previous
next

Mataroa Mediterranean Dry Gin spirit review – παρουσίαση

Reviews

Πολύ χαιρόμαστε όταν καταφθάνουν στα γραφεία μας νέα και ποιοτικά, ελληνικά αποστάγματα. Πόσω μάλλον δε, όταν αυτά είναι αποτέλεσμα σχολαστικής μελέτης και μακρόχρονης έρευνας. Το τελευταίο που παραλάβαμε είναι το ολοκαίνουριο τζιν Mataroa, προϊόν της ποτοποιίας-αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη, με έδρα την Αριδαία στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ποτοποιία-αποσταγματοποιία Μελισσανίδη διαθέτει ιστορία σχεδόν 100 χρόνων, αφού εν έτει 1924 ξεκίνησε η λειτουργία της με την παραγωγή ούζου. Σήμερα, το τιμόνι της απόσταξης, οι μυστικές συνταγές και το μεράκι στην παραγωγή ούζου, όπως και τσίπουρου, έχει κληροδοτηθεί στον τρίτης γενιάς ποτοποιό-αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη.

mataroa

Η δημιουργικότητα του κυρίου Μελισσανίδη και η επιθυμία του ίδιου και των συνεργατών του για ευθυγράμμιση με τις διεθνείς τάσεις στην παραγωγή αποσταγμάτων ήταν που γέννησαν και την ιδέα για τη δημιουργία ενός ακόμη προϊόντος, το οποίο δε θα απευθυνόταν μόνο στην εγχώρια αγορά, παρά θα ήταν σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να σταθεί ψυχή τε και σώματι –τόσο δηλαδή με την ίδια τη συνταγή όσο και με την παρουσίαση του- στην παγκόσμια αγορά. Και εγένετο τζιν Mataroa.

Γιατί όμως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ταυτότητα; Το όνομα φυσικά μας θυμίζει το θρυλικό ομώνυμο νεοζηλανδέζικο πλοίο· το πλοίο εκείνο που κατ’ εντολή του σπουδαίου φιλέλληνα και τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Οκτάβιο Μερλιέ, μετέφερε από την Ελλάδα με προορισμό το Παρίσι και εν έτει 1945 μία ομάδα «φωτισμένων» μυαλών, μια ομάδα Ελλήνων που αργότερα υπηρέτησαν την τέχνη και τη διανόηση σε παγκόσμιο επίπεδο και διακρίθηκαν εκπροσωπώντας τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν.

mataroa

"Το πλοίο θεωρήθηκε κοινωνός ιδεών, έχοντας ως επιβάτες τις σπουδαίες αυτές προσωπικότητες."

Εξαιτίας του ταξιδιού των διανοούμενων εκείνων -στην πλειονότητά τους υπότροφοι του γαλλικού έθνους- με το Mataroa για τον Τάραντα της Ιταλίας και στη συνέχεια με τρένο για το Παρίσι, απέφυγαν τις πολιτικές διώξεις σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Ντίκος Βυζάντιος, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ζορζ Καντιλί, η Νέλλη Ανδρικοπούλου και ο Ανδρέας Καμπάς. Το πλοίο συνεκδοχικά θεωρήθηκε κοινωνός ιδεών, έχοντας ως επιβάτες τις σπουδαίες αυτές προσωπικότητες.

Πίσω στο 2019 -χρονιά δημιουργίας του τζιν Mataroa και ευτυχώς άνευ πολιτικών διώξεων στο προσκήνιο- μια ντουζίνα μεσογειακών πρώτων υλών συγκεντρώνονται από αντίστοιχες χώρες για το αρχηγείο της ποτοποιίας-αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη. Όχημα τους όχι κάποιο καράβι, αλλά η φιάλη ενός υπέροχου τζιν, του τζιν Mataroa.

Στη φιάλη του τζιν Mataroa

Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται ένας χάλκινος άμβυκας 200 μόλις λίτρων, ελληνικής κατασκευής. Στο απόσταγμα μελάσας που χρησιμοποιείται ως βάση μουλιάζει ο καρπός αρκεύθου, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά προστίθενται σε ειδικό καλάθι στο εσωτερικό του άμβυκα, ώστε να ακολουθηθεί η μέθοδος του vapor infusion. Η συγκέντρωση των συστατικών χαρακτηρίζεται από την παραγωγική διαδικασία του double shot, αφού μετά την απόσταξη, η ένταση τους αραιώνεται με νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, ώστε να «έρθει» το τελικό προϊόν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

mataroa

Τα συστατικά του τζιν Mataroa και η προέλευση τους αναλυτικά είναι τα εξής:

Καρποί αρκεύθου – Κροατία

Ρίζα Αγγελικής και Λεβάντα – Γαλλία

Σπόροι Κόλιανδρου – Τυνησία

Ρίζα Ίριδας – Ιταλία

Φύλλα Δάφνης – Συρία

Γλυκόριζα – Τουρκία

Φλούδες πορτοκαλιού – Ισπανία

Φλούδες λεμονιού – Αίγυπτος

Μανταρίνι – Μαρόκο

Χαμομήλι – Κύπρος

Μαστίχα – Ελλάδα, Χίος

Στο ποτήρι του τζιν Mataroa

Το Mataroa παίρνει τον χαρακτηρισμό Mediterranean Dry Gin, εμφιαλώνεται σε μία υπέροχα καλαίσθητη φιάλη 700ml και στους 41,5% αλκοολικούς βαθμούς, φυσικά σε μικρές παρτίδες.

Στη μύτη είναι έντονο με χαρακτήρα London Dry Gin. Έχοντας ως βάση τα πευκώδη και γήινα αρώματα του αρκεύθου και του κολίανδρου, ξεχωρίζουν και κάποια φρουτώδη, εσπεριδοειδών και κάποια ανθικά, όπως το εξόχως διακριτικό της βιολέτας.

"Δουλεύει καλά σε Μαρτίνι, εξαιρετικά με τόνικ και στέκεται υπερήφανα στο πίσω μέρος του μπαρ σας ή στην προθήκη του σπιτιού σας, ως ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν!"

Στο στόμα είναι φυσικώς γλυκό και γήινο με έντονη τη γλυκόριζα και μια ελαφριά αλμύρα που δένει το όλο γευστικό σύνολο. Το αλκοόλ δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση, τουναντίον, θα ήθελα κάποια στιγμή να κυκλοφορήσουν και μια πιο υψηλόβαθμη έκδοση. Αν το δοκιμάσετε αυτήν την εποχή του χρόνου, χαμηλώστε ελαφρώς τη θερμοκρασία του, μην το πιείτε στους 35 βαθμούς Κελσίου. Δουλεύει καλά σε Μαρτίνι, εξαιρετικά με τόνικ και στέκεται υπερήφανα στο πίσω μέρος του μπαρ σας ή στην προθήκη του σπιτιού σας, ως ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν!

mataroa

Βαθμολογική αξιολόγηση: 90/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: ποτοποιία-αποσταγματοποιία Μελισσανίδη

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ελλάδα

Αλκοολικοί βαθμοί: 41,5%

Τύπος: distilled gin

Συσκευασία: 700 ml

Website: https://mataroagin.com/

 

All photos by Bar Academy TV

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Mataroa Mediterranean Dry Gin spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2019