previous
next

Ο Τακάσι Μουρακάμι σε νέα συνεργασία με το Perrier!

News

Ο διεθνούς φήμης Ιάπωνας καλλιτέχνης Τακάσι Μουρακάμι, πιστός στην αγαπημένη του συνήθεια να «υπογράφει» αισθητικά αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στη νέα σειρά φιαλών περιορισμένης κυκλοφορίας της γαλλικής εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Perrier. Σε αυτές ενσωμάτωσε το χαρακτηριστικό του ψυχεδελικό, λουλουδένιο μοτίβο, όπως και τους δύο χαρακτήρες-σήμα κατατεθέν του, τους Kaikai και Kiki, δημιουργώντας μια πολύχρωμη σύνθεση.

Τακάσι Μουρακάμι

Ο Τακάσι Μουρακάμι και ο πολύχρωμος κόσμος του

Όσοι δεν γνωρίζουν τον Ιάπωνα που «θόλωσε» τα νερά που κολυμπάει η μοντέρνα τέχνη και η εμπορικότητα, συνεισφέροντας στον επανασχεδιασμό του λογοτύπου της Louis Vuitton, σε συνεργασία με τον Marc Jacobs, δύο δεκαετίες πριν ή σχεδιάζοντας το εξώφυλλο του Κάνιε Γουέστ, θα πρέπει να γνωρίζουν πως έκτοτε, υπέγραψε ουκ ολίγα αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης, μέσα από αντίστοιχες εμπορικές συνεργασίες. Παρόλα αυτά, η καλλιτεχνική και η εμπορική του αξία έλαβε ανοδική πορεία, καταφέρνοντας πάντα να ξαφνιάζει μέσα από την οπτική του, τόσο τον καταναλωτικό κόσμο, όσο και αυτόν της υψηλής τέχνης.

Το στιλ του Τακάσι Μουρακάμι εμπνέεται από την ιαπωνική Nihonga, η οποία με τη σειρά της επαναπροσδιορίζει την αισθητική της θρυλικής Ukiyo-e, του σημαντικότερου ίσως είδους, δηλαδή, της ιαπωνικής κουλτούρας. Στις κλασσικές, αυτές του επιρροές, ενσωματώνει στοιχεία από τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια (anime και manga), όπως και τη δική του οπτική της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, πατώντας επάνω στις απλές και καθαρές γραμμές που χαρακτηρίζουν την ιαπωνική τέχνη. Και η ίδια η κόμικ αρτ άλλωστε, ανέκαθεν αποτελούσε προϊόν ευρείας κατανάλωσης.

Τακάσι Μουρακάμι

Δημιουργός του μεταμοντέρνου κινήματος ‘’Superflat’’ που τόσο γλαφυρά κατάφερε να περιγράψει την ρηχή επιπολαιότητα του ιαπωνικού καταναλωτισμού και που αγκαλιάστηκε από Αμερικανούς ομότεχνούς του, οι οποίοι δημιούργησαν στο Μαϊάμι ένα άλλο, παρεμφερές κίνημα, το ‘’SoFlo Superflat’’, που κυριάρχησε τις επόμενες δεκαετίες στις ΗΠΑ με τα πολύχρωμα και επίπεδα μοτίβα του ως ένα αστικό καλλιτεχνικό κίνημα, αγκαλιάζοντας το γκράφιτι και το illustration.

Τακάσι Μουρακάμι

Οι φιάλες περιορισμένης κυκλοφορίας ‘’Perrier x Murakami’’ συνεχίζουν τη μακρά παράδοση των συνεργατών-καλλιτεχνών με το μεταλλικό νερό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της 150ετούς ιστορίας της, η εταιρεία συνεργάστηκε με θρυλικά δημιουργικά όπως αυτά των Άντι Ουόρχολ, Σαλβαντόρ Νταλί και Ζαν-Γκαμπριέλ Ντομέργκ.

Οι φιάλες με τα σχέδια του Τακάσι Μουρακάμι θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμες το πρώτο τρίμηνο του 2021.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ο Τακάσι Μουρακάμι σε νέα συνεργασία με το Perrier!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2020