previous
next

Διεθνείς καλλιτέχνες στην υπηρεσία της Martell και τρεις νέες ιδέες για δώρο.

News

Ένα από τους πιο παλιούς οίκους παραγωγής cognac, ο οίκος Martell, ο οποίος εδώ και αρκετές δεκαετίες ανήκει και στο κλειστό κλαμπ των ‘’The Big Four’’, των οίκων δηλαδή με τη μεγαλύτερη παραγωγή, αποφάσισε φέτος να ανανεώσει τη συλλογή του για δώρα, αναθέτοντας σε τρεις καλλιτέχνες το σχεδιασμό τριών διαφορετικών φιαλών από το portfolio του. Έτσι, το Martell Blue Swift, το Martell Noblige και το εμβληματικό Martell Cordon Bleu απέκτησαν νέες, συλλεκτικές φιάλες, υπογεγραμμένες από τους Κουάβο (Quavo), Έιντζελ Τσεν (Angel Chen) και Πιερ Μαρί (Pierre Marie), αντίστοιχα.

Πάντα αποτελεί μια καλή ιδέα το να δωρίζει κανείς επετειακές/συλλεκτικές φιάλες, ειδικά σε ανθρώπους που αγαπούν τα ποτά. Συνηθίζεται δε από τα μεγάλα brand να κυκλοφορούν επετειακές εκδόσεις ή ακόμη και μοναδικές εμφιαλώσεις τις περιόδους των γιορτών ή με αφορμή κάποιο σπουδαίο για το ίδιο το brand γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί και ορόσημο στην ιστορία του.

Η Martell αποφάσισε για τις φετινές, σχεδόν δυστοπικές γιορτές των Χριστουγέννων, να αναθέσει σε τρεις καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους και από διαφορετικό χώρο, να σχεδιάσουν τρεις συλλεκτικές φιάλες. Σε καθεμία από τις τρεις αυτές φιάλες αντανακλάται η οπτική του κάθε καλλιτέχνη, η οποία ουσιαστικά επανεξετάζει την κληρονομιά του γαλλικού οίκου.

Κοινό θέμα και των τριών σχεδίων η έννοια του ταξιδιού –πόσο οξύμωρο για τη φετινή χρονιά… Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος Martell ήταν ο πρώτος, εν έτει 1783, που έστειλε με πλοίο cognac στις ΗΠΑ.

Ο Κουάβο λοιπόν ανέλαβε το σχεδιασμό της φιάλης του Blue Swift. Το Blue Swift παίρνει το όνομά του από τα πετροχελίδονα, τα οποία, μιμούμενα τα πρώτα αυτά ταξίδια του brand στις ΗΠΑ, πετούν πάνω από τον Ατλαντικό δυο φορές το χρόνο, σε αυτό το αποδημητικό ταξίδι μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Το Martell Blue Swift αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν, αφού είναι το πρώτο που περνάει από φινίρισμα σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν μπέρμπον. Γι’ αυτό άλλωστε και το BNIC του απέκλεισε τη χρήση του διακριτικού ‘’cognac’’ από τη φιάλη του. Κάτι που, όπως φαίνεται, δεν ενόχλησε καθόλου τον οίκο.

Martell

"Κοινό θέμα και των τριών σχεδίων η έννοια του ταξιδιού –πόσο οξύμωρο για τη φετινή χρονιά… "

Ο Κουάβο προσέθεσε στο σχεδιασμό της φιάλης στοιχεία από την κουλτούρα του χιπ-χοπ, ενώ στη συσκευασία τοποθετήθηκαν διαδραστικά στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας· συγκεκριμένα σημεία της ζωντανεύουν αν σκαναριστούν με smartphone. Στη συσκευασία συμπεριλαμβάνονται και δύο ποτήρια με όμορφα σχέδια χαραγμένα επάνω τους.

Η σούπερ ταλαντούχα και ήδη γνωστή σε όλον τον κόσμο Κινέζα σχεδιάστρια Έιντζελ Τσεν που αναμειγνύει και παντρεύει στοιχεία της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας με αντίστοιχα του σύγχρονου δυτικού κόσμου στα streetwear ρούχα που σχεδιάζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ανέλαβε τη φιάλη του Noblige.

martell

Το ταξίδι του Martell στην Κίνα το 1858 αποτυπώνεται μέσα από ένα καράβι-δράκο, το οποίο δεσπόζει στην πολύχρωμη φιάλη του Noblige, επάνω σε κύματα. Η φιάλη του Noblige, κατηγορίας Napoleon, κυκλοφόρησε το 2006 και αντλεί έμπνευση για το όνομά της από τη γαλλική ρήση ‘’Noblesse Oblige’’ που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «η ευγένεια έχει υποχρεώσεις’’.

Όσο για την τρίτη φιάλη, αυτήν του προσωπικού –και όχι μόνο- αγαπημένου μου Martell Cordon Blue, ο σχεδιασμός της –ή μάλλον, καλύτερα, ο «στολισμός» της- ανατέθηκε στον Γάλλο καλλιτέχνη Πιερ Μαρί, που «ντύνει» επιφάνειες και κάθε λογής αντικείμενα με κορδέλες, περιζώματα και υφάσματα επικάλυψης. Έγινε γνωστός με την μεγάλη συνεργασία του με την Hermes και τώρα ανέλαβε να αποτυπώσει μια ιστορία αγάπης σε δύο μέρη –όπως εκείνος την οραματίστηκε- επάνω στη φιάλη του Cordon Bleu.

martell

Ξεκινά με την ιστορία γνωριμίας των δύο βασικών στοιχείων του cognac, της αμπέλου και της δρυός. Εκεί, ανάμεσα από τους δύο αυτούς «ερωτευμένους» γεννιέται το cognac. Και μέσω της δεύτερης ιστορίας, αυτής του ταξιδιού των δύο νυμφευμένων πλέον, αυτό παρομοιάζεται με το ταξίδι του Jean Martell το 18ο αιώνα, όταν και το cognac κατέκτησε τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν γνωρίζω αν και πότε θα έρθουν οι συγκεκριμένες τρεις φιάλες στην Ελλάδα, είναι πάντως διαθέσιμες ήδη και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους, μέσω ονλάιν καταστημάτων στο εξωτερικό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Διεθνείς καλλιτέχνες στην υπηρεσία της Martell και τρεις νέες ιδέες για δώρο."

News

Δημοσιεύτηκε στις 07/12/2020