεραιότητα στις κοντινές κοινότητες, καθώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής για τους γείτονές μας.

– Την περασμένη δεκαετία παρατηρήσαμε πως τα ίδια τα εργαλεία απόσταξης, οι αποστακτήρες, έλαβαν την προσοχή των μπαρτέντερ, παρά τα ίδια τα brand. Φαίνεται πως η ανάγκη για διαφάνεια στην παραγωγική διαδικασία έφερε τον ίδιο τον αποστακτήρα στο προσκήνιο. Ποια η δική σας γνώμη επί αυτού;

Οι μπαρτέντερ ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της αγοράς, καθώς οι πελάτες τους θέλουν να μάθουν τι υπάρχει στο ποτό τους, από πού είναι, πώς φτιάχνεται κ.λπ. Η St. Lucia Distillers εδώ και πολλά χρόνια είναι πολύ διαφανής, επιτρέποντας στον κόσμο να δει τους αποστακτήρες μας σε λειτουργία, ενώ μοιραζόμαστε και πληροφορίες για τα ρούμια που περιλαμβάνονται στα blend μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πτυχές της διαδικασίας μας που πρέπει να παραμείνουν ως εμπορικά μας μυστικά, καθώς αυτό μας διαφοροποιεί από άλλα αποστακτήρια. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει μειώσει με κανέναν τρόπο τα brand. Για το λόγο αυτό, τα brand συνδέονται πλέον με συγκεκριμένους αποστακτήρες και οι καταναλωτές εκτιμούν καλύτερα το ρούμι της εκάστοτε εταιρείας.

Margaret Monplaisir

– Πως θα περιγράφατε το ρούμι της Αγίας Λουκίας; Ξεχωρίζει, θεωρείτε, από τα υπόλοιπα ρούμια της Καραϊβικής και πως;

Η St. Lucia Distillers είναι ένα μικρό αποστακτήριο που φτιάχνει μεγάλη ποικιλία ρουμιών. Το αποστακτήριο διαθέτει τέσσερεις αποστακτήρες (Έναν αποστακτήρα στήλης και τρεις αποστακτήρες pot), φτιάχνει ρούμι τόσο από μελάσα όσο και από χυμό ζαχαροκάλαμου. Xρησιμοποιεί δύο διαφορετικά είδη μαγιάς και χρησιμοποιεί διάφορα βαρέλια για την ωρίμαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο master blender να έχει μια ευρεία ποικιλία ρουμιών για να διαλέξει όταν δημιουργεί ένα νέο blend. Αυτό είναι ασυνήθιστο για τα περισσότερα αποστακτήρια και κάνει την St. Lucia Distillers μοναδική. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως έχουμε αναπτύξει τις δεξιότητές μας στην «τέχνη της ανάμειξης»· τα ρούμια μας είναι πολύ συχνά πολύπλοκα, με την ποικιλία των ρουμιών να προσθέτει διάσταση και γεύσεις που δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς, ενώ είναι καλά ισορροπημένα και απολαυστικά. Έχουμε κερδίσει πολλά βραβεία όλα αυτά τα χρόνια.

– Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ζήτημα των ΠΟΠ (Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης) στο ρούμι; Θεωρείτε πως αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να προστατέψει την κληρονομιά του ρουμιού ή πιστεύεται πως μπορεί να σκοτώσει τη δημιουργικότητα και την προϊοντική ποικιλομορφία;

Πιστεύουμε πως οι γεωγραφικές ενδείξεις μπορούν να έχουν ρόλο στη θέσπιση προτύπων και στην προστασία της προέλευσης και της κληρονομιάς. Εμείς στην St. Lucia Distillers έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για τη θέσπιση ενός ΠΟΠ για το ρούμι από την Αγία Λουκία και με το να αναπτύσσουμε  κανόνες, διαπιστώσαμε ότι αυτοί θα μπορούσαν πράγματι να δημιουργήσουν προκλήσεις για τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητά μας. Έχοντας αυτό υπόψη, ελπίζουμε να πετύχουμε ισορροπία με τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για κανόνες και προδιαγραφές, π.χ. Τα ρούμια από την Αγία Λουκία οφείλουν να αποστάζονται και να ωριμάζουν στη χώρα.

Margaret Monplaisir

– Έχετε ποτέ σκεφτεί τον εαυτό σας ως επικεφαλής ενός άλλου brand μιας άλλης κατηγορίας αποσταγμάτων; Αν ναι, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η κατηγορία;

Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ως επικεφαλής ενός άλλου brand, κάποιας άλλης κατηγορίας αποσταγμάτων. Γεννήθηκα στην Αγία Λουκία και το απόσταγμα στο οποίο έχω εκτεθεί περισσότερο είναι το ρούμι. Ωστόσο, αν αναγκαστώ να επιλέξω, θα έλεγα στο ουίσκι, γιατί είναι ό,τι πιο κοντινό στο ρούμι. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το ρούμι, καθώς παρασκευάζεται ένας πολτός, ο οποίος μπορεί να αποσταχθεί σε διάφορους αποστακτήρες. Επίσης, τα ουίσκι μπορούν να αναμειχθούν όπως το ρούμι, δίνοντας την ευκαιρία για δημιουργικότητα στο blending.

– Έχετε κάποια βραχυπρόθεσμα σχέδια που επιθυμείτε να αποκαλύψετε στους Έλληνες αναγνώστες του Bitterbooze;

Το επίκεντρο της SLD για τα επόμενα χρόνια θα είναι η επένδυση σε ένα νέο και βελτιωμένο tour επισκεπτών, καθώς και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στη μελλοντική ζήτηση, καθώς οι εξαγωγές μας συνεχίζουν να αυξάνονται. Θα επενδύσουμε επίσης στη συσκευασία μας, χρησιμοποιώντας custom φιάλες για τα brand μας και θα συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε συναρπαστικές, περιορισμένες εμφιαλώσεις. Φροντίστε να αναζητάτε τις περιορισμένες εμφιαλώσεις και τις ολοκαίνουριες συσκευασίες μας.

 

Τα ρούμια της st. Lucia Distillers εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αφοί Τσακνάκη. Θα τα βρείτε στα περισσότερα μπαρ και σε όλες τις ενημερωμένες κάβες.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Margaret Monplaisir: Μια κυρία στο τιμόνι μιας από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής ρουμιού στον κόσμο!"

Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2022