previous
next

Reyka vodka spirit review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Αν έχετε ποτέ στη ζωή σας την ευκαιρία να επισκεφτείτε την Ισλανδία, για οποιοδήποτε λόγο επαγγελματικό ή αναψυχής, θα πρέπει αμέσως να την αρπάξετε! Εκτός του ότι θα ανακαλύψετε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχετε συνηθίσει, θα καταρριφθούν αμέσως και όλα τα στερεότυπα που «γυρωφέρνουν» τους Ισλανδούς. Διότι, ο πρώτος ευρωπαϊκός λαός που πάτησε το πόδι του στην αμερικανική ήπειρο δεν αναλώνεται μόνο στο ψάρεμα, όπως ίσως να έχετε ακούσει, αλλά υπερτερεί και αναπτύσσεται ταχύτατα σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Εσχάτως δε, και στην απόσταξη, αν λάβουμε υπόψιν μας το προϊόν της σημερινής μας δοκιμής, την βότκα Reyka.

Η βότκα Reyka αποτελεί ένα άρτιο προϊόν, σύγχρονης τεχνολογίας απόσταξης, με γνήσιο όμως ισλανδικό χαρακτήρα. Διότι έχει καταφέρει να ενσωματώσει τις γεωθερμικές πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες παντού στην Ισλανδία αλλά και τα πετρώματα λάβας με ζωή εκατομμυρίων χρόνων.

 

"Η βότκα Reyka αποτελεί ένα άρτιο προϊόν, σύγχρονης τεχνολογίας απόσταξης, με γνήσιο ισλανδικό χαρακτήρα, αφού έχει καταφέρει να ενσωματώσει στη γεύση της τις γεωθερμικές πηγές και τα πετρώματα λάβας που χαρακτηρίζουν την Ισλανδία."

 

Reyka, vodka

 

Στο μπουκάλι της βότκας Reyka

Η βότκα Reyka κατάγεται από τη μικρή κωμόπολη του Borgarnes, στα παράλια της Ισλανδίας που «βλέπουν» τη Γροιλανδία. Οι εγκαταστάσεις της αποτελούν τις πρώτες εγκαταστάσεις απόσταξης στη χώρα, αλλά και τις μοναδικές στον κόσμο χωρίς εκπομπές αερίων, αφού η ενέργεια που χρησιμοποιείται προέρχεται από το αναβράζον νερό που υπάρχει στο υπέδαφος και συντηρείται από τη γεωθερμική ενέργεια των ηφαιστείων, ενώ απελευθερώνεται μέσα από την πηγή Grábrók που βρίσκεται στην πόλη!

Οι υπεύθυνοι του αποστακτηρίου, με αρχηγό τον master distiller Θόρντουρ Σίγκουρντσον (Thordur Sigurdsson), δεσμεύουν αυτό το ήδη φιλτραρισμένο από βράχους λάβας νερό και το ανακατεύουν μαζί με ουδέτερο απόσταγμα σιταριού και κριθαριού που αγοράζουν από τη Σκωτία, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Williams Grant & Sons, στην οποία ανήκει η βότκα. Αυτοί οι βράχοι βρίσκονται εκεί τα τελευταία 4.000 χρόνια δημιουργώντας ένα φυσικά φιλτραρισμένο νερό ασύγκριτου αποτελέσματος!

Μετά την ανάμειξη, το απόσταγμα εισέρχεται σε έναν απαράμιλλης ομορφιάς και άρτιας τεχνολογικής κατασκευής χάλκινο αποστακτήρα τύπου Carter-head, έναν από τους μόλις έξι που υπάρχουν στον κόσμο, και τον μοναδικό που χρησιμοποιείται για την απόσταξη βότκας. Θα αναρωτιέστε όμως γιατί χρησιμοποιούν Carter-head, έναν αποστακτήρα που χρησιμοποιείται κυρίως για αρωματισμό αποστάγματος, αφού η Reyka δεν αρωματίζεται με τίποτα. Και εκεί έρχεται η δεύτερη χρήση των πετρωμάτων λάβας.

 

Reyka, vodka

 

"Η βότκα Reyka χρησιμοποιεί αποστακτήρα Carterhead, αφού εκεί που «κανονικά» μπαίνουν τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, για τον αρωματισμό του αποστάγματος τοποθετούνται πετρώματα λάβας."

 

Διότι στο θάλαμο που υπάρχει επάνω από το καζάνι με το απόσταγμα, και που «κανονικά» μπαίνουν τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, τοποθετούνται πέτρες λάβας. Αυτές φιλτράρουν το ατμοποιημένο απόσταγμα, συγκρατώντας τις όποιες «ακαθαρσίες» και τα βλαβερά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα του Carter-head αφήνει να περάσουν μόνο τα καλύτερα μέρη του, μόνο η «καρδιά» του. Η κάθε παρτίδα απόσταξης αποδίδει μέσα από απόσταξη έξι ωρών 1.700 λίτρα βότκας, σε μία παραγωγή που χαρακτηρίζεται small-batch και που έτσι δίδεται η δυνατότητα στον παραγωγό να παρακολουθεί στενά κάθε της βήμα.

 

Η βότκα Reyka στο ποτήρι μας

Στο ποτήρι μας διαπιστώσαμε έναν ήπιο, αρωματικό χαρακτήρα, με κομψά λουλούδια και μπαχαρικά. Πιο συγκεκριμένα, μυρίσαμε βανίλια, φρέσκο τριαντάφυλλο, λίγο ψημένο ψωμί, φλούδες λεμονιού και μερικά πιο ιδιαίτερα ζωικά αρώματα, παρέα με γιαούρτη. Αποτέλεσμα σίγουρα του χαλκού του αποστακτήρα.

 

"Στο στόμα η Reyka είναι κρεμώδης και μπαχαρένια, με τη βανίλια να έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μαύρο και κουμπέμπα πιπέρι, σέλερι, και όλα αυτά σε μια «συσκευασία» με πλούσιο σώμα και μακρά, ξηρή επίγευση."

 

Στο στόμα είναι κρεμώδης και μπαχαρένια. Η βανίλια έρχεται ξανά στο προσκήνιο, λίγο πιο ήπια αυτή τη φορά, μαύρο και κουμπέμπα πιπέρι, σέλερι (Τίμος Σπανός) και όλα αυτά σε μια «συσκευασία» με πλούσιο σώμα και μακρά, ξηρή επίγευση. Οι δημιουργοί της λανσάρουν και τα μπίτερς Reyka, που πολύ θα ήθελα να τα είχα και τα δύο σε ένα βότκα Μαρτίνι… Σίγουρα μία βότκα με προσωπικότητα. Εξαιρετικό προϊόν!

 

Reyka, vodka

 

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 88/100

Γιάννης Κοροβέσης: 93/100

 

Μέσος όρος: 90.5/100

 

Παραγωγός: Reyka

Ιδιοκτήτης: Williams Grant & Sons

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Borgarnes, Ισλανδία

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τύπος: Pot still vodka

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: –

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Reyka vodka spirit review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 30/05/2017