previous
next

Pierre Ferrand 1840 cognac spirit review – παρουσίαση

Reviews

Αποφασίσαμε με τον Τίμο Σπανό να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο ταξίδι στα άδυτα των κελαριών του Κονιάκ, δοκιμάζοντας για εσάς, στο πλαίσιο των Booze Chronicles, μια σειρά από cognac γνωστά, ή και άγνωστα, στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Το χορό ανοίγει με το σημερινό άρθρο το cognac Pierre Ferrand 1840, του πλέον καταξιωμένου οίκου Maison Ferrand του Αλεξάντερ Γκάμπριελ (Alexandre Gabriel).

 

"Στο σημερινό Booze Chronicles δοκιμάζουμε το cognac Pierre Ferrand 1840, του πλέον καταξιωμένου οίκου Maison Ferrand του Αλεξάντερ Γκάμπριελ."

 

 

Στο μπουκάλι του Pierre Ferrand 1840

Ήταν το 1989 όταν ο Αλεξάντερ Γκάμπριελ αποφάσισε να αγοράσει τις εγκαταστάσεις ενός εκ των παλαιότερων οίκων παραγωγής cognac με ιστορία από το 1702 και με σκοπό να τον τοποθετήσει στο υψηλό επίπεδο που πίστευε πως του αξίζει. Οι κύριες εγκαταστάσεις του brand βρίσκονται σε ένα υπέροχα διατηρημένο château του 18ου αιώνα το Château de Bonbonnet, στο Αρς (Ars), έξω από την πόλη του Κονιάκ και κυριολεκτικά μέσα στα αμπελοτόπια του Σαράντ (Charente).

 

Pierre Ferrand 1840, cognac

Photo by Yiannis Korovesis

 

Ο οίκος Ferrand παρουσιάζεται επίσης ως συνιδιοκτήτης ενός εξαιρετικού «φιλέτου» γης στην καρδιά της Grande Champagne, του cru με το μεγαλύτερο κύρος δηλαδή, του Logis d’Angeac. Σε αυτό των 100 εκταρίων αμπελοτόπι βρίσκεται και ένα ακόμη αποστακτήριο που χρονολογείται από το 1776! Ένα από τα χαρακτηριστικά του οίκου άλλωστε είναι πως χρησιμοποιεί αποστάγματα αποκλειστικά και μόνο από αμπέλια της Grande Champagne.

 

"Ένα από τα χαρακτηριστικά του οίκου Ferrand είναι πως χρησιμοποιεί αποστάγματα αποκλειστικά και μόνο από αμπέλια της Grande Champagne."

 

Στο Maison Ferrand χρησιμοποιούν μια single estate προσέγγιση, θα μπορούσαμε να την αναφέρουμε ως ”grape to bottle”, αφού ασχολούνται με όλα τα στάδια της παραγωγής. Στην απόσταξη χρησιμοποιούν τις νεκρές ζύμες εντός του αποστακτήρα, στην ωρίμαση κυρίως υγρά κελάρια, όπου η εξάτμιση του αλκοόλ είναι μεγαλύτερη, ενώ θεωρούνται πρωτοπόροι στο Élevage, δηλαδή τον δυναμικό τρόπο παλαίωσης για τον οποίο όλοι οι σύγχρονοι οινοποιοί μιλούν τα τελευταία χρόνια.

 

Pierre Ferrand 1840, cognac

 

"Το Pierre Ferrand 1840 είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας να αναπαραχθούν τα cognac τριών αστέρων που χρησιμοποιούνταν στα κλασικά κοκτέιλ και που οι συνταγές παραγωγής τους χάθηκαν στο χρόνο."

 

Το Pierre Ferrand 1840 τώρα, πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αλεξάντερ Γκάμπριελ με τον ιστορικό Ντέιβιντ Ουόντριτς (David Wondrich), στο οποίο προσπάθησαν να αναπαράγουν τα cognac της κατηγορίας των τριών αστέρων που χρησιμοποιούνταν στα κλασικά κοκτέιλ και που οι συνταγές παραγωγής τους χάθηκαν στο χρόνο. Λέγεται λοιπόν πως ο Γκάμπριελ συνέλλεξε παλιές φιάλες από cognac που είχαν εμφιαλωθεί σε νεαρή σχετικά ηλικία και, χρησιμοποιώντας μία συνταγή του 1840, δημιούργησε με τον Ουόντριτς το εν λόγω cognac.

Πρόκειται για μείγμα αποσταγμάτων από την Grande Champagne και πιο συγκεκριμένα από το Logis d’Angeac που αναφέραμε και πιο πάνω, αποσταγμένα δύο φορές σε παραδοσιακούς αποστακτήρες που χρησιμοποιούνται στο Κονιάκ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στο Château de Bonbonnet έμαθα πως η καρδιά του Pierre Ferrand 1840 αποτελείται κυρίως από αποστάγματα 20 χρόνων, με κάποια να φθάνουν και τα 40 χρόνια! Φυσικά η ηλικία του νεαρότερου αποστάγματος του μείγματος είναι τα δύο χρόνια, εξ ου και ο χαρακτηρισμός των τριών αστεριών (***), που ανεπίσημα παραπέμπει στην κατηγορία V.S.

 

"Η καρδιά του Pierre Ferrand 1840 αποτελείται κυρίως από αποστάγματα 20 χρόνων, με κάποια να φθάνουν και τα 40 χρόνια!"
  

 

 

Το Pierre Ferrand 1840 στο ποτήρι μας

Εμφιαλωμένο στους 45% αλκοολικούς βαθμούς, το Pierre Ferrand 1840 παρουσιάζεται με ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα και έντονη μύτη. Ο φρουτένιος χαρακτήρας του δίνει πλούσια αρώματα ροδάκινου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών, ενώ το ανθικό μπουκέτο αρωμάτων με τριαντάφυλλα και βιολέτες επιβεβαιώνει την προέλευση των αποσταγμάτων από τα εξαιρετικά αμπελοτόπια της Grande Champagne. Αρώματα ξύλου και βανίλιας μας δείχνουν το νεαρό της ηλικίας του, παρόλο που δένει αρμονικά με μια όμορφη ουμάμι αίσθηση, κυρίως λόγω του μαγευτικού rancio των μεγαλύτερων σε ηλικία αποσταγμάτων του μείγματος.

 

Pierre Ferrand 1840, cognac

 

 

"Το Pierre Ferrand 1840 παρουσιάζεται με σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, έντονη μύτη, πλούσιο και ζεστό στο στόμα. Ένα cognac με έντονη προσωπικότητα που επιβάλλεται να δοκιμάσετε."

 

Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο και ζεστό, χωρίς όμως το παραπάνω ποσοστό αλκοόλ να ενοχλεί τον ουρανίσκο. Τα φρούτα κάνουν πάρτι παρέα με γλυκά μπαχαρικά, μοσχοκάρυδο, βανίλια και κανέλα.

Ένα cognac με έντονη προσωπικότητα, με αντιπροσωπευτικό προφίλ γεύσης και αρωμάτων αυτών που αποστάζουν με τις νεκρές ζύμες, ενώ το rancio, το Άγιο Δισκοπότηρο των παραγωγών γίνεται αμυδρά αντιληπτό. Το μεράκι δε, του παραγωγού, παρουσιάζεται και εξυμνείται σε κάθε γουλιά από αυτό το υπέροχο προϊόν. Θα ξεχωρίσει στα κοκτέιλ σας, θα το απολαύσετε σκέτο, θα σας κρατήσει υπέροχη συντροφιά, μεταφέροντας σας νοητά στο Château de Bonbonnet και στα κελάρια του.

Must try!

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 87/100

Γιάννης Κοροβέσης: 90/100

 

Μέσος όρος: 88.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Maison Ferrand

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Κονιάκ, Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 45%

Τύπος: cognac

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

All photos but one, by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Pierre Ferrand 1840 cognac spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2017