previous
next

Ροζ τζιν. Η νέα, μεγάλη μόδα που έρχεται και στην Ελλάδα!

Articles

Πόσα και πόσα άρθρα δεν έχετε διαβάσει από ετούτο εδώ το χώρο, αλλά και από άλλα σάιτ, σχετικά με την τεράστια δημοτικότητα του τζιν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σας γράψαμε μάλιστα πως η κατανάλωση του, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, χτύπησε νέο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου που μας πέρασε. Η νέα όμως μεγάλη μόδα που έρχεται με φόρα από τον υπόλοιπο κόσμο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε πολύ σύντομα, λέγεται ροζ τζιν.

"Φρούτα και λαχανικά που μπορεί να δώσουν αυτό το ροζ χρώμα στα τζιν και που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί είναι η φράουλα, το raspberry, το ροζ γκρέιπφρουτ, το κεράσι ή/και το άνθος του κερασιού αλλά και το ραβέντι."

Τι είναι το ροζ τζιν;

Πρακτικά τα ροζ τζιν είναι προϊόντα με εκχυλίσεις, συνήθως φρούτων, που δίνουν, μεταξύ άλλων, και χρώμα στο τελικό προϊόν. Έτσι, το τζιν αποστάζεται με ένα σύνολο βοτανικών στοιχείων που θα χρησιμοποιούνταν και για οποιοδήποτε άλλο τζιν και στη συνέχεια, εκχυλίζεται μουλιάζοντας αυτά τα φρούτα στο απόσταγμα, αποκτώντας έτσι και το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα φρούτα αυτά είναι παρόντα και στο μούλιασμα πριν την απόσταξη, για πιο ουσιαστική γευστική και αρωματική εκχύλιση.

Φρούτα και λαχανικά που μπορεί να δώσουν αυτό το ροζ χρώμα στα τζιν και που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί είναι η φράουλα, το raspberry, το ροζ γκρέιπφρουτ, το κεράσι ή/και το άνθος του κερασιού αλλά και το ραβέντι.

Και δεν αποτελεί μυστικό το target group αυτών των νέων τζιν που έχουν ήδη κατακλείσει την παγκόσμια αγορά. Το γυναικείο κοινό ανέκαθεν άλλωστε αποτελούσε στόχο αρκετών προϊόντων με συγκεκριμένη ταυτότητα, έτσι και τα ροζ τζιν, δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν από αυτό. Και σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς στη Μεγάλη Βρετανία, κατέχουν ήδη το 6% της αγοράς του τζιν, με τα νούμερα του να καλπάζουν προς τα πάνω!

Στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, πρώτο ήρθε πριν από μερικά χρόνια, before it was cool δηλαδή, το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ τζιν Williams Pink Grapefruit, της Williams Chase, το οποίο είναι προϊόν εκχύλισης με φράουλες και διανέμεται από την εισαγωγική εταιρεία Deals. Ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες προσγειώθηκε στην Ελλάδα και το τζιν Bosford Rose, ένα τζιν που εκχυλίζεται με φράουλες και raspeberry και που προστέθηκε στο portfolio της εταιρείας AMVYX.

ροζ τζιν, williams chase

Ο δε κολοσσός Pernod Ricard, ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες την κυκλοφορία του Beefeater London Pink, που δημιούργησε ο μεγάλος και τρανός master distiller του brand, Ντέσμοντ Πέιν (Desmond Payne), εκχυλίζοντας φράουλες στην αρχική, διαχρονική συνταγή του Beefeater.

Θα πρέπει να γνωρίζετε παρόλα αυτά, πως τα ροζ τζιν δεν έχουν καμία σχέση με το κλασικό βρετανικό κοκτέιλ Pink Gin, το οποίο πρακτικά αποτελείται από τζιν Plymouth και μπίτερς Angostura.

Δεν είμαστε βέβαιοι πως και στην Ελλάδα τα ροζ τζιν θα έχουν ανάλογη επιτυχία με το εξωτερικό. Ακούγεται πάντως πως σύντομα θα βιώσουμε έναν καταιγισμό από ροζ προϊόντα με βάση το τζιν, αφού αρκετές εταιρείες ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή. Εν αναμονή λοιπόν!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ροζ τζιν. Η νέα, μεγάλη μόδα που έρχεται και στην Ελλάδα!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 26/03/2018