previous
next

Cosmopolitan συνταγή: Ένα κοκτέιλ για… κοσμοπολίτες.

Η ιστορία του Cosmopolitan

Το Cosmopolitan είναι ένα από τα 77 επίσημα κοκτέιλ της I.B.A., ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των sour ποτών και θεωρείται από τα πιο δημοφιλή σύγχρονα κλασικά κοκτέιλ του κόσμου.

Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη συνταγή με το όνομα Cosmopolitan συναντάται το 1934 στο βιβλίο Pioneers of Mixing at Elite Bars: 1903-1933 του Charles Christopher Mueller. Ωστόσο, απέχει κατά πολύ από τη μορφή που έχει σήμερα και στην ουσία πρόκειται για άλλο ποτό.

 

Cosmopolitan

 

Χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή. Διάφορες εκδοχές του είχαν αρχίσει να σχηματίζονται και να διαδίδονται σε αρκετές πόλεις των Η.Π.Α ήδη από τη δεκαετία του ΄70, όπως στην Province town της Μασαχουσέτης, που μάλιστα λέγεται πως έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην ζωηρή κοινότητα των γκέι.

Τέσσερις είναι οι άνθρωποι που διεκδικούν τα εύσημα για τη δημοτικότητα του τις επόμενες δεκαετίες με πρώτη την μπάρτεντερ Τσέριλ Κουκ (Cheryl Cook), η οποία είναι στην ουσία, ο πρώτος άνθρωπος που ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε το Cosmopolitan, στο μπαρ του εστιατορίου The Strand, στο Μαϊάμι, το 1986. Όταν παρατήρησε ότι πολλοί πελάτες της έπιναν μαρτίνι μόνο και μόνο επειδή σερβιριζόταν σε ποτήρι κοκτέιλ θέλησε να δημιουργήσει ένα ποτό που θα ήταν εύκολο να καταναλωθεί από τους περισσότερους και θα είχε εντυπωσιακή εμφάνιση. Χρησιμοποίησε την υπό δοκιμή τότε βότκα Absolut Citron (η οποία κυκλοφόρησε επίσημα το 1988), προσέθεσε triple sec, συμπυκνωμένο χυμό από λάιμ και όσο χυμό από Cranberry χρειαζόταν ώστε να πάρει το κοκτέιλ της ένα όμορφο ροζ χρώμα.

Άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό στις Η.Π.Α., όταν μια άλλη μπάρτενερ, η Μελίσα Χάφσμιθ (Melissa Huffsmith) το έφερε στη Νέα Υόρκη ένα χρόνο αργότερα, δουλεύοντας στο The Odeon του Μανχάταν και με τη βοήθεια του Τόμπι Τσεκίνι (Toby Cecchini) ο οποίος θεωρείται και ο επικρατέστερος δημιουργός του, του έδωσαν τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.

 

Παγκόσμια αναγνώριση για το Cosmopolitan

Η χρονιά ορόσημο, ωστόσο, για το Cosmopolitan είναι το 1996 όταν ο Dale DeGroff σέρβιρε τη δικιά του συνταγή στη Madonna στο Rainbow Rooms του Μανχάταν, φλέγοντας μια φλούδα από πορτοκάλι στο ποτό της. Η δημοτικότητά του άρχισε να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και έφτασε στην κορύφωσή της στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 όταν έκανε την εμφάνισή του στην σειρά Sex and the city όντας το αγαπημένο κοκτέιλ της Σάρα Τσέσικα Πάρκερ (Sarah Jessica Parker).

Στη συνταγή μας χρησιμοποιούμε τις αναλογίες του δημιουργού του, Toby Cecchini και τη γαρνιτούρα που πρώτος χρησιμοποίησε ο Dale DeGroff.

 

Συνταγή Cosmopolitan:

  • Χτυπήστε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο.
  • Διπλοσουρώστε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ χωρίς πάγο.

 

Γαρνιτούρα:

Γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού φλεγοντας τα έλαια της πάνω από το ποτήρι.

 

Αν και έχει χάσει την αίγλη της δεκαετίας του ΄90 παραμένει αυτό που λέει το όνομά του. Ένα αληθινά κοσμοπολίτικο κοκτέιλ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Γεννημένος στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1981 , εργάστηκε επί σειρά ετών στο χώρο των γραφικών τεχνών. Του πήρε αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι για να είναι κάποιος ευτυχισμένος...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 50ml βότκα αρωματισμένη με λεμόνι
  • 25ml Cointreau
  • 25ml φρεσκοστυμένος χυμός λάιμ
  • 25ml χυμός Cranberry

•••

"Cosmopolitan συνταγή: Ένα κοκτέιλ για… κοσμοπολίτες."

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2017