previous
next

Plantation Zombie cocktail competition, ο Τελικός

Competitions

Στο φετινό, καθόλα εξαίσιο, Athens Bar Show, το οποίο κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και καλύτερο φτάνοντας αν όχι ξεπερνώντας τις αντίστοιχες διοργανώσεις των μεγάλων μητροπόλεων του κοκτέιλ, διοργανώθηκε, μεταξύ άλλων, και ο πολυαναμενόμενος μεγάλος τελικός του Plantation Zombie cocktail competition. Εκεί όπου είχα την τιμή να συμμετάσχω ως κριτής και βέβαια εκ των υστέρων να καταγράψω τη γνώμη μου.

Τα κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν και ξεχώρισαν κατά την περίοδο ακμής της tiki κουλτούρας, δε μοιάζουν με κανένα άλλο. Έχουν μια απόλυτα ξεχωριστή, μοναδική, προσωπικότητα, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και υπακούν σε ιδιαίτερους «κανόνες», παρόλο που η συγκεκριμένη λέξη δε φαίνεται να βρίσκεται στο λεξιλόγιο των μπαρτέντερ που την ευαγγελίζονται.

Μπορεί λοιπόν να μην υφίστανται αυστηροί περιορισμοί ως προς την παρασκευή των tiki κοκτέιλ, να μην απαιτούνται «κοφτές», προσεκτικές κινήσεις, αποστειρωμένες χειραψίες και μοριακές τεχνικές, αλλά υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις σε άλλα σημεία. Οι tiki μπαρτέντερ καλούνται καταρχάς να δημιουργήσουν γευστικά και αρωματικά ισορροπημένα κοκτέιλ, με συστατικά που πολλές φορές ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα και των δύο χεριών. Απαιτείται στη συνέχεια να το κάνουν αυτό, ξεχωρίζοντας συνάμα για το μπρίο και το κέφι τους, τη θεατρικότητα, αλλά και την επιδεξιότητά τους. Και τέλος, «υποχρεούνται» να είναι δημιουργικοί, αυτοσχεδιάζοντας και εντυπωσιάζοντας με την αμεσότητα τους καλεσμένους τους.

 

Plantation Zombie στο Athens Bar Show

Η εταιρεία Plantation, που κατέχει μοναδική θέση στην καρδιά αλλά και στις ηλεκτρονικές μας σελίδες, διοργάνωσε, τη δεύτερη ημέρα του φετινού Athens Bar Show, τον πρώτο διαγωνισμό για κοκτέιλ Zombie, με ρούμια από τον μπουτίκ οίκο του Pierre Ferrand. Ρούμια από διάφορες χώρες της Καραϊβικής, που εκλεκτοί συνάδελφοι κλήθηκαν να τα χρησιμοποιήσουν στη δική τους εκδοχή αναβίωσης της κλασικής συνταγής για Zombie. Της συνταγής που, τολμώ να δηλώσω πως, αποτελεί το Ιερό Δισκοπότηρο των tiki κοκτέιλ και όχι μόνο.

 

"Η εταιρεία Plantation διοργάνωσε στο φετινό Athens Bar Show τον τελικό του Plantation Zombie competition, με ρούμια από τον οίκο του Pierre Ferrand, και εκλεκτούς συνάδελφους να αναβιώνουν την κλασική συνταγή του Zombie."

 

Στα του διαγωνισμού, πρώτος και καλύτερος αναδείχθηκε ο Γιάννης Κουτσουράδης, από το 44 Bar Coffee Shop της Χίου, με την ξεχωριστή συνταγή του Killing the Devil Zombie, χάρη στην οποία απέσπασε το 1ο βραβείο του Διαγωνισμού. Ο κύριος Κουτσουραδής ήταν άρτιος, ομιλητικός και παρασκεύασε ένα εξαιρετικό και εντυπωσιακό ποτό, ερμηνεύοντας έτσι με την δική του εκδοχή την  συνταγή του Zombie.

 

Plantation Zombie

 

Ο συμπαθέστατος και ευρηματικός, μεταξύ άλλων και καλός φίλος, Σταύρος Βασιλειάδης από το Drinkeasy The Spirits & Cocktails Safehouse στο Ηράκλειο Κρήτης, ανεδείχθη 2ος με μια άκρως θεατρική παρουσία. Παρουσίασε μια πολύ κοντινή προσέγγιση στο Zombie, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία, The Original Plantation Zombie 1934.

Τελευταίος της τριάδας των φιναλίστ, αναδείχθηκε ο «βενιαμίν» Κώστας Αυγερινός, από το Αθηναϊκό Six Dogs, με το Zombie Village. Πολύ καλή η παρουσίασή του, σίγουρα άξιζε την παρουσία του στην τελική τριάδα.

 

Τα παρασκήνια του Plantation Zombie competition

Στην κριτική επιτροπή βρέθηκε ο μεγάλος και τρανός Πολ ΜακΦάντιεν (Paul McFadyen), συνιδιοκτήτης του Trailer Happiness στο Λονδίνο, ο εξίσου σημαντικός για τον χώρο του ρουμιού Σκότι Σάντερ (Scotty Schuder), ιδρυτής του μπαρ Dirty Dick στο Παρίσι, η κομψότατη Ελένη Νικολούλια (Eleni Nikoloulia), συνιδιοκτήτρια της ελληνικής έκδοσης του Diffords guide, και η αφεντιά μου (Egw).

 

"Ο κύριος Κουτσουραδής ξεχώρισε από τους δεκάδες συμμετέχοντες του Plantation Zombie competition και κέρδισε το ταξίδι στο Chateau de Bonbonnet, αρχηγείο του οίκου Pierre Ferrand, όπου εμφιαλώνονται τα φίνα ρούμια Plantation."

 

Εμείς οι τέσσερεις, είχαμε την τιμή να ξεχωρίσουμε τον κύριο Κουτσουραδή, από τους οκτώ φιναλίστ και τους δεκάδες που έστειλαν συνταγές δηλώνοντας συμμετοχή, χαρίζοντας του έτσι το εισιτήριο για το ταξίδι στο Chateau de Bonbonnet, το αρχηγείο του σπουδαίου οίκου Pierre Ferrand. Εκεί δηλαδή που πραγματοποιείται η δεύτερη παλαίωση των ρουμιών που ο κύριος Αλεξάντρ Γκάμπριελ (Alexandre Gabriel) εμφιαλώνει, των φίνων ρουμιών Plantation.

Λέγεται δε, πως ο κύριος Κουτσουράδης θα επιστρέψει γεμάτος με γνώση σχετικά με την παλαίωση τους και όχι μόνο.

 

Πολλά μπράβο και καλό ταξίδι!

 

Το βίντεο του τελικού:

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Plantation Zombie cocktail competition, ο Τελικός"

Competitions

Δημοσιεύτηκε στις 18/11/2016