previous
next

Pimms: Τόσο χαρακτηριστικά βρετανικό όσο και το τσάι

Articles

Όσο και να παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή καθημερινότητα (βλ. Brexit) άλλο τόσο εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος θα την επαναπροσεγγίζουμε και θα την εξερευνούμε, είτε μέσα από τα σπουδαία μπαρ της, την πολιτιστική και όχι μόνο επιρροή που έχει στον κόσμο, ακόμα και μέσα από γεγονότα που μπορεί να είναι ασήμαντα για εμάς, αλλά με τόσο μεγάλο (επικοινωνιακό) τελικά αντίκτυπο, όπως ο βασιλικός γάμος. Μελετώντας τα ποτά που έχουν συνδεθεί με το βρετανικό τρόπο ζωής, δε θα μπορούσε κάποιος να μην εξετάσει και το Pimms, ένα αλκοολούχο ποτό με ιστορία από τις δεκαετίες του 19ου αιώνα που απολαμβάνει ακόμα της εκτίμησης των Βρετανών.

pimms

Το πρώτο Pimms δημιουργήθηκε ως τονοτικό ποτό στα μέσα της δεκαετίας του 1840 από τον James Pimm, οπότε τα ζητήματα υγείας απασχολούσαν έντονα την κοινωνία του Λονδίνου. Μια εποχή όπου το να αναπνέει ο κόσμος καθαρό αέρα, να βουτά στη θάλασσα αλλά και το να πίνει τονωτικά ποτά και μαντζούνια κάθε λογής ήταν στην καθημερινότητα του, απουσία φυσικά ουσιαστικών φαρμακευτικών αγωγών για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα λοιπόν του Pimms είχε βάση –τι άλλο;- το τζιν, ενώ περιείχε κι ένα μείγμα βοτάνων τα οποία βοηθούσαν στην πέψη. Η πρώτη συνταγή για το Pimms, το Pimms No. 1 Cup, παρασκευαζόταν και σερβιριζόταν σε μεγάλες κούπες με χερούλι, παρόμοιες με αυτές που σερβίρονταν οι μπίρες, εξού και η λέξη cup.

To 1859 ο James Pimm πούλησε τα εμπορικά δικαιώματα στον Φρέντερικ Σόγιερ (Frederick Sawyer) ο οποίος το εμφιάλωσε και ξεκίνησε να το διαθέτει σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ακολουθώντας τις εμπορικές διαδρομές της Μεγάλης Βρετανικής αυτοκρατορίας: Αυστραλία, Ινδία, Καραϊβική, Καναδά.

pimms

Μέχρι τη δεκαετία του 1960 δε, είχαν δημιουργηθεί και άλλες συνταγές, φθάνοντας αριθμητικά μέχρι και το Pimms No. 6 Cup, χωρίς όμως να χάσει η αρχική, Pimms No. 1 Cup τη δημοτικότητα της. Ως δεύτερη πιο επιτυχημένη συνταγή της σειράς θεωρήθηκε αυτή του Pimms No. 3 Cup, η οποία τροποποιήθηκε και πλέον εμφιαλώνεται ως Winter’s Cup, αντικαθιστώντας το τζιν με μπράντι, ενώ σερβίρεται ως ζεστό ρόφημα με χυμό μήλου, σε ένα ιδιότυπο, βρετανικής «τεχνοτροπίας» ζεστό κρασί (mulled wine).

pimms

Το Pimms σήμερα

Το Pimms οδηγήθηκε στην τωρινή πραγματικότητα με μια σπουδαία επικοινωνιακή καμπάνια η οποία το καθιέρωσε ως το απόλυτο καλοκαιρινό και απογευματινό ποτό (εντάξει, μετά ίσως το τζιν εν τόνικ), αυτή του Pimms O’ Clock. Σερβίρεται σε μπάρμπεκιου, προσφέρεται στο Wimbledon και σε αγώνες πόλο με άλογα, στη ρεγκάτα κωπηλασίας Henley στον Τάμεση και σε βασιλικές μαζώξεις και θερινά πάρτι.

Στη Μεγάλη Βρετανία σερβίρεται με ginger ale, ενώ στη χώρα μας ανακατεύεται αντίστοιχα με sprite, σε μεγάλο ποτήρι κρασιού ή τύπου Collins, παρέα με αρκετά φρέσκα, εποχιακά φρούτα. Δοκιμάστε το!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Pimms: Τόσο χαρακτηριστικά βρετανικό όσο και το τσάι"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2018