previous
next

Neom: Ανοίγει το πρώτο μπαρ που θα πουλάει νόμιμα αλκοόλ στη Σαουδική Αραβία;

News

Το πιο φιλόδοξο ίσως αναπτυξιακό πρόγραμμα παγκοσμίως, με συνολικό προϋπολογισμό 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι σίγουρα η υπερπόλη που ήδη έχει ξεκινήσει να χτίζεται στην αραιοκατοικημένη επαρχία Ταμπούκ, στη Σαουδική Αραβία. Το προσωπικό όραμα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τίτλο Neom, πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της διαβίωσης εν συνόλω. Στο πλαίσιο αυτής της κολοσσιαίας κατασκευής, όπως όλα δείχνουν θα κατασκευαστεί κι ένα μπαρ στο οποίο θα σερβίρεται νόμιμα αλκοόλ!

Το φουτουριστικό πρότζεκτ Neom θα εκτείνεται σε τρεις υποπεριοχές, ένα αλπικό resort, μια υπερσύγχρονη βιομηχανική περιοχή και το περιβόητο The Line, που θα προσφέρει μια εμπειρία διαβίωσης άνευ προηγουμένου, χτισμένη εντός ενός γυάλινου τείχους (!) 170 χιλιομέτρων, μόλις 200 μέτρων πάχους και 500 ύψους. Εντός του οποίου θα φιλοξενούνται εννιά εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις πεζή και εντός πενταλέπτου, ενώ θα μπορούν να διανύουν το The Line από τη μια άκρη ως την άλλη μέσα σε είκοσι λεπτά. Το καλύτερο; Δε θα υπάρχει κανένα αυτοκίνητο, άρα καμία εκπομπή αερίων ρύπων, ενώ ολόκληρη η περιοχή θα λειτουργεί πλήρως με ανανεώσιμες ενέργειες.

Neom

Σε μικρή απόσταση από το The Line, εντός της επαρχίας Ταμπούκ, στο σημείο που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, βρίσκεται το νησί Sindalah. Εκεί φημολογείται πως θα κατασκευαστεί το πρώτο μέρος εντός της Σαουδικής Αραβίας που θα σερβίρει νόμιμα αλκοόλ. Ένας προορισμός για σούπερ-γιωτ και δισεκατομυριούχους. Εικόνες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Ιούνιο από το master plan του Sindalah στο Neom απεικονίζουν μπαρτέντερ να παρασκευάζουν κοκτέιλ μπροστά από ένα back bar γεμάτο με αλκοολούχα ποτά, γυναίκες με μπικίνι και άνδρες να χαλαρώνουν γιωτ και πισίνες. Εικόνες που δεν επρόκειτο μέχρι σήμερα να δεις στη χώρα με τις δυο πιο ιερές πόλεις του Ισλάμ. Μεδίνα και Μέκκα απέχουν 800 και 1000 χιλιόμετρα μακριά από το Sindalah.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν προέκυψε ξαφνικά. Σκοπός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Υπουργού Αμύνης και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, υπήρξε η προσέλκυση τουριστών στη χώρα, αλλά και οικονομικών μεταναστών υψηλού βιοτικού επιπέδου, ένας πόλος έλξης εφάμιλλος του οποίου δε θα υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Το φιλόδοξο πλάνο φυσικά απαιτούσε εκκοσμίκευση και εκδυτικισμό. Κάτι που η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει να πράττει. Οι θρησκευτικοί νόμοι έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, έχει επιτραπεί πλέον στις γυναίκες να οδηγούν και να συναναστρέφονται δημόσια με άνδρες, τα σινεμά άνοιξαν ξανά, όλα στο πλαίσιο της επιθυμίας του κράτους να υποδεχθεί τουρίστες και συνάλλαγμα.

Neom

Ψιθυρίζεται λοιπόν πως το νησάκι Sindalah της πόλης Neom και το μπαρ του θα λειτουργούν κάτω από διαφορετική νομοθεσία, που θα επιτρέπει στους ένοικους και στους παραθεριστές του να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια του δυτικού κόσμου.

Αν ζαλιστήκατε από όλα τα παραπάνω, νούμερα και σχέδια, μάθετε πως η 500 δισεκατομυρίων πόλη Neom θα είναι μόνο το ένα μέρος ενός γιγαντιαίου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης αξίας ενός τρισεκατομυρίου! Ενός σχεδίου που ως σκοπό έχει την αποφυγή διαρροής εγχώριου χρήματος σε άλλες, πιο τουριστικές χώρες.

Μπορεί να γίνει άραγε η Σαουδική Αραβία το κράτος πρότυπο του αραβικού κόσμου και πόλος έλξης του παγκόσμιου τουρισμού;

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Neom: Ανοίγει το πρώτο μπαρ που θα πουλάει νόμιμα αλκοόλ στη Σαουδική Αραβία;"

News

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2022