previous
next

Plantation Extrême V: Νέα, σούπερ σπάνια ρούμια για το περιώνυμο brand

News

Σ’ ένα ταξίδι αστραπή στην πόλη του φωτός, καλεσμένος του οίκου Ferrand, βρέθηκα στο πλωτό κελάρι τους, σταθμευμένο στην όχθη του Σηκουάνα, να δοκιμάζω τη νέα, φετινή παρτίδα της σειράς Plantation Extrême, λίγες εβδομάδες πριν το επίσημο λανσάρισμά της. Τη γευσιγνωσία των νέων αυτών ρουμιών διηύθυνε ο entrepreneur και ιδιοκτήτης του οίκου, Alexandre Gabriel, ο οποίος για περισσότερες από δύο ώρες μας ταξίδεψε στα Μπαρμπέιντος, την τιμώμενη διά της φετινής έκδοσης των Extrême χώρα και λίκνο της παραγωγής ρουμιού στην Καραϊβική.

Ο οίκος Ferrand, μέσα από το brand του Plantation, κατάφερε να χαρίσει σάρκα και οστά στο όραμά του δημιουργού του· την ανάδειξη του terroir της Καραϊβικής και των αυθεντικών διαδικασιών ποτοποιίας, αλλά και τη δημιουργία της χαρακτηριστικής για το brand διπλής ωρίμασης. Μέσα από μακροχρόνιες συνεργασίες με παραγωγούς ρουμιού από την Καραϊβική, ο οίκος Ferrand μας χάρισε μοναδικά ρούμια-εκφράσεις του μικροκλίματος της Καραϊβικής, τα οποία αφού περνούσαν κάποια χρόνια ωρίμασης στους Τροπικούς (tropical ageing), μεταφέρονταν με πλοίο στην Γαλλία και το Château de Bonbonnet, όπου συνέχιζαν την ξεκούραση σε βαρέλια από cognac (continental maturation).

Plantantion Extrême V

Ο οίκος Ferrand από το 2017 διατελεί ιδιοκτήτης του εμβληματικού West Indies Rum Distillery (W.I.R.D.), ενός από τα τέσσερα αποστακτήρια στα Μπαρμπέιντος, σημείο παραγωγής των ρουμιών που γέμισαν την πιο πρόσφατη παρτίδα των Plantantion Extrême.

Τι είναι όμως τα Plantation Extrême; Το brand Plantation διαθέτει διάφορες σειράς από ρούμια. Η κλασική του σειρά είναι τα Signature Blend, ρούμια που αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα του εκάστοτε νησιού της Καραϊβικής από το οποίο προέρχονται, ενώ τα Bar Classics αποτελούνται από τέσσερα διαφορετικά ρούμια, ιδανικά για κοκτέιλ. Η αγάπη όμως του οίκου για τα νησιά της Καραϊβικής και την κουλτούρα της παραγωγής ρουμιού, όπως και η ανεξάντλητη έρευνα και δοκιμή χιλιάδων βαρελιών, αλλά και οι πειραματισμοί ωρίμασης, τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας συλλεκτικής σειράς εμφιαλώσεων, η οποία αποτελείται από τα Plantation Vintage, τα Plantation Single Cask και τα Plantation Extrême. Τα πρώτα είναι τα χρονολογημένα, τα δεύτερα αφορούν εμφιαλώσεις από ένα και μόνο βαρέλι, ενώ τα Extrême χαρακτηρίζονται ως η επιτομή της ταυτότητας του οίκου, θεματικές εμφιαλώσεις, με έμφαση στην ανάδειξη μεθόδων ζύμωσης και απόσταξης, αποστακτήρων που αποκαλούνται με το μικρό τους όνομα και σχεδόν πάντα διαθέτουν δικές τους σελίδες στην πολιτισμική ιστορία της Καραϊβικής, αλλά και βαρελιών που ξεχωρίζουν μέσα από τα χιλιάδες που ωριμάζουν υπομονετικά στους τροπικούς και αργότερα στο ψυχρό Κονιάκ.

Η φετινή έκδοση των Plantation Extrême αποτίνει φόρο τιμής στο λίκνο της παραγωγής ρουμιού της Καραϊβικής, στα Μπαρμπέιντος και στο εμβληματικό West Indies Rum Distillery. Το νεαρότερο από αυτά, το Plantation Extrême Series V Barbados WIRD 14 years old 2007, είναι ένα 14χρονο ρούμι, προϊόν ανάμειξης αποστάγματος από τον άμβυκα Gregg’s Farm και συνεχούς απόσταξης, που έχει περάσει 2 χρόνια ωριμάζοντας σε 200λιτρα βαρέλια μπέρμπον στους τροπικούς και μετά το ταξίδι του στο Κονιάκ, πέρασε άλλα δώδεκα χρόνια στο Κονιάκ τα 10 σε βαρέλι μπέρμπον και τα δύο σε βαρέλι cognac). Εμφιαλώθηκε στους 58% αλκοολικούς βαθμούς, σε 2857 φιάλες.

Plantantion Extrême V

«Ζωντανές» και εξελιγμένες αρωματικές νότες από αγιόκλημα, καφέ και κρεμ μπρουλέ, μπαχαρένιος χαρακτήρας με έντονο το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια, καραμέλα γάλακτος και μια υπέροχη αίσθηση καρύδας. Στο στόμα η καρύδα εμφανίζεται καβουρδισμένη, ο καφές γίνεται σοκολάτα και όλα φινιρίζονται αριστοτεχνικά με μικρά τσιμπήματα πορτοκαλιού και πιπεριού.

Το δεύτερο Plantation Extrême V, το 21 years old, αποστάχθηκε το 2000. Για χάρη του, αναμείχθηκαν αποστάγματα από τρία διαφορετικά είδη αποστακτήρων, του χάλκινου άμβυκα Gregg’s Farm, ενός αποστακτήρα συνεχούς απόσταξης και ένος ιδιαίτερου είδους, του πολυθρύλητου Vulcan – triple chamber, που μέχρι πολύ πρόσφατα παρέμενε ανενεργός, όμως επισκευάστηκε και επαναλειτουργεί! Το ρούμι παρέμεινε σε 200λιτρα βαρέλια μπέρμπον στους τροπικούς για πέντε χρόνια και για άλλα 16 χρόνια στη Γαλλία (14 χρόνια σε βαρέλι μπέρμπον και 2 σε βαρέλι cognac). Εμφιαλώθηκε στους 47,8% αλκοολικούς βαθμούς σε 929 φιάλες.

Στη μύτη αν και 21 χρόνων, μου χάρισε φρέσκες, φρουτένιες νότες από βερίκοκο, αχλάδι και κόκκινα φρούτα. Στο στόμα δε ήταν ακόμη πιο φρουτένιο, σε αρκετά μεγάλο γευστικό εύρος! Φράουλες, μάνγκο, μπανάνα και γκρέιπφρουτ, μαζί με φουντούκια και ελαφριά, γλυκά μπαχαρικά.

Plantantion Extrême V

Το τελευταίο από τα τρία Plantation Extrême V, το 35χρονο, τιμά το έτος 1986, χρονιά του πρώτου χρονολογημένου ρουμιού που εμφιάλωσε ο οίκος Ferrand το 1999, το οποίο και δοκιμάσαμε πρώτο πρώτο στη γευσιγνωσία. Ένα ρούμι αποκλειστικά από τον άμβυκα Gregg’s Farm, με 13 χρόνια ωρίμασης στους τροπικούς και 22 χρόνια ωρίμασης στη Γαλλία (21 χρόνια σε πρώην βαρέλι με μπέρμπον και ένα χρόνο σε πρώην βαρέλι cognac). Μια βόμβα πτητικών ενώσεων και εστέρων, ένα αληθινό διαμάντι από τα Μπαρμπέιντος που εμφιαλώθηκε σε μόλις 286 φιάλες για ολόκληρο τον κόσμο!

Αρωματική βόμβα από το τρίτο και πιο έντονο Plantation Extrême V, με μια πανδαισία τροπικών φρούτων στη μύτη· από πορτοκάλι και μπανάνα, μέχρι μάνγκο, passion fruit και ζουμερό ροδάκινο. Στο στόμα ήταν έντονο και πλούσιο, ενώ -όπως ήταν αναμενόμενο- η επίγευσή του ήταν μακριά και θύμιζε αυτές τις σούπερ ουμάμι επιγεύσεις στα cognac με μεγάλη παλαίωση, αυτό το rancio που βρίσκουμε και θυμίζει κρασί Μαδέρα, μανιτάρια και σάλτσα σόγιας. Εξελάν, αναφώνησα! 

Πόσο τυχερός ήμουν που τα δοκίμασα και τα τρία! Μαζί τους, εκτός από τα υπόλοιπα, σπάνια ρούμια του οίκου Ferrand -αλλά και άλλων (όπως του θρυλικού S. Samaroli)- δοκιμάσαμε και ένα ολοκαίνουριο ρούμι αρωματισμένο με καρύδα, που ακόμη δεν κυκλοφορεί στην Ευρώπη, αποτέλεσμα της νέας, μακροχρόνιας συνεργασίας που σύναψε ο Alexandre Gabriel με το σωματείο των αγροτών καρύδας στα Μπαρμπέιντος. Ένα μαγικό ρούμι που όταν καταφέρει να περάσει τον Ατλαντικό θα κάψει καρδιές, σημειώστε από τώρα τα λόγια μου…

Το πιο όμορφο δώρο μου όμως από το ταξίδι, ήταν η ευκαιρία που είχα να ακούσω για άλλη μια φορά τον Alexandre Gabriel να μιλά για το όραμά του και να μοιράζεται το πάθος του για την ποτοποιία, την ιστορία, τη ζύμωση, την απόσταξη, την αειφορία, το terroir και την ίδια την Καραϊβική. Μια στιγμή αρκεί δε για να αντιληφθείς πως όλα αυτά για τα οποία μας μίλησε, αλλά και η ίδια η φλόγα που οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει στη ματιά του όταν μιλά για το ρούμι, αντανακλώνται πλήρως στις μικρές γουλιές από τα νέα Plantation Extrême που δοκιμάσαμε.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Plantation Extrême V: Νέα, σούπερ σπάνια ρούμια για το περιώνυμο brand"

News

Δημοσιεύτηκε στις 11/04/2022