previous
next

Negroni Week 2015

News

Ποια είναι άραγε τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα κοκτέιλ για να μείνει στο χρόνο; Σίγουρα θα πρέπει να αποτελείται από υλικά που είναι διαθέσιμα (σχεδόν) σε όλον τον κόσμο, να παρασκευάζεται εύκολα και να έχει από πίσω του μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ότι ακριβώς δηλαδή, έχει και το Νεγκρόνι.

Στην Ιταλία των αρχών του 20ου αιώνα ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτά ήταν το Αμερικάνο, μία ανάμειξη δηλαδή Campari, γλυκού βερμούτ και σόδας. Ο μύθος λέει πως ο κόμης Καμίλο Νεγκρόνι (Camillo Negroni), φαν του συγκεκριμένου ποτού, επισκέφθηκε μια μέρα το αγαπημένο του Caffè Casoni, στη Φλωρεντία, με δημιουργικές ορέξεις. Φώναξε τον μπαρτέντερ Φόσκο Σκαρσέλι (Fosco Scarselli), και του ζήτησε να ενισχύσει το Αμερικάνο αντικαθιστώντας τη σόδα με τζιν, που ήταν και της μόδας…

 

"Έχουμε ορκιστεί στην προσκοπική μας τιμή, πως για κάθε Νεγκρόνι που θα πουλάμε στο Νοέλ, ένα ευρώ θα πηγαίνει στα Παιδικά Χωριά SOS"

 

Ο μπαρτέντερ, υποστηρικτής από ότι φαίνεται του δόγματος «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», υπάκουσε ανακατεύοντας απευθείας στο ποτήρι την μαγική αυτή ανάμειξη. Θέλοντας όμως να βάλει και την προσωπική του πινελιά στο ποτό, αλλά και επειδή ήθελε να το διαχωρίσει από το ξαδερφάκι του Αμερικάνο, άλλαξε το λεμόνι με πορτοκάλι. Ένα σπουδαίο ποτό μόλις είχε γεννηθεί.

Το Νεγκρόνι μπορεί να υπερηφανεύεται για αρκετά #fact. Όπως για το γεγονός πως έχει καθιερωθεί παγκοσμίως σαν το ποτό των μπαρτέντερ. Ή για το γεγονός πως ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την επαναφορά της πικρής γεύσης στην γευστική παλέτα του μέσου καταναλωτή. Ή για το ότι στη φόρμουλα του έχουν βασιστεί χιλιάδες παραλλαγές του.

Την Δευτέρα, 1η Ιουνίου, θα ξεκινήσει η παγκόσμια Εβδομάδα Νεγκρόνι ή όπως είναι η επίσημη ονομασία, Negroni Week. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Campari και του περιοδικού Imbibe που, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ωθεί μπαρ από όλο τον κόσμο να δωρίσουν τα έσοδα από όλες τις πωλήσεις Νεγκρόνι σε όποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα αυτά επιθυμούν.

Η επιτυχία του Negroni Week είναι σχεδόν ανάλογη με την αυξανόμενη δημοσιότητα και αποδοχή του ιστορικού κοκτέιλ ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, τον πρώτο χρόνο (2013) λιγότερα από εκατό μπαρ από όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος, ενώ τον δεύτερο, το νούμερο εκτοξεύτηκε στο απίστευτο 1.300 μπαρ! Μέχρι στιγμής, τα μπαρ που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την ερχόμενη εβδομάδα ανέρχονται σε 2.484 ενώ αυξάνονται διαρκώς… Στην Ελλάδα έχουν φθάσει τα 41!

Μεταξύ αυτών, θα συμμετέχει και το Noel, στο 59Β της Κολοκοτρώνη, που έχω την τιμή να είμαι μέλος. Στο μπαρ μας το Νεγκρόνι το σερβίρουμε με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, χρησιμοποιούμε φυσικά Campari, αλλά και Cocchi vermouth di Torino μαζί με το τζιν της επιλογής σας και το γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού για να μοιάζει με το πρώτο Αμερικάνο και για να ανοίξει καλύτερα τα αρώματα του Campari και με μία κορυφή δροσουλίτη που μπορείς παράλληλα να δαγκώνεις για να «στρογγυλεύεις» με την αλμύρα του την πίκρα του Νεγκρόνι.

Έχουμε δε ορκιστεί στην προσκοπική μας τιμή, πως για κάθε Νεγκρόνι που θα πουλάμε στο Νοέλ, ένα ευρώ θα πηγαίνει στα Παιδικά Χωριά SOS. To Campari από την άλλη, ορκίστηκε πως θα δωρίσει 10,000 δολάρια στη φιλανθρωπική οργάνωση που θα έχει επιλέξει το μπαρ που θα δωρίσει τα περισσότερα χρήματα!

Αλλά ετοιμάζουμε κι άλλες εκπλήξεις μέσα στην εβδομάδα που θα σας τις αποκαλύψω σύντομα. Μέχρι τότε, αν είσαι ιδιοκτήτης μπαρ προλαβαίνεις ακόμα να κάνεις την εγγραφή σου εδώ.

Αν είσαι καταναλωτής τότε προσπάθησε να αλλάξεις το ποτό σου για μια εβδομάδα και να πιείς όσα περισσότερα Νεγκρόνι γίνεται.

Αν είσαι πότης Νεγκρόνι τότε αναζήτησε στα αγαπημένα σου μπαρ το σήμα συμμετοχής στο Negroni Week και τίμησε το Νεγκρόνι σου…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Negroni Week 2015"

News

Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2015