previous
next

Ron Botran Solera 1893 18 y.o.

Reviews

Ιδιοκτήτης/Παραγωγός : Industrias Licoreras de Guatemala, S.A.

Χώρα προέλευσης : Guatemala

Αλκοολικοί βαθμοί : 40%

Συσκευασία : 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη ΑΕ

 

 

Στην καρδιά της περιοχής που κάποτε ζούσαν και βασίλευαν οι σπουδαίοι Μάγια βρίσκεται σήμερα η Γουατεμάλα ή Cuauhtēmallān* στην γλώσσα των ιθαγενών πληθυσμών της κεντρικής Αμερικής. Η Γουατεμάλα, όπως και οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αποτελούνται από ένα κολάζ εθνοτήτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κρεολούς (Criollos), αμερινδούς (Amerindians), μιγάδες (Mestizos), αφρικανούς, ασιάτες και άραβες. Και μπορεί όλες αυτές οι εθνότητες να δημιούργησαν ένα τεράστιο πολιτισμικό πλούτο για τη χώρα αλλά δυστυχώς αυτόν δεν μπόρεσαν να τον εκμεταλλευτούν ώστε να δημιουργήσουν ένα σταθερό κράτος στο κέντρο της Αμερικανικής ηπείρου και ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα από πολιτικές αναταράξεις,  εγκληματικότητα και φτώχεια.

Ένα στοιχείο παρόλα αυτά που φαίνεται πως βοήθησε και πως βοηθά ακόμα τις χώρες της κεντρικής Αμερικής αλλά και της Καραϊβικής φέρεται πως είναι η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου που ειδικά σε περασμένα χρόνια, με την παραγωγή της ζάχαρης, στάθηκε ικανός παράγοντας για την οικονομική επάρκεια όλων αυτών των χωρών. Στη σημερινή εποχή, το ηφαιστειογενές υπέδαφος της Γουατεμάλας θεωρείται πως δίνει μια απόλυτα ξεχωριστή γεύση στα ρούμια που παράγονται από ζαχαροκάλαμο της περιοχής. Κάτι που εκμεταλλεύεται στο έπακρο και το ρούμι Botran που μας θυμίζει agricole ρούμια αφού δε ζυμώνεται μελάσα κατά την παραγωγή του αλλά κατευθείαν ο χυμός του ζαχαροκάλαμου.

Το Botran στη συνέχεια αποστάζεται σε μεγάλες αποστακτικές στήλες, στις ίδιες εγκαταστάσεις που παράγεται και το Zacapa, και έπειτα μεταφέρεται στα ψηλά βουνά της Γουατεμάλας για να ωριμάσει σε σημεία που η ατμοσφαιρική πίεση είναι πάρα πολύ χαμηλή, ως εκ τούτου και η ωρίμανση πολύ πιο αργή… Μιλώντας για ωρίμανση, αυτή πραγματοποιείται σε ένα ιδιότυπο σύστημα solera, όπως συνηθίζεται να παλαιώνουν τα ισπανικά σέρι, κατά το οποίο αναμειγνύονται ρούμια που έχουν παλαιώσει σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που πριν ξεκουράζονταν σέρι και πορτ. Λέγεται πως τα ρούμια αυτά κουβαλούν από πέντε έως 18 χρόνια στην πλάτη τους για να παράγουν το μοναδικό Botran Solera 1893 18 y.o.

To Botran Solera 1893 18 y.o. είναι ένα σχετικά ξηρό ρούμι. Παρόλο που στη μύτη αναδίδει μια γλυκύτητα βανίλιας μαζί με αρκετό ξύλο, σουλτανίνα και λοιπά αποξηραμένα φρούτα, στο στόμα εκπλήσσεσαι δοκιμάζοντας  ένα πιο ξηρό ρούμι με τις γνώριμες νότες από μπαχαρικά και φλούδες πορτοκαλιού σε συνδυασμό με ένα μέτριο προς πλούσιο σώμα και μια ελαφρώς πιπεράτη επίγευση. Το αλκοόλ φαίνεται αμέσως πως είναι πολύ αρμονικά ενσωματωμένο.

Ο επιστημονικός μας συνεργάτης, Αλέξανδρος Γκικόπουλος, με μια σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς στο εν λόγω ρούμι, κλείστηκε σε ένα υπόγειο για 69 ώρες μέχρι να ανακαλύψει έναν γευστικό συνδυασμό που θα εξέπληττε τους αναγνώστες του Μπίτερμπουζ. Και εγένετο το ‘’Botroot’’ (Ναι, το γνωρίζουμε πως δεν τα πάει καλά με τα ονόματα)!

 

 

Κρατήστε σημειώσεις…

 

Botroot

60ml ρούμι Botran Solera 1893 18 y.o.

30ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ

10ml σιρόπι ζάχαρης

30ml σιρόπι τζίντζερ

30ml πουρέ παντζαριού

Γαρνιτούρα: Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Χτυπάτε τα τρία πρώτα συστατικά σε σέικερ με πάγο. Σουρώνετε σε ποτήρι τύπου tumbler με τριμμένο πάγο και προσθέτετε το σιρόπι τζίντζερ και τον πουρέ παντζαριού. Γαρνίρεται με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

 

*Όποιος καταφέρει να το προφέρει σωστά κερδίζει μια μποτίλια Botran Solera 1893 18 y.o.

 

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ron Botran Solera 1893 18 y.o."

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 03/08/2015