previous
next

Clover Club: ένα κλασικό κοκτέιλ, αυστηρά ανδρικό ( ; )

Βγαλμένο από την προ-ποτοαπαγόρευσης εποχή στις ΗΠΑ και «πνευματικό τέκνο» του ομώνυμου κλαμπ κυρίων είναι το κλασικό κοκτέιλ Clover Club. Ένα κοκτέιλ που έγινε γνωστό σχεδόν σε όλες τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής –ή τουλάχιστον σε αυτές που η καθημερινότητα των κατοίκων τους περιελάμβανε παραπάνω από δύο κοκτέιλ την ημέρα- και που δυστυχώς έπεσε σε δημοσιότητα στα μέσα του 20ου αιώνα, για να επανακάμψει στη σημερινή, σύγχρονη εποχή της αναμειγνυολογίας.

Η ιστορία του Clover Club

Στο θρυλικό ξενοδοχείο Bellevue-Stratford της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ είχε συσταθεί ένα ανδρικό κλαμπ όπου σύχναζαν δικηγόροι και τραπεζίτες, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί και πολιτικοί της εποχής. Η σύσταση του κλαμπ τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του 1880, δεκαετία όπου λέγεται πως δημιουργήθηκε και το περίφημο κοκτέιλ Clover Club.

Μέχρι τη δεκαετία του 1910 -πάντα σε εποχή πριν την ποτοαπαγόρευση- το Clover Club είχε γίνει γνωστό στα μπαρ των πιο διάσημων ξενοδοχείων των ΗΠΑ και μεταξύ των πιο σπουδαίων ανδρών της ιστορίας. Έφθασε μάλιστα να περιλαμβάνεται στον κατάλογο με κοκτέιλ στο μπαρ του περίφημου ξενοδοχείου Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης, όπου σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Ουόντριτς (David Wondrich), ο σπουδαίος Ιρλανδός Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (William Butler Yeats) λέγεται πως ήπιε τρία στη σειρά, ένα βράδυ του 1911 που σταμάτησε εκεί.

Η πρώτη καταγραφή του σε έντυπο χρονολογείται από το 1909 και το βιβλίο ‘’Drinks – How to mix and how to serve’’ του Paul E. Lowe, ο οποίος κατά λάθος παραλείπει το χυμό λεμονιού στη συνταγή του Clover Club. Ενώ η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή βρίσκεται τυπωμένη στο ‘’Mrs. Norton’s Cook-Book: Selecting, Cooking, and Serving for the Home Table’’ του 1917, από την Jeanette Young Norton.

Στις δεκαετίες του 30 και του 40 που ακολούθησαν το Clover Club άρχισε να χάνει αρκετή από τη δημοτικότητά του, με αποκορύφωμα ένα δημοσίευμα του 1934 από το Esquire με τα δέκα χειρότερα κοκτέιλ όλων των εποχών, όπου είχε και αυτό μέσα, σημειώνοντας μάλιστα πως το εν λόγω κοκτέιλ είναι μόνο για «γυναικούλες» και όχι για αληθινούς άνδρες!

Clover Club

Το Clover Club σήμερα

Για την αναγέννηση, παρόλα αυτά, του Clover Club ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό μία γυναίκα! Η Julie Reiner, ένα από τα πλέον σπουδαία ονόματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των κοκτέιλ, άνοιξε το 2008 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το μπαρ Clover Club, δίνοντας του το όνομα από αυτό το χαμένο, μέχρι τότε, κλασικό κοκτέιλ.

Clover Club συνταγή:

  • Χτυπήστε όλα τα συστατικά σε σέικερ με πάγο
  • Διπλοσουρώστε, πετώντας τον πάγο και χτυπήστε ξανά χωρίς πάγο (reverse dry shake)

Γαρνιτούρα:

Γαρνίρετε με 2-3 φρέσκα φραμπουάζ, περασμένα σε ένα bamboo stick.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 50ml τζιν
  • 15ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 15ml ξηρό βερμούτ
  • 15ml σιρόπι φραμπουάζ (raspberry)
  • 20ml ασπράδι αυγού ή aquafaba

•••

"Clover Club: ένα κλασικό κοκτέιλ, αυστηρά ανδρικό ( ; )"

Δημοσιεύτηκε στις 31/10/2018