previous
next

Paros Farming Community: Απλωταριές και Νταλί

Guests

*του Κώστα Προβατά

Μερικές φορές σε αυτή τη ζωή θέλει και λίγη τύχη. H αναφορά αυτή δεν έχει να κάνει με το νέο επιχειρηματικό -και οραματικό- εγχείρημα του Paros Farming Community (PFC), αντιθέτως, αναφέρεται ευθέως στη δική μας τύχη, που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το νησί της Πάρου και να γνωρίσουμε από κοντά τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας.

Τι είναι το Paros Farming Community;

Με σύγχρονους όρους, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτό που συμβαίνει μοιάζει με πρόγραμμα που είχε μείνει ανενημέρωτο για πολύ καιρό. Με την τελευταία του αναβάθμιση να αλλάζει όχι μόνο την εικόνα του, αλλά και όλον τον τρόπο λειτουργίας. Δηλαδή, στην καινούργια «μορφή» του συνεταιρισμού αντανακλώνται οι νέες αξίες, που αυτός υιοθετεί και η προσαρμογή του στις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας οινικής αγοράς.

Paros Farming Community

Το βασικό διακύβευμα, όπως διαμορφώνεται, είναι να εξασφαλιστεί ότι η μακρόχρονη παρουσία του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα του νησιού της Πάρου, θα διατηρηθεί. Συνθήκη όμως που θα εκπληρωθεί μόνο αν αυτή μπορεί να συναγωνιστεί -και όχι να ανταγωνιστεί- την τουριστική βιομηχανία εισοδηματικά.

Εν συντομία το PFC μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως μια έκλαμψη του μέλλοντος της αγροτικής παραγωγής στο νησί. Που ξεχωρίζει από τα άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα για την πρωτοτυπία του, με την ενσωμάτωση στον πυρήνα της εταιρικής ταυτότητας, το τρίπτυχο κρασί – λάδι – τυρί, πατώντας γερά πάνω στις ποικιλίες (αμπέλου – ελιάς – αγελάδων), που για αιώνες διαμόρφωσαν την αγροτική παραγωγή της Πάρου.

Πώς σκοπεύει να τα καταφέρει το Paros Farming Community;

Το νέο εγχείρημα αποσκοπεί στην επιβίωση της αγροτικής παραγωγής στο νησί, μόνο μέσα από τον ίδιο τον μετασχηματισμό της. Το Paros Farming Community θέλει να εγχαράξει στο γονιδίωμα της αγροτικής παραγωγής το στοιχείο της νεωτερικότητας, μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των μελών και των συνεργατών του. Αποβλέποντας τόσο στην ανάδειξη της μοναδικότητας και της φήμης των αγροτικών προϊόντων του νησιού, όσο και στη γεύση τους.

Paros Farming Community

Με την τελευταία να αποτελεί ταυτότητα και έκφραση των ιδιαίτερων και ανεπανάληπτων κλιματικών και γεωλογικών συνθηκών της Πάρου. Η πίστη στις παραδοσιακά τοπικές ποικιλίες σε συνδυασμό με την ελπίδα ότι η ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή στο νησί θα αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση -ένα ανάχωμα- στην ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα των νησιών μας, συνιστούν το όχημα που θα μεταφέρει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στον 21ο αιώνα.

Απλωταριές και Νταλί

Καθότι ως τώρα δεν έχει γίνει κάποια αναφορά σε αυτές, οι απλωταριές αποτελούσαν τον χαρακτηριστικό τρόπο διαμόρφωσης των αμπελιών στο νησί, ειδικά των αμπελώνων που είχαν φυτευτεί στις αμέτρητες αναβαθμίδες στα ημιορεινά του νησιού. Απλωταριές, γιατί τα αμπέλια και τα κλαδιά τους απλώνονταν στο έδαφος «κυλώντας» από τη μια αναβαθμίδα στην από κάτω της. Ακριβώς όπως τα ρολόγια του διάσημου ισπανού ζωγράφου στους πίνακες του.

Ο σύνδεσμος που ενώνει το Paros Farming Community με τις απλωταριές και με τον Salvador Dali, δεν είναι τα έργα του τελευταίου αλλά μάλλον ένα από τα πιο διάσημα ρητά του. Το οποίο θα μπορούσε να είχε ειπωθεί και για το PFC το ίδιο.

Paros Farming Community

"Το καλό κρασί χρειάζεται έναν τρελό να φυτέψει το αμπέλι, έναν σοφό να το φροντίζει, έναν φωτισμένο ποιητή να το παράγει και έναν εραστή για να το πίνει"

Σειράδι Λευκό 2022 Μονεμβασιά 12,1%

Απαλό λεμονοκίτρινο χρώμα. Στην μύτη ώριμα εσπεριδοειδή, με νότες αλμύρας και mineral χαρακτήρα. Στο στόμα ελαφρύ και ευχάριστα δροσιστικό με κάποιες άγουρες νύξεις στο τελειώμα που συνοδεύουν την αίσθηση αλμύρας.

Σειράδι Cuvee Topos 2022 Μονεμβασιά (με σταφύλια που προέρχονται από ημιορεινές πεζούλες)

Έντονα λεμονί στην όψη. Το άρωμα του απαρτίζουν πράσινα φρούτα, mineral χαρακτήρας και η αίσθηση της όμορφα ενσωματωμένης χρήσης της δρυός, ωρίμαση σε βαρέλια μόνο για τέσσερις μήνες. Στο στόμα νευρικό με λιπαρή υφή και έντονα λεμονάτη επίγευση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σειράδι είναι το όνομα των αμπελιών που βρίσκονται στην ίδια σειρά. Το οποίο αποτελεί αμπελουργική διάλεκτο καθώς οι εργασίες στον αμπελώνα γίνονται πάντα κατά σειρά αμπελιών.

 

*Ο Κώστας Προβατάς πιστεύει ότι κάθε κρασί που αξίζει κανείς να πιει, κρύβει μια ιστορία που περιμένει κάποιον να την διηγηθεί.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

"Paros Farming Community: Απλωταριές και Νταλί"

Guests

Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2023