previous
next

Penderyn Madeira finish single malt welsh whisky spirit review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Το αποστακτήριο του Penderyn, στην Ουαλία, μπορεί να υπερηφανεύεται πως παρήγαγε το πρώτο ευρείας διάθεσης ουίσκι στο, ευρισκόμενο για περισσότερο από έναν αιώνα σε «ανομβρία», κράτος της Ουαλίας. Ιδρυθέν το 1998 στο ομώνυμο ουαλικό χωριουδάκι, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της μεγάλης οροσειράς Brecon Beacons, επένδυσε στην ιστορία της απόσταξης της χώρας, που ιστορικά καταγράφεται από το 1705, χρησιμοποιώντας όμως υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μεθόδους και πραγματοποιώντας πειράματα με διαφορετικά φινιρίσματα παλαίωσης, κάτι που έχει κάνει το αποστακτήριο αρκετά γνωστό. Στο σημερινό The Booze Chronicles δοκιμάζουμε το Penderyn Madeira Finish, από τη σειρά με ουίσκι του brand.

 

"Το αποστακτήριο που παράγει το Penderyn Madeira finish επένδυσε στην ιστορία της απόσταξης της Ουαλίας, χρησιμοποιώντας όμως υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μεθόδους και πραγματοποιώντας πειράματα με διαφορετικά φινιρίσματα παλαίωσης."

 

Το Penderyn μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης πως χρησιμοποιεί πεντακάθαρο νερό! Η θέση του βρίσκεται επάνω από υπόγεια κοιτάσματα νερού το οποίο φιλτράρεται φυσικά μέσα από τα αμμώδη πετρώματα, πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, που το περιβάλουν και σχηματίζουν μια μεγάλη υπόγεια σπηλιά. Αυτό το νερό χρησιμοποιείται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του ουίσκι, είτε στην απόσταξη, όταν η βύνη που αγοράζεται από μια γειτονική ζυθοποιία ανακατεύεται με νερό, είτε στην τελική διαδικασία της ανάμειξης.

 

Penderyn Madeira finish

 

Στο μπουκάλι του Penderyn Madeira finish single malt welsh whisky

Η πραγματική πρωτοπορία όμως του brand έγκειται στον τρόπο απόσταξης. Ο Δρ. Ντέιβιντ Φάραντεϊ, απόγονος του μεγάλου και τρανού επιστήμονα Μάικλ Φάραντεϊ που μελέτησε τον ηλεκτρομαγνητισμό, σχεδίασε έναν υβριδικό, χάλκινο αποστακτήρα απόσταξης σε παρτίδες, συνολικής χωρητικότητας 660 γαλονιών, που καταφέρνει να φτάσει το απόσταγμα στους 92% αλκοολικούς βαθμούς, χωρίς δεύτερη διαδικασία επαναπόσταξης. Πρακτικά αυτό γίνεται με το ζευγάρι στηλών που είναι συνδεδεμένο στον άμβυκα και το οποίο συνθέτει ένα δαιδαλώδες σύστημα απόσταξης με αρκετά πλεονεκτήματα, όπως η μακρά διάρκεια επαφής του αλκοόλ με τον χαλκό, αλλά και η δημιουργία ενός υψηλής καθαρότητας τελικό προϊόν.

 

"Η πρωτοπορία του Penderyn Madeira finish έγκειται στον τρόπο απόσταξης, αφού χρησιμοποιείται ένας υβριδικός, χάλκινος αποστακτήρας που φτάνει το απόσταγμα στους 92% αλκοολικούς βαθμούς, χωρίς δεύτερη διαδικασία επαναπόσταξης."

 

Για την παλαίωση του Penderyn Madeira finish χρησιμοποιούνται δύο τύποι βαρελιών. Η πρώτη παλαίωση γίνεται μέσα σε βαρέλια που πριν είχε ωριμάσει μπέρμπον. Το Penderyn αγοράζει βαρέλια από το αμερικάνικο αποστακτήριο του Buffalo Trace, αλλά και από το περίφημο Evan Williams, του οποίου οι ιδιοκτήτες έχουν μάλιστα και ουαλική καταγωγή!

 

Penderyn Madeira finish

 

Σε δεύτερο χρόνο, το Penderyn Madeira finish ωριμάζει, όπως υποδεικνύει και το όνομα του, σε πορτογαλέζικα βαρέλια μπαρίκ στα οποία πριν ξεκουραζόταν κρασί μαδέρα. Η σειρά του Penderyn περιλαμβάνει και μια τυρφώδη έκδοση, με φινίρισμα σε βαρέλια Laphroaig, αλλά και αντίστοιχες σε βαρέλια πορτ και σέρι oloroso. Το Penderyn Madeira finish εμφιαλώνεται χωρίς κρύο φιλτράρισμα αλλά και ένδειξη ηλικίας (NAS) στους 46% αλκοολικούς βαθμούς και με ένα σκούρο χρυσό, σχεδόν κεχριμπαρένιο χρώμα.

 

"Το Penderyn Madeira finish εμφιαλώνεται χωρίς κρύο φιλτράρισμα αλλά και ένδειξη ηλικίας (NAS) στους 46% αλκοολικούς βαθμούς και με ένα σκούρο χρυσό, σχεδόν κεχριμπαρένιο χρώμα."

 

Το Penderyn Madeira finish στο ποτήρι μας

Στη μύτη, αν έχετε υπομονή, θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων παραπάνω από μέτριας έντασης. Παρουσιάζεται ελαφρώς φρουτένιο (ώριμη μπανάνα, σταφίδες, πεπόνι και αρκετά πυρηνόκαρπα φρούτα), γλυκά μπαχαρένιο (βανίλια) και με εντάσεις ψημένων ξηρών καρπών. Το ομολογουμένως πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ συμπληρώνεται με αρώματα λευκής σοκολάτας, ευκαλύπτου, δυνατές νότες από πετιμέζι, ελαφρώς λουλουδένιες που θυμίζουν αγιόκλημα και μια υποψία «ψωμένιου» χαρακτήρα ζυμομυκητών.

 

Penderyn Madeira finish

 

"Στη μύτη το Penderyn Madeira finish παρουσιάζεται ελαφρώς φρουτένιο, γλυκά μπαχαρένιο, με εντάσεις ψημένων ξηρών καρπών, ενώ στο στόμα είναι πλούσιο, με βελούδινη, κρεμώδη υφή, με μακρά, απαλή και γλυκιά επίγευση."

 

Στο στόμα εκφράζεται με πλούσιο σώμα και βελούδινη, κρεμώδη υφή. Πιο «ξυλώδες» και βανιλένιο, με τη γλυκύτητα να κυριαρχεί από την αρχή μέχρι την επίγευση, ενώ με την προσθήκη λίγου νερού ενισχύονται οι λουλουδάτες του νότες. Μακρά, απαλή επίγευση, αρκετά πιο γλυκιά από αυτήν που μας έχει συνηθίσει ένα τυπικό σκωτσέζικο ή ακόμη και ιρλανδικό ουίσκι. Το αλκοόλ σε καμία περίπτωση δε μας ενόχλησε, ενώ η δομή του εμφανίστηκε στιβαρή, αγκαλιάζοντας όλο τον ουρανίσκο, από τη μία άκρη έως την άλλη.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 87/100

Γιάννης Κοροβέσης: 88/100

 

Μέσος όρος: 87.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Welsh Whisky Company

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Penderyn, Ουαλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 46%

Τύπος: Single malt Welsh whisky – madeira finish

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: –

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Penderyn Madeira finish single malt welsh whisky spirit review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 20/06/2017