previous
next

Τέχνη στην Παλέτα: Ανακαλύπτοντας τα κρασιά Blank Canvas

Articles

* του Βασίλη Κόγκου
(Σημ.: Ο υπογράφων έχει εμπορική σχέση με τα προϊόντα που παρουσιάζονται στο παρόν άρθρο.)

Το Blank Canvas αποτελεί το οινικό studio των Matt Thomson και Sophie Parker-Thomson MW, ένα δίδυμο που αθροιστικά μετράει περισσότερα από 40 χρόνια διεθνούς παρουσίας στο κρασί. Όσοι αγαπάτε το φρούτο στα κρασιά του Νέου Κόσμου, αλλά επιζητάτε την εγγύηση και την ισορροπία των αντίστοιχων από τον Παλαιό Κόσμο και δεν έχετε δοκιμάσει τα Blank Canvas, νομίζω πως θα πρέπει να το κάνετε! Παρακάτω, θα βρείτε αρκετούς καλούς λόγους για αυτήν την προτροπή!

Ο Matt, αν και μεγάλωσε σε οικογένεια δικηγόρων, αγάπησε το κρασί από μικρή ηλικία και αποφάσισε να ασχοληθεί εξ’ ολοκλήρου με αυτό. Σπούδασε βιοχημεία και έκανε το μεταπτυχιακό του στη βιοχημεία ζυμών, στο πανεπιστήμιο του Otago. Ξεκίνησε τον πρώτο του τρύγο το 1992 στο Marlborough, αλλά από την επόμενη κιόλας χρονιά -ως και σήμερα- πραγματοποιεί δύο τρύγους ετησίως, ενώ παράλληλα διατηρεί την δική του εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, με πολλές διεθνείς συνεργασίες. Διεθνείς είναι και οι βραβεύσεις του ως οινοποιός· μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει τους τίτλους International White Wine Winemaker of the Year (IWC) και NZ Winemaker of the year (WineState).

Blank Canvas

Η Sophie, από την άλλη, και εντελώς αντίθετα από τον Matt, ενώ μεγάλωσε σε οικογένεια που διατηρούσε οινοποιείο και επιχείρηση εστίασης, αποφάσισε να σπουδάσει νομική. Βέβαια, αυτή της η ενασχόληση δεν κράτησε για πολύ, μιας και από τον πρώτο της κιόλας τρύγο ερωτεύτηκε το κρασί και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της σε αυτό, ταξιδεύοντας μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, γνωρίζοντας το κρασί «εκ των έσω». Παράλληλα, σπούδαζε στο WSET -και μετέπειτα στο IMW– κατακτώντας τον πολυπόθητο τίτλο της Master of Wine, κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο Quinta do Noval για το καλύτερο research paper.

Αυτό το background διεθνούς εμπειρίας, αλλά και πάθους για το κρασί, αποτέλεσε και την έμπνευση για το project Blank Canvas. Το ντουέτο αποφάσισε να δημιουργήσει κρασιά ιδιαίτερα, χωρίς συνταγές και ταμπέλες, κρασιά που ίσως να μην αρέσουν σε όλους, αλλά που αρκετοί θα λατρέψουν! Παράγονται με απόλυτη έμφαση στην ποιότητα, από single vineyards -ενιαίους αμπελώνες- στο Marlborough, το Hawke’s Bay και το Central Otago, τα οποία είναι 100% πιστοποιημένα βιώσιμης καλλιέργειας. Ως αποτέλεσμα, κάθε κρασί αποτελεί αποτύπωση του χρόνου και του τόπου από τον οποίο προέρχεται, με τον κάθε ξεχωριστό αμπελώνα, και την κάθε σοδειά να αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητά τους. Και έτσι, τα αντιμετωπίζει η ομάδα του Blank Canvas σαν έναν κενό -λευκό- καμβά.

Με την πάροδο του χρόνου, τα κρασιά αναγνωρίστηκαν ως η αφρόκρεμα της Νέας Ζηλανδίας, γι’αυτό άλλωστε και ο οινικός κλάδος αγκάλιασε τη δουλειά των Blank Canvas, με εξαιρετικές βαθμολογίες και διθυραμβικά σχόλια. Μεταξύ άλλων, η επιδραστικότερη οινογράφος του κόσμου Jancis Robinson και η ομάδα της, το σημαντικότατο περιοδικό οίνου Decanter, ο μεγαλύτερος οδηγός για τα κρασιά της ΝΖ και της Αυστραλίας The Real Review, και η Rebecca Gibb MW του έγκριτου Vinous Media· όλοι τους αποθέωσαν ουκ ολίγες φορές το Blank Canvas.

Η βασική συλλογή των κρασιών εστιάζει σε τέσσερις ποικιλίες που παράγονται κάθε χρόνο· Τα Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir και Syrah.

Τα δύο Sauvignon Blanc προέρχονται από τον παράκτιο αμπελώνα Holdaway, στο Dillon’s Point του Marlborough, και είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Το κλασικό Holdaway Vineyard Sauvignon Blanc είναι μια τυπική, αλλά εκλεπτυσμένη έκφραση του στιλ της περιοχής. Εντελώς ξηρό, με ορυκτό χαρακτήρα που πλαισιώνεται από νότες passion-fruit και φραγκοστάφυλου. Για το Abstract γίνεται χειρωνακτικός τρύγος, δεν γίνεται αποβοστρύχωση και ζυμώνει σε παλιά Γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων, ενώ στη συνέχεια εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, αναδεικνύοντας ένα εναλλακτικό, «αλμυρό» στιλ Sauvignon Blanc.

Blank Canvas

Το Chardonnay προέρχεται από τον αμπελώνα Reed που βρίσκεται στην ενδοχώρα, και πιο συγκεκριμένα στην κοιλάδα Waihopai των Southern Valleys. Η εδαφική σύσταση του αμπελώνα είναι πλούσια σε πηλό και χαλίκι, ενώ βρίσκεται δίπλα σε ποτάμι και είναι φυτεμένος με τον αρωματικό κλώνο 95 της ποικιλίας. Ζυμώνει με άγριες ζύμες, σε Γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων, όπου ολοκληρώνεται φυσικά η μηλογαλακτική. Εκεί παραμένει για ωρίμαση δέκα μηνών, πριν εμφιαλωθεί αφιλτράριστο.

Οι διαφορές μεταξύ του οικοσυστήματος του κάθε αμπελώνα φαίνονται ιδιαίτερα στα Pinot Noir. Αυτά καλλιεργούνται  στο Marlborough, αλλά και στο Central Otago. Το Settlement Vineyard προέρχεται από αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας στην ζεστή κοιλάδα Omaka του Marlborough, ενώ το Anthem Vineyard από την κοιλάδα Gibbston, την ψυχρότερη ζώνη του φημισμένου Central Otago. Αν και τα δύο κρασιά ζυμώνουν με αυτόχθονες ζύμες,  κατά 50% με ολόκληρα τα τσαμπιά και ωριμάζουν για 12 μήνες σε Γαλλικά barriques, οι διαφορές των terroir γίνονται έντονα αντιληπτές, με το μεν Settlement να εκφράζει συμπύκνωση, έντονο φρούτο και αισθητές αλλά καλά ενσωματωμένες τανίνες, ενώ το Anthem να δείχνει τον αιθέριο και μεταξένιο χαρακτήρα της ποικιλίας με πικάντικες και γήινες αρωματικές νότες, άνθη και φρέσκα κόκκινα φρούτα.

Το Syrah προέρχεται από τον αμπελώνα Element στην αμπελουργική ζώνη Gimblett Gravels, στο Hawke’s Bay. Το συγκεκριμένο είναι μοναδικό για την συν-ζύμωσή του με ένα μικρό ποσοστό φλοιών από Gruner Veltliner – μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ζυμώνει με αυτόχθονες ζύμες και ωριμάζει σε γαλλικά barriques για 14 μήνες, ενώ εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Ως αληθινή έκφραση ενός Syrah ψυχρού κλίματος, το αρωματικό του προφίλ εστιάζει στον ανθικό και ορυκτό χαρακτήρα, με έντονα αρώματα πιπεριού, μαύρων φρούτων και απαλές φυτικές νότες.

Blank Canvas

Όλα τα κρασιά που προέρχονται από την περιοχή του Marlborough φέρουν την πιστοποίηση του Apellation Marlborough Wine™ (AMW), στου οποίου την εξαιρετική δουλειά θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο, ενώ το Syrah φέρει την πιστοποίηση του Gimblett Gravels® Association.

Στην Ελλάδα, το οινοποιείο Blank Canvas εισάγεται αποκλειστικά από την Down Under Wines, και θα τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

Αναζητήστε τα, δοκιμάστε τα, και ταξιδέψτε νοητά μέχρι την «γη του μακρού λευκού σύννεφου» Στην υγειά σας!

 

* Ο Βασίλης Κόγκος, απασχολείται στον χώρο της εστίασης από το 2008, περνώντας από διάφορα πόστα. Εν τέλει, τον κέρδισε το κρασί κι έτσι, αποφάσισε να το σπουδάσει, φθάνοντας μέχρι και το τελευταίο επίπεδο του WSET (Wine & Spirits Education Trust), το Level 4 – Diploma in Wines. Παράλληλα, εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες του οινικού κλάδου, στις πωλήσεις λιανικής, αλλά και στις παρουσιάσεις γευσιγνωσιών.

Τον τελευταίο χρόνο, έχει ιδρύσει την Down Under Wines, εταιρεία εισαγωγής premium κρασιών από τις χώρες του Νέου Κόσμου. Αν δεν τον δείτε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, τότε οι πιθανότητες είναι να κρατάει μια φρέσκια Pale Ale ή το αγαπημένο του Vodka Martini.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τέχνη στην Παλέτα: Ανακαλύπτοντας τα κρασιά Blank Canvas"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 04/05/2023