previous
next

Mount Gay Black Barrel

Reviews, Uncategorized

Δεν υπάρχουν πολλά αποστακτήρια και brand που μπορούν να περηφανεύονται για τον «τίτλο» της παλαιότερης εν ενεργείας φίρμας στην κατηγορία τους. Ένα από αυτά είναι το Mount Gay, από τα νησιά Μπαρμπέιντος, το παλαιότερο δηλαδή εν ενεργεία brand ρουμιού στον κόσμο, αφού έχει στην κατοχή του αποδεικτικό έγγραφο με ημερομηνία το μακρινό 1703! Στο σημερινό The Booze Chronicles δοκιμάζουμε μια σχετικά πρόσφατη εμφιάλωση της φίρμας, το Mount Gay Black Barrel.

 

"Στο σημερινό The Booze Chronicles δοκιμάζουμε μια εμφιάλωση της παλαιότερης εν ενεργεία φίρμας ρουμιού στον κόσμο, το Mount Gay Black Barrel."

 

Στο μπουκάλι του Mount Gay Black Barrel

Η μακρά ιστορία του Mount Gay σχετίζεται άμεσα με τον σπουδαίο Sir John Gay Alleyne, αδελφικό φίλο του John Sober, ενός από τους πρώτους ιδιοκτήτες του Mount Gilboa, όπως ήταν γνωστό μέχρι και το 1801 το brand. Ο John Sober, που αγόρασε τις φυτείες και τους αποστακτήρες του Mount Gilboa από τον William Sandiford το 1747, έπεισε τον διακεκριμένο και ικανότατο φίλο του, και μετέπειτα έναν εκ των εθνικών ηρώων των Μπαρμπέιντος, να αναλάβει χρέη μάνατζερ στην επιχείρηση του.

Το brand έκτοτε, και υπό την καθοδήγηση του Γκέι, έζησε μέρες λαμπρές, μέχρι που το 1801, και ενώ είχε προηγηθεί ο θάνατος του, μετονομάστηκε σε Mount Gay. Αυτό θεώρησε ο ιδιοκτήτης και καλός του φίλος ως ελάχιστη ανταπόδοση σε ό,τι είχε μέχρι τότε κάνει για το ρούμι.

 

Mount Gay Black Barrel

 

 

"Το Mount Gay Black Barrel εμφιαλώθηκε για τους εορτασμούς της 310ης επετείου από τη δημιουργία του brand και ξεκίνησε να διανέμεται το 2014 στην βρετανική αγορά."

 

Το Mount Gay Black Barrel εμφιαλώθηκε για τους εορτασμούς της 310ης επετείου από τη δημιουργία του brand και ξεκίνησε να διανέμεται το 2014 στην βρετανική αγορά. Αντικατέστησε το Mount Gay Eclipse Black, χαμηλώνοντας τους αλκοολικούς βαθμούς και παραλλάσσοντας ελαφρώς τη συνταγή.

Το Mount Gay Black Barrel είναι ένα ρούμι που παράγεται αναμειγνύοντας αποστάγματα διπλής, ασυνεχούς απόσταξης σε άμβυκα, αλλά και συνεχούς απόσταξης σε στήλη. Η εταιρεία υποστηρίζει πως το ποσοστό των αποσταγμάτων διπλής απόσταξης σε άμβυκα είναι διακριτά περισσότερα από εκείνα της συνεχούς απόσταξης.

 

Mount Gay Black Barrel

 

"Το Mount Gay Black Barrel είναι ένα ρούμι που παράγεται αναμειγνύοντας αποστάγματα διπλής, ασυνεχούς απόσταξης σε άμβυκα, αλλά και συνεχούς απόσταξης σε στήλη."

 

Μετά την απόσταξη το προϊόν ωριμάζει σε βαρέλια με υψηλό επίπεδο «καψίματος» που προηγουμένως φιλοξενούσαν μπέρμπον. Η ηλικία, ακόμα και η μέση των αποσταγμάτων που αναμειγνύονται, παραμένουν άγνωστα. Το τελικό προϊόν προς εμφιάλωση, ακριβώς πριν μπει στη φιάλη, αραιώνεται μέχρι τους 43% αλκοολικούς βαθμούς, χρησιμοποιώντας το περίφημο πεντακάθαρο και φυσικά φιλτραρισμένο από κοραλλιογενές ασβεστόλιθο νερό που χρησιμοποιεί το brand.

 

Το Mount Gay Black Barrel στο ποτήρι μας

Το Mount Gay Black Barrel με το βαθύ κεχριμπαρένιο του χρώμα, μας έδωσε από την αρχή να καταλάβουμε τον τρόπο ωρίμανσής του. Τα μπαχαρικά «χορεύουν» στη μύτη σε διάφορες εκφράσεις, φυσικά με τη βανίλια να κυριαρχεί. Κανέλα Κεϋλάνης και νότες από τόνκα, συνοδεύουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα συστάδα από φρουτώδη αρώματα εστέρων, που δεν περιμέναμε. Ολίγον τι ζυμωμένος ανανάς και πράσινο μήλο. Τα αρώματα του Mount Gay Black Barrel ολοκληρώνονται με καμένη ζάχαρη και μαρσμέλοου.

 

"Το Mount Gay Black Barrel έχει βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, μπαχαρικά που «χορεύουν» στη μύτη, με τη βανίλια να κυριαρχεί, κανέλα Κεϋλάνης και νότες από τόνκα, που συνοδεύονται από φρουτώδη αρώματα εστέρων."

 

Στο στόμα είναι ξηρό και τανικό, με τα μπαχαρικά και την αίσθηση του ξύλου από το βαρέλι να έχουν πλέον κυριαρχήσει γευστικά. Δε δοκιμάσαμε κάτι ως συνοδεία, λογικά όμως θα ταιριάζει κάποιο φαγητό ελαφρώς αλμυρό για να ισορροπήσει την πίκρα και την τανικότητα, αλλά σκέτο μας φάνηκε πως θα μπορούσε να είχε ελαφρώς μικρότερη επίδραση από το ξύλο. Σώμα μετρίου όγκου και επίγευση μακράς διάρκειας. Ένα ρούμι που θα το εκτιμήσουν σίγουρα αυτοί που δεν θέλουν πολύ ζάχαρη, ένα ρούμι με προσωπικότητα, ρωμαλέο και ιδιαίτερο.

 

Mount Gay Black Barrel

 

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 80/100

Γιάννης Κοροβέσης: 82/100

 

Μέσος όρος: 81/100

 

Παραγωγός:Mount Gay Distilleries limited για την CLS Remy Cointreau

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Μπαρμπέιντος

Αλκοολικοί βαθμοί: 43%

Τύπος: Παλαιωμένο ρούμι

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Β.Σ. Καρούλιας

 

All photos by Venthesikymi Soukoulis  for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Mount Gay Black Barrel"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 07/03/2017