previous
next

Το ρούμι Plantation είναι έτοιμο να αλλάξει όνομα!

News

Όπως ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του οίκου Maison Ferrand, Alexandre Gabriel, η σειρά με ρούμια υπό το εμπορικό σήμα Plantation, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη φυλετική ισότητα που πυροδοτήθηκε παγκοσμίως μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν, αλλά και την ίδια τη δολοφονία του George Floyd, πρόκειται να αλλάξει όνομα, εξελίσσοντας το ήδη υπάρχον. Η εταιρεία θα ξεκινήσει έναν σχετικό διάλογο με τους μετόχους της, καθώς και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και θα ανακοινώσει στο προσεχές μέλλον περισσότερες λεπτομέρειες.

Το όνομα και ολόκληρη η εμπορική ταυτότητα των ρουμιών Plantation έχει βασιστεί επάνω στις φυτείες ζαχαροκάλαμου οι οποίες παράγουν εδώ και αιώνες την πρώτη ύλη για τα ρούμια της Καραϊβικής. Όπως δήλωσε ο Alexandre Gabriel: «Όσο συνεχίζεται ο διάλογος παγκοσμίως σχετικά με τη φυλετική ισότητα, κατανοούμε την οδυνηρή χροιά που μπορεί να έχει για κάποιους η λέξη ‘’Plantation’’ (φυτεία), ειδικά σε συνδυασμό με τις πολύ πιο σοβαρές εικόνες και σκοτεινές πραγματικότητες του παρελθόντος. Προσβλέπουμε στην κατανόηση αυτών των δύσκολων ζητημάτων και, ενώ επί του παρόντος δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη της επωνυμίας μας, θέλουμε να ενημερώσουμε όλους ότι εργαζόμαστε για να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές».

Plantation

"Η βιομηχανία του ρουμιού, και όχι μόνο, όντως οικοδομήθηκε επάνω στις πλάτες εκατομμυρίων σκλάβων που βίαια οδηγήθηκαν στο Νέο Κόσμο από την Αφρική"

Το ζήτημα φυσικά είναι αρκετά πιο περίπλοκο από όσο μπορεί να ακούγεται. Η βιομηχανία του ρουμιού, και όχι μόνο, όντως οικοδομήθηκε επάνω στις πλάτες εκατομμυρίων σκλάβων που βίαια οδηγήθηκαν στο Νέο Κόσμο από την Αφρική, οι ίδιοι όμως οι κάτοικοι των νησιών της Καραϊβικής κατάφεραν στη συνέχεια, όντας ένα πολυεθνικό αμάλγαμα, να την αναγάγουν σε προϊόν πολιτισμικής κληρονομιάς. Η έννοια της φυτείας του ζαχαροκάλαμου, η οποία μπορεί να αποτέλεσε τη βάση αυτής της πολιτισμικής κληρονομιάς, πλην όμως διαθέτει ακόμη και σήμερα μία άκρως αρνητική χροιά, ως ένα πολύ δυνατό σύμβολο της σκλαβιάς και της εκμετάλλευσης.

Plantation

Στο άκουσμα της είδησης για την αλλαγή του ονόματος Plantation, κάποιοι σχολίασαν πως σειρά έχει η λέξη «ρούμι», εφόσον αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα από την εκμετάλλευση των φυτειών. Δύσκολη πρόβλεψη για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Σε κάθε όμως περίπτωση, στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρώπων όλου του κόσμου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το οτιδήποτε επάνω στην προσωπικότητα και την ψυχολογία τους και να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Η όλη συζήτηση, παρόλα αυτά, γύρω από τη φυλετική διάκριση οφείλει να είναι ουσιαστική και ψύχραιμη, ώστε να σταματήσει ο κόσμος επιτέλους να οδηγείται σε γεγονότα όπως αυτό της δολοφονίας του George Floyd ή/και σε αντίποινα αυτού. Είναι μια συζήτηση που πρόκειται και οφείλει να διαρκέσει χρόνια, προκειμένου να αλλάξουν οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στο μυαλό των πολιτών όλου του κόσμου, ιδίως αυτών του δυτικού κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, εν έτει 2020, η παγκόσμια ανάγκη απαγκίστρωσης από έννοιες όπως φυλετική ή θρησκευτική διάκριση και αυτή της υιοθέτησης άλλων, όπως αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, δείχνει πιο έντονη από ποτέ. Είναι όμως ο κόσμος έτοιμος;

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το ρούμι Plantation είναι έτοιμο να αλλάξει όνομα!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2020