previous
next

Ogasawara rum

Reviews

Τα νησιά Ogasawara βρίσκονται κάπου μεταξύ Ιαπωνίας και Πολυνησίας, σε ένα σημείο που μπορεί να μη διακρίνεται καλά-καλά ακόμη και στο χάρτη του Google σήμερα, αλλά η Βρετανική Κοινοπολιτεία τα είχε ανακαλύψει στο πλαίσιο της επέκτασης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αργότερα, όπως συνέβη και με άλλα μίνι-κρατίδια, παραχωρήθηκε-ανταλλάχθηκε με την Ιαπωνία, κι έτσι τα νησιά με το περίεργο όνομα, έγιναν μέρος της το 1876, περνώντας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και από αμερικανική κυριαρχία, κάπου εκεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να επιστραφούν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το σωτήριο έτος 1968.

 

Στο μπουκάλι του Ogasawara

Από τους Αμερικανούς που μετοίκησαν στα νησιά, προκύπτει και η πρώτη επαφή των ντόπιων κατοίκων με το ρούμι, αλλά και με τον τρόπο να το παράγουν χρησιμοποιώντας την δική τους παραγωγή από ζαχαροκάλαμα, καθότι το κλίμα ήταν σχεδόν ιδανικό για την καλλιέργειά τους. Μέχρι τότε, τα χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή ζάχαρης, αλλά και δύο μοναδικών, ιαπωνικών προϊόντων ονόματι “awazake” και “mitsuzake”. Και τα δύο ήταν προϊόντα που θυμίζουν το γνωστό ιαπωνικό σότσου και προέρχονται από την επεξεργασία, τη ζύμωση ή και την απόσταξη των υποπροϊόντων της διαδικασίας παραγωγής ζάχαρης.

 

"Κάπως έτσι, φθάνουμε στο 1992, όταν η νεοϊδρυθείσα Ogasawara Rum Liqueur Company εμφιαλώνει το πρώτο της ρούμι, προϊόν ζύμωσης και απόσταξης μελάσας, από ζαχαροκάλαμα καλλιέργειας του νησιού."

 

Αναβιώνοντας την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, αλλά και προσθέτοντας στην οικονομία των νησιών και την παραγωγική δραστηριότητα από την παρασκευή ρουμιού, οι Ιάπωνες κάτοικοι, που νομαρχιακά ανήκουν στο Τόκιο, κατάφεραν να αναζωογονήσουν τα χωριά και την ζωή τους.

 

Ogasawara

 

Μερικές χιλιάδες μίλια μακριά, στο αρχηγείο του Bitterbooze, μία φιάλη από το ρούμι Ogasawara, αποφασίζεται να δοκιμαστεί για τα The Booze Chronicles. Ο Τίμος Σπανός και η αφεντιά μου, πιστοί στο ιερό καθήκον της δοκιμής, στρωθήκαμε στη δουλειά. Είναι δύσκολη δουλειά, μα κάποιος έπρεπε να την κάνει…

 

 

Το Ogasawara στο ποτήρι μας

Ανοίγοντας ανυπόμονα το βιδωτό καπάκι της σχετικά φθηνής συσκευασίας του Ogasawara, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως που έγινε εντονότερη όταν χύσαμε λίγο από το σπάνιο αυτό ρούμι στα ποτήρια μας. Μέτριας έντασης αρώματα, με υψηλή πολυπλοκότητα παρόλα αυτά, νιώσαμε πως μας διεύρυναν την πεπατημένη αρωματική οδό των συνηθισμένων αρωμάτων ρουμιών. Αρώματα φρούτων, με προεξέχοντα αυτά του λάιμ, του πεπονιού, αλλά το πολύ ενδιαφέρον του αβοκάντο! Γήινα αρώματα, κρεμώδη και αμυλούχα, με νότες καβουρδισμένου καφέ(!) και καμένου βουτύρου.

 

Ogasawara

 

Στο στόμα ήταν ξηρό, χορταρώδες (sic), ελαφρώς καπνιστό και βουτυράτο.

"Το αλκοόλ του Ogasawara μας φάνηκε ολίγον τι επιθετικό, το σώμα του παραπάνω από μέτριο, παρόλο που δεν έχει περάσει από βαρέλι, και σχεδόν μακρά η επίγευση του."

 

Ένα εξαιρετικό ρούμι, πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Απόδειξη ότι η Ιαπωνία δεν βγάζει μόνο σοβαρά ουίσκι. Μας κράτησε άλλωστε πολύ ωραία συντροφιά!

 


Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 89/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 92/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 90,5/100

 

Ιδιοκτήτης – Παραγωγός: Ogasawara Rum Liqueur Company

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ιαπωνία, νήσοι Ogasawara

Αλκοολικοί βαθμοί: 40 %

Τύπος: Ρούμι από μελάσα

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Timos Spanos

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ogasawara rum"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 24/05/2016