previous
next

Plantation Barbados 5 years

Reviews

Νησιά Barbados. Ένας από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, που οφείλει να μπει –αν δεν είναι ήδη- στο check list σας εφόσον σας ενδιαφέρει το ρούμι. Με ιστορία τρανή και φοβερή, αποστακτήρια που προκαλούν δέος στους μελετητές και τους σύγχρονους connoisseur, τα νησιά Barbados δυστυχώς «χτυπήθηκαν» από τους -Αμερικάνους κυρίως- τουρίστες και αποτελούν πλέον ένα δημοφιλές θέρετρο απομόνωσης και ξεκούρασης.

Μερικά από τα πρώτα ζαχαροκάλαμα φυτεύτηκαν στο χώμα των νησιών από τους Άγγλους άποικους λίγο μετά τις πρώτες εισροές τους, το 1627 παρακαλώ. Η παραγωγή ρουμιού λέγεται πως ξεκίνησε λίγο πιο μετά, το 1642 και διαδόθηκε σε όλη την Καραϊβική.

 

"Τα πρώτα ζαχαροκάλαμα στα Barbados φυτεύτηκαν από τους Άγγλους άποικους λίγο μετά τις πρώτες εισροές τους, το 1627 και η παραγωγή ρουμιού λέγεται πως ξεκίνησε λίγο πιο μετά, το 1642 και διαδόθηκε σε όλη την Καραϊβική."

 

Τα ρούμια από τα Barbados χαρακτηρίζονται όχι τόσο από την πρώτη ύλη τους, αφού πλέον χρησιμοποιούν μελάσα ζαχαροκάλαμου προερχόμενη κυρίως από τη Γουιάνα και από άλλες χώρες, αλλά από τον τύπο της ζύμωσης και τον τρόπο απόσταξης. Η «κλειστή» ζύμωση, που διαρκεί τρεις με πέντε μέρες, με αγορασμένες ζύμες, αποφέρει προϊόν με χαμηλούς εστέρες  και άρα «ντροπαλή», τις περισσότερες φορές, μύτη.

 

Plantation Barbados 5

 

 

Όσο για την απόσταξη, αυτή πραγματοποιείται ασυνεχώς σε χάλκινους άμβυκες, αλλά και συνεχώς σε διπλή στήλη τύπου Coffey. Οπότε, τα αγαπημένα μας ρούμια από τα Barbados είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα ανάμειξης αυτών των δύο τύπων απόσταξης, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει και το χαρακτηριστικό προφίλ γεύσης τους.

 

 

Στο μπουκάλι του Plantation Barbados 5 years

Με τον Τίμο Σπανό αποφασίσαμε σε αυτό το session του The Booze Chronicles να ασχοληθούμε με το αξιόλογο ρούμι Plantation Barbados 5 years. Για τον οίκο Pierre Ferrand, που εμφιαλώνει τη σειρά Plantation, έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο. Εδώ, ο ιδιοκτήτης Αλεξάντερ Γκάμπριελ, επιλέγει ρούμια από το αποστακτήριο της Foursquare στα Barbados, που έχουν ωριμάσει για περίπου τρία χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που πριν φιλοξενούσαν μπέρμπον. Τα ταξιδεύει μέχρι τη Γαλλία και εκεί τα παλαιώνει εκ νέου για ένα με δύο χρόνια σε βαρέλια γαλλικής limousine δρυός που πριν «ξεκούραζαν» κονιάκ.

 

"Το ρούμι Plantation Barbados 5 years του οίκου Pierre Ferrand φτιάχνεται από ρούμια ωριμασμένα για περίπου τρία χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που φιλοξενούσαν μπέρμπον και στη συνέχεια παλαιώνονται εκ νέου σε βαρέλια γαλλικής limousine δρυός που πριν «ξεκούραζαν» κονιάκ."

 

Το τελικό ρούμι εμφιαλώνεται στους 40 αλκοολικούς βαθμούς στη χαρακτηριστική φιάλη των Plantation, όπου «δένεται» εντυπωσιακά με αποξηραμένα φύλλα από φοίνικες.

 

Το Plantation Barbados 5 years στο ποτήρι μας

Σερβίροντας το Plantation Barbados 5 years, θα αντιληφθείτε μέτριας έντασης μεν, πολύπλοκα δε, αρώματα. Χαρακτηριστική παρουσία δέρματος, φρεσκοκομμένος εσπρέσο, κέικ σοκολάτας, ελαφριές νότες από τζίντζερ και υποψία μπανάνας.

 

Plantation Barbados 5

 

"Σερβίροντας το Plantation Barbados 5 years, θα αντιληφθείτε μέτριας έντασης μεν, πολύπλοκα δε, αρώματα. Χαρακτηριστική παρουσία δέρματος, φρεσκοκομμένος εσπρέσο, κέικ σοκολάτας, ελαφριές νότες από τζίντζερ και υποψία μπανάνας."

 

Στο στόμα είναι πλούσιο, πολύ ευχάριστο, απολαυστικά μπαχαρώδες και με έναν ελαφρώς γλυκό χαρακτήρα. Μπισκότο με μέλι και γλυκά εσπεριδοειδή, μάλλον πορτοκάλι. Σίγουρα ένα ρούμι που θα το χαρακτηρίζαμε ως “sipping rum” για να συνοδεύσει το πούρο, σίγουρα τον εσπρέσο σας και, γιατί όχι, λίγο παγωτό σοκολάτας.

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 93/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 89/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 91/100        

 

 

Ιδιοκτήτης: Maison Ferrand

Χώρα παραγωγής : Μπαρμπέιντος 

Χώρα εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί : 40%

Συσκευασία : 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Plantation Barbados 5 years"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 06/09/2016