previous
next

Είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ το νέο ισοτονικό ποτό για πρωταθλητισμό;

Articles

Μπορεί στην Ελλάδα να σνομπάρουμε τη μπίρα χωρίς αλκοόλ, αλλά, κατά πολλούς, φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα μυστικά της επιτυχίας για αρκετούς αθλητές της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας στην Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θέμα συζήτησης των ημερών που διανύουμε, στα περισσότερα ειδησεογραφικά σάιτ, αποτελεί το γεγονός πως η γερμανική εθνική ομάδα της χειμερινής Ολυμπιάδας, που προς το παρόν σαρώνει τα μετάλλια, ευρισκόμενη δεύτερη στη συνολική κατάταξη των εθνικών ομάδων με 20 μετάλλια, καταναλώνει μπίρα χωρίς αλκοόλ για να βοηθήσει την ανάρρωση των αθλητών της και να βελτιώσει συνολικά τις επιδόσεις της.

"Η μπίρα χωρίς αλκοόλ φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα μυστικά της επιτυχίας για αρκετούς αθλητές της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας"

Εντωμεταξύ, ο ιδιωτικός κολοσσός ζυθοποιίας Krombacher φημολογείται πως απέστειλε 3,500 λίτρα μπίρας χωρίς αλκοόλ στο Ολυμπιακό χωριό στην Πιόνγκτσανγκ. Και δεν το έκανε τυχαία.

«Έχει ωραία γεύση και κάνει καλό στο σώμα μας», δήλωσε ο σκιέρ της εθνικής ομάδας Λίνους Στράσερ (Linus Straßer). «Η μπίρα χωρίς αλκοόλ από σιτάρι είναι ένα πλήρες ισοτονικό ποτό, αφού είναι εξαιρετικά υγιεινή και παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να τραφεί και να ανακάμψει ο οργανισμός ενός αθλητή.» Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο αθλητής του δίαθλου Σάιμον Σεμπ (Simon Schempp).

μπίρα χωρίς αλκοόλ

Ο Simon Schempp

Η μπίρα χωρίς αλκοόλ κάνει καλό

Αλλά το ίδιο παραδέχεται και ο αθλίατρος της ομάδας και καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μονάχου Γιοχάνες Σερ (Johannes Scherr), που δηλώνει ευθαρσώς πως η πλειοψηφία των αθλητών του καταναλώνουν μπίρα χωρίς αλκοόλ κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο Σερ μάλιστα, διεξήγαγε μία μελέτη με χορηγία από μία γερμανική ζυθοποιία, κατά τη διάρκεια της οποίας χορήγησε σε δρομείς του Μαραθώνιου του Μονάχου του 2009 μπίρα χωρίς αλκοόλ, κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα και δύο εβδομάδες μετά τον αγώνα. Οι συγκεκριμένοι δρομείς εμφάνισαν πολύ λιγότερες φλεγμονές αλλά και αναπνευστικές λοιμώξεις από δρομείς που τους δόθηκε κάποιο φάρμακο τύπου placebo.

μπίρα χωρίς αλκοόλ

"Έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση μπίρας χωρίς αλκοόλ βοηθά στην εξάλειψη των φλεγμονών και των αναπνευστικών λοιμώξεων."

Ο Σερ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας του στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise και μετά από λίγο ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανών Ζυθοποιών δήλωσε: «Μετά από αυτήν την έρευνα νομίζω πως όλοι έχουμε πειστεί πως η μπίρα χωρίς αλκοόλ κάνει αληθινά καλό στην υγεία μας και δεν είναι απλώς μάρκετινγκ, όπως όλοι μέχρι τώρα πίστευαν.»

Παρόλα αυτά, η Krombacher φαίνεται πως έστειλε στη Νότιο Κορέα και 11,000 λίτρα κανονικής μπίρας. Άλλωστε, πρέπει κάτι να πίνουν και αυτοί που ξεμπερδεύουν από τους αγώνες ή αυτοί που αποκλείονται νωρίς από τη συνέχεια της Ολυμπιάδας… Λέτε να δούμε τελικά τη μπίρα χωρίς αλκοόλ να αντικαθιστά αυτά τα γλυκερά ισοτονικά ποτά που χρησιμοποιούνται ως τώρα;

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ το νέο ισοτονικό ποτό για πρωταθλητισμό;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 22/02/2018