previous
next

Oski Gin: Από τα υψίπεδα της Αρμενίας σε όλο τον κόσμο

Booze Travel, Reviews

Ταξίδεψα μέχρι το μακρινό Γερεβάν της Αρμενίας, προς χάριν του Yerevan Cocktail Week και, μεταξύ άλλων, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω ένα αρτιζάνικο αρμένικο τζιν, εξαιρετικής σύλληψης και ποιότητας, το Oski Gin, το οποίο αποτελεί και τον πρωταγωνιστή του παρόντος άρθρου. Ένα τζιν που ποντάρει στην παγκόσμια τάση της εντοπιότητας και της παράδοσης, χρησιμοποιεί όμως σύγχρονες μεθόδους αποσταγματοποιίας και ένα σούπερ premium pagkaging, ώστε να προσφέρει στον σύγχρονο λάτρη των τζιν ένα ποιοτικό και νόστιμο προϊόν.

Το Oski Gin παράγεται στο αποστακτήριο Greenwoods LLC, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν, από το 2018, κάτι που το κάνει ένα από τα πρώτα τζιν της χώρας. Τεχνικά, το Oski Gin εμπίπτει στην κατηγορία London Dry Gin, αφού καλύπτει όλες τις προδιαγραφές, βάσει Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οφείλει να έχει, πλην όμως οι παραγωγοί του επέλεξαν να το τιτλοφορήσουν ως Armenian Dry Gin, ποντάροντας στην εντοπιότητα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα του.

Oski gin

Για την παραγωγή του Oski Gin χρησιμοποιούνται έντεκα βοτανικά στοιχεία, τέσσερα εκ των οποίων περισυλλέγονται με το χέρι από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Άγριο θυμάρι από τα υψίπεδα της χώρας, κυνόροδο ή masoor, όπως το λένε στην Αρμενία, σπόρους κόλιανδρου και κουκούτσια από βερίκοκα, ένα συστατικό που δίνει χαρακτηριστική γεύση στο τζιν.

Τα βοτανικά στοιχεία εκχυλίζονται σε ουδέτερη αλκοόλη γεωργικής προέλευσης και αποστάζονται σε χάλκινους άμβυκες 200 λίτρων με τη μέθοδο ‘’single-shot’’, ιδανική για παραγωγή μικρής ποσότητας. Μετά την απόσταξη προστίθεται νερό, για να «ρίξει» τους αλκοολικούς βαθμούς στο 43,3% και τέλος εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.

Όσο για το packaging, αυτό είναι όντως εντυπωσιακό, την ίδια στιγμή κομψό, αλλά και super premium. Στο Oski Gin προμηθεύονται τις γυάλινες φιάλες τους από την γαλλική Saverglass, μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής που ειδικεύεται σε φιάλες αποσταγμάτων. Ο φελλός είναι μείγμα σιλικόνης με ροκανίδι, απαραίτητο για τη σωστή συντήρηση του αποστάγματος, ενώ το καπάκι του φελλού είναι χειροποίητα φτιαγμένο από ξύλο οξιάς.

oski gin

Στην ετικέτα θα αισθανθείτε και ένα ανάγλυφο πράσινο δαχτυλίδι από φυσικά παραχθέν χαρτί. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, τον Arman Oskanian και τον Armen Mesrobian, αυτό συμβολίζει την αρμένικη γη και τα βοτανικά στοιχεία που χαρίζουν στο τζιν τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα και πιο συγκεκριμένα του θυμαριού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του.

Στη μύτη είναι εντόνως βοτανικό, λεμονάτο και ελαφρώς μπαχαρένιο, με το χαρακτηριστικό άρωμα του θυμαριού να συνδυάζεται πολύ όμορφα με τον άρκευθο που έχει ξεκάθαρη υπόσταση. Στο στόμα είναι ξηρό, χωρίς όμως να χάνει σε όγκο, με την παλέτα σας να πλημμυρίζει από την αλκοολική του οντότητα, δείγμα εξαιρετικής χρήσης των αιθέριων ελαίων των βοτανικών στοιχείων. Σωστά ενσωματωμένο αλκοόλ, μακριά επίγευση. Συμπερασματικά, ένα τζιν που μπορεί, όχι απλά να σταθεί επάξια μεταξύ των ευρωπαϊκών εκπροσώπων της κατηγορίας, αλλά και να ξεχωρίσει για την αρτιότητα της παραγωγής και τον ξεκάθαρο, αλλά όχι υπερβολικό και ενδεχόμενα αφόρητο χαρακτήρα των τοπικών βοτανικών στοιχείων.

Στο Γερεβάν όμως είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τρεις πειραματικές αποστάξεις από το επόμενο προϊόν του Oski Gin. Τρία δείγματα μας παρουσιάστηκαν σε ένα πολύ όμορφο ιβέντ, σε ένα από τα πιο μεγάλα ανθοπωλεία της πόλης, για το επόμενο πρότζεκτ της ομάδας, ένα ανθικό τζιν που ετοιμάζεται για να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά! Ορκίστηκα να μην αποκαλύψω τα βοτανικά στοιχεία που εξετάζονται, μπορώ όμως να ομολογήσω πως εργάστηκαν προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση για μια «υποκατηγορία» τζιν που βρίσκεται σε άνοδο.

Η φιάλη που έφερα σπίτι από το ήδη σε κυκλοφορία Oski Gin, καθότι αριθμημένη, προέρχεται από την πρώτη παρτίδα του brand. Ακούω τελευταία όμως πως ίσως δούμε το Oski Gin και στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτελεί από μόνο του ένα ευχάριστο νέο!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Oski Gin: Από τα υψίπεδα της Αρμενίας σε όλο τον κόσμο"

Booze Travel, Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 15/06/2023