previous
next

Επιλογές Athens Bar Show 2023 – Δοκιμάσαμε το ρούμι Plantation Sealander

Reviews

Γυρίζοντας και ψάχνοντας, όσο γίνεται πιο εξονυχιστικά φέτος, τα σταντ του Athens Bar Show 2023, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μερικά εξαιρετικά, νέα προϊόντα. Αποστάγματα, ως επί το πλείστον, αλλά και εμφιαλωμένα κοκτέιλ, ποτά χωρίς αλκοόλ, περιορισμένες ή/και επετειακές εμφιαλώσεις, όλα προϊόντα που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες ή που πρόκειται να κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα. Ευελπιστώ να καταφέρω να τα παρουσιάσω ένα-ένα, όλα εκείνα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, ξεκινώντας στο παρόν με το ρούμι Plantation Sealander.

Το ρούμι Plantation Sealander λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και έκτοτε βρίσκει σιγά σιγά το δρόμο του προς την εκάστοτε αγορά. Πιο ιδανική αφορμή για την Ελλάδα δεν ήταν άλλη από το Athens Bar Show 2023, όπου παρουσιάστηκε από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο, σε ένα άκρως κατατοπιστικό σεμινάριο, το οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω.

Plantation Sealander

Το brand Plantation, έχει καταφέρει να γίνει εδώ και χρόνια συνώνυμο του πειραματισμού, των πρωτοποριακών εμφιαλώσεων, της εξερεύνησης των διαφορετικών terroir στο ρούμι και, φυσικά, της διπλής γεωγραφικά ωρίμασης -στον τόπο παραγωγής του εκάστοτε ρουμιού και στη Γαλλία. Μέσα από αυτές τις εμφιαλώσεις είχαμε όλα αυτά τα χρόνια την ευκαιρία να ανακαλύψουμε διαφορετικές γευστικές εκφράσεις και να δοκιμάσουμε ουκ ολίγα σπουδαία ρούμια.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του brand, το Plantation Sealander, συνδυάζει σε ένα μαεστρικό μείγμα τρία διαφορετικά ρούμια, από τρία διαφορετικά terroir, τριών διαφορετικών νησιών, σε τρεις διαφορετικούς ωκεανούς, τα οποία αναμειγνύονται και ωριμάζουν επιπρόσθετα στη νότια Γαλλία.

Barbados

Αποστάγματα μελάσας από τα Μπαρμπέιντος, τη χώρα όπου γεννήθηκε το ρούμι, από το περιώνυμο και ιστορικό West Indies Rum Distillery (WIRD), απεσταχθέντα είτε σε κάποιον από τους χάλκινους άμβυκες, είτε σε κάποια από τις στήλες συνεχούς απόσταξης που βρίσκονται και λειτουργούν στις εγκαταστάσεις. Τα αποστάγματα έχουν ωριμάσει για οκτώ χρόνια σε πρώην βαρέλια μπέρμπον, πριν μεταφερθούν για το δεύτερο μέρος της ωρίμασής τους στη Γαλλία.

Mauritius

Το δεύτερο μέρος του μείγματος του Plantation Sealander αποτελείται από φρέσκα αποστάγματα από τον εξωτικό Μαυρίκιο, σχετικά κοντά στη Μαδαγασκάρη στον Ινδικό Ωκεανό. Τα αποστάγματα είναι «στήλης» από χυμό ζαχαροκάλαμου, από το αποστακτήριο του Saint Aubin, δεν έχουν υποστεί ωρίμαση και θυμίζουν σε αρωματικό προφίλ εκείνα από τις πρώην γαλλικές αποικίες· ανθική φρεσκάδα, με «πράσινα», «κοφτερά» πρωτογενή αρώματα.

Fiji Islands

Η μαγική συνταγή ολοκληρώνεται με πολύ ξεχωριστά αποστάγματα μελάσας, πενταετής ωρίμασης σε βαρέλια μπέρμπον, από τα νησιά Φίτζι. Η ζύμωση στη μελάσσα διαρκεί τρεις ολόκληρες εβδομάδες, κάτι που δημιουργεί πολύ ιδιαίτερα και ιδιαίτερα πολύπλοκα αποστάγματα συνεχούς απόσταξης, τα οποία, έπειτα από πέντε χρόνια σε δρύινα βαρέλια στα Φίτζι και κάμποσους ακόμη μήνες στη Γαλλία, «ζωγραφίζουν» στο τελικό προφίλ αρωμάτων και γεύσης του Plantation Sealander.

Plantation Sealander

Όπως ίσως αντιληφθήκατε, το Plantation Sealander είναι ένα πολύ ξεχωριστό προϊόν. Πράγματι, μετά τη δεύτερη, τρίτη γουλιά, αντιλαμβάνεται κανείς το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του και μπορεί να το αναγνωρίσει αρκετά εύκολα σε κάποια τυφλή, συγκριτική γευσιγνωσία.

Δοκιμάζοντας το Plantation Sealander

Η μύτη του είναι μπαχαρένια και μέσα στο φρούτο. Πλησιάζοντας την κορυφή του ποτηριού, σίγουρα θα αισθανθείτε τη ζεστασιά της τόνκα, σε συνδυασμό με βανίλια, μοσχοκάρυδο, ταμπάκο και μπανάνα. Στο στόμα η τόνκα παραμένει ως βασικό μπαχαρικό, συνδυάζεται με πικρή σοκολάτα και διακριτικό καπνό, γλυκόριζα, χουρμάδες και δέρμα.

Αρκετά γλυκιά αίσθηση στο στόμα, που συνδυάζεται όμορφα με τον καπνικό του χαρακτήρα, παραπάνω από μέτριας διάρκειας επίγευση, ένα πολύ νόστιμο ρούμι που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το Plantation Sealander θα βρίσκεται τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα σε διανομή από την εταιρεία Αφοί Τσακνάκη, σε όλες τις καλές κάβες και τα σοβαρά μπαρ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Επιλογές Athens Bar Show 2023 – Δοκιμάσαμε το ρούμι Plantation Sealander"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 13/11/2023