previous
next

Rhum Rhum PMG 56%

Reviews, Uncategorized

Τι συμβαίνει όταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στο σύγχρονο κόσμο του ρουμιού μαζί με έναν από τους καλύτερους αποσταγματοποιούς του κόσμου, αποφασίζουν να «αλλάξουν» τον κόσμο των ρουμιών agricole, από τις πρώην γαλλικές αποικίες; Το σημερινό The Booze Chronicles επικεντρώνεται σε ένα μοναδικό ρούμι, το Rhum Rhum PMG. Μια συνεργασία του Λούκα Γκαργκάνο (Luca Gargano) της εταιρείας Velier και του Βιτόριο Καποβίγια (Vittorio Capovilla), του ομώνυμου ιταλικού brand με γκράπες και αποστάγματα φρούτων.

 

"Το Rhum Rhum PMG είναι προϊόν συνεργασίας του Λούκα Γκαργκάνο της εταιρείας Velier και του Βιτόριο Καποβίγια, του ομώνυμου ιταλικού brand με γκράπες και αποστάγματα φρούτων."

 

Στο μπουκάλι του Rhum Rhum PMG

Στο νησάκι Μαρί Γκαλάντε, απέναντι ακριβώς και εξαρτημένο διοικητικά από τη Γουαδελούπη, που με τη σειρά της αποτελεί υπερπόντιο γαλλικό διοικητικό διαμέρισμα, «γεννήθηκε» πριν περίπου έναν αιώνα το αποστακτήριο Bielle. Το λίκνο, κατά πολλούς, της παραγωγής «αγροτικών» (agricole) ρουμιών «τρέχει» από τότε υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Palm και σήμερα παράγει 330.000 λίτρα ρουμιού. Εκεί, εσωτερικά του χώρου του Bielle, ο κύριος Καποβίγια σχεδίασε ένα διπλό, χάλκινο αποστακτήρα ασυνεχούς απόσταξης και ο ξακουστός γερμανός κύριος Μίλερ (Muller) ανέλαβε να τον κατασκευάσει.

 

Rhum Rhum PMG

 

"Στο αποστακτήριο Bielle είναι το λίκνο της παραγωγής «αγροτικών» ρουμιών και εκεί βέβαια εντοπίζεται η καρδιά του Rhum Rhum PMG."

 

Στο Μαρί Γκαλάντε όμως, εκτός από εξαιρετική τεχνογνωσία και μακρά παράδοση, λέγεται πως καλλιεργούν ακόμη μια από τις καλύτερες ποικιλίες ζαχαροκάλαμου στον κόσμο, το θρυλικό Β47.259, σε ελάχιστες ποσότητες. Το κλίμα του νησιού, αρκετές δεκάδες μέτρα (110) ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και με ελάχιστη ετήσια βροχόπτωση (150 κυβικά εκατοστά) θεωρείται ιδανικό για την καλλιέργεια και τη μέγιστη συγκέντρωση σακχάρων στο εσωτερικό του.

Ο Καποβίγια και ο Γκαργκάνο παρόλα αυτά δεν έμειναν σε αυτά μόνο, αλλά αποφάσισαν να παράξουν ένα εντελώς διαφορετικό ρούμι. Κι αυτό επετεύχθη αφού συμπεριφέρθηκαν στο χυμό του ζαχαροκάλαμου όπως θα συμπεριφέρονταν σε κάποιο φρούτο αν έφτιαχναν eau de vie. Ζύμωση χωρίς την παραμικρή ποσότητα νερού, με ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 22 περίπου βαθμούς Κελσίου, και με μακρά διάρκεια, σχεδόν δέκα ημερών! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν τα πρωτογενή αρώματα του ζαχαροκάλαμου στο τελικό προϊόν, ώστε να αναλάβει μετά δράση ο διπλός αποστακτήρας του Μίλερ. Τέλος, τοποθετείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για σχεδόν ένα χρόνο και έπειτα εμφιαλώνεται στους 56 αλκοολικούς βαθμούς.

 

"Για να φτιαχτεί το Rhum Rhum PMG πραγματοποιείται στο χυμό του ζαχαροκάλαμου, ζύμωση χωρίς την παραμικρή ποσότητα νερού, με ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 22 περίπου βαθμούς Κελσίου, και με μακρά διάρκεια, σχεδόν δέκα ημερών!"

 

Το Rhum Rhum PMG στο ποτήρι μας

Το Rhum Rhum PMG είναι αρκετά έντονο στη μύτη, με ξεκάθαρα φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα. Αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως νεράντζι, περγαμόντο και τροπικά φρούτα με ανανά και άγουρη μπανάνα, συναντούν τα πιο κλασικά, γρασιδένια αρώματα και μια νότα από κέικ πορτοκαλιού.

 

"Στο στόμα το Rhum Rhum PMG είναι χαρακτηριστικά ξηρό, με μια ζεστή όμως, μεταξένια υφή, με σώμα μετρίου όγκου και επίγευση που σπάει κόκκαλα."

 

Rhum Rhum PMG

 

Στο στόμα είναι χαρακτηριστικά ξηρό, με μια ζεστή όμως, μεταξένια υφή, με σώμα μετρίου όγκου και επίγευση που σπάει κόκκαλα. Εκτός από τα εσπεριδοειδή που κι εδώ είναι έντονα, μια αίσθηση μπισκότου τάραξε τη μέση του ουρανίσκου μας.

Το Rhum Rhum PMG πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο ρούμι agricole, με μια αρωματική και γευστική πανδαισία από φρούτα και γεμάτο «χρώματα», παρόλο το διαφανές της όψης του. Πολύπλοκο, στιβαρό, μεθυστικό. Όταν η παράδοση και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες συναντούν την άριστη τεχνογνωσία και το μεράκι.

Μην το χάσετε!

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

Τίμος Σπανός: 82/100

Γιάννης Κοροβέσης: 92/100

 

Μέσος όρος: 87/100

 

 

Ιδιοκτήτης: Rhum Rhum – Distillerie Bielle

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Marie Galante – Guadeloupe (France)

Αλκοολικοί βαθμοί: 56 %

Τύπος: Ρούμι agricole

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Κάβα Kylix – Oenocosmos

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Rhum Rhum PMG 56%"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 24/01/2017