previous
next

Rumbullion spiced rum spirit review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Το σημερινό προϊόν της στήλης The Booze Chronicles, την οποία όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ήδη, επιμελούνται ο Τίμος Σπανός συνδυαστικά με τον υπογράφοντα Γιάννη Κοροβέση, «προέρχεται» από τον Ατλαντικό και τα αφρόνερα της Καραϊβικής, μιας παρελθούσας εποχής, πίσω στο 18ο αιώνα. Εκεί και τότε γεννήθηκε ένα από τα πρώτα κοκτέιλ όλων των εποχών, το Navy Grog, το οποίο έπιναν οι ναυτικοί του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και αυτοί του Continental Navy του Τζον Άνταμς των ΗΠΑ. Το ρούμι Rumbullion! χρησιμοποιεί την ιστορία πίσω από τα Grog, «ντυμένη» με μια ιδιαίτερη φιάλη που περιέχει ένα ιδιαίτερο ρούμι με μπαχαρικά, το οποίο και δοκιμάσαμε για τα μάτια σας και μόνο. Δανείζεται δε, το όνομα του από την πιο πιθανή, σύμφωνα με την ιστορία, ετυμολογική προέλευση της λέξης ρούμι. Η λέξη rumbullion μεταφράζεται ως φασαρία, οχλαγωγία, κάτι που υποθετικά θα προκαλούσαν αυτοί που έπιναν από τα πρώτα ρούμια.

 

"Το ρούμι Rumbullion! χρησιμοποιεί την ιστορία πίσω από τα Grog, το ιδιαίτερο κοκτέιλ που χορηγούταν στου ναυτικούς του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, με νερό, ρούμι, λάιμ και ζάχαρη, αλλά φτιάχτηκε για… λειτουργικούς λόγους και όχι γευστικούς."

 

 

Στο μπουκάλι του Rumbullion!

Αν πάμε πίσω στην ταραγμένη εποχή των εμπορικών και πολεμικών μετακινήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης προς και από τις νεοσύστατες ΗΠΑ και τις συρράξεις στα νερά της Καραϊβικής που αυτές οδήγησαν, θα ανακαλύψουμε ένα κοκτέιλ που έχει τις ρίζες του στα αμπάρια των πλοίων εκείνης της εποχής. Το Grog ξεκίνησε να χορηγείται στους ναυτικούς του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, δυο φορές τη μέρα, μαζί με το φαγητό. Λέγεται πως προέκυψε όταν σκέφτηκαν να «ενισχύσουν» το πόσιμο νερό με ρούμι για να συντηρείται και να μην πιάνει άλγη. Στη συνέχεια προσέθεσαν χυμό λεμονιού ή λάιμ για το σκορβούτο που εμφανιζόταν συχνά πυκνά στους ναυτικούς, ενώ κάποιοι γλύκαιναν το κακής ποιότητας «κοκτέιλ» και με λίγη ζάχαρη από τα νησιά της Καραϊβικής.

 

rumbullion, rum, spiced rum

 

"Τα Grog σερβίρονταν με κουτάλες από μεγάλα βαρέλια, συχνά δε περιείχαν και μπίρα από την μαμά πατρίδα ή τζιτζιμπίρα, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες συνταγές και με μπαχαρικά, κάτι που καθιέρωσαν μετέπειτα οι πειρατές που δρούσαν στις θάλασσες της Καραϊβικής…"

 

Τα Grog σερβίρονταν μέσα από μεγάλα βαρέλια, στα οποία ήταν αποθηκευμένα για να «βγάλουν» το ταξίδι, ενώ σε κάποιες εκδοχές φέρεται να περιείχαν και μπίρα από την μαμά πατρίδα ή τζιτζιμπίρα από την Καραϊβική. Με μεγάλες κουτάλες άδειαζαν την κάθε μερίδα στις μεταλλικές κούπες των ναυτικών, από την επίσημη θέσπιση των ημερήσιων μερίδων, στα τέλη του 18ου αιώνα, μέχρι και πολύ πρόσφατα, το 1970, για το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Υπάρχουν μάλιστα, συνταγές, στις οποίες χρησιμοποιούνται και μπαχαρικά, κάτι που καθιέρωσαν μετέπειτα οι πειρατές που δρούσαν στις θάλασσες της Καραϊβικής. Το Grog λέγεται πως πήρε το όνομα του από τον Βρετανό αντιναύαρχο Edward Vernon και το παλτό του από πανί grogram (ένα είδος βαριού υφάσματος από μαλλί και μετάξι).

 

"Το Rumbullion! παρουσιάζεται σε ένα ιδιαίτερο μπουκάλι, τυλιγμένο σε τσαλακωμένο σκούρο καφέ χαρτί, δεμένο με σπάγκο στην κορυφή και σφραγισμένο με μαύρο κερί, ενώ στην ετικέτα του φαίνεται ένα βαρέλι σαν κι αυτά που αποθηκευόταν το Grog, με την επιγραφή “The Queen, God Bless Her”!"

 

Το Rumbullion! είναι ένα ρούμι της βρετανικής Ableforth’s, πρώην Professor Cornelius Ampleforth, με ιδιαίτερες εμφιαλώσεις σε τζιν, αψέντι και ρούμι. Παρουσιάζεται σε ένα ιδιαίτερο μπουκάλι, τυλιγμένο σε τσαλακωμένο σκούρο καφέ χαρτί, δεμένο με σπάγκο στην κορυφή και σφραγισμένο με μαύρο κερί. Στην ετικέτα του φαίνεται ένα βαρέλι σαν κι αυτά που αποθηκευόταν το Grog εκείνης της εποχής, με την επιγραφή “The Queen, God Bless Her”!

 

Το Rumbullion! στο ποτήρι μας

Το χρώμα του Rumbullion! παρουσιάζεται μαονί, ενώ στη μύτη ξεπηδούν έντονα μπαχαρένια αρώματα. Γλυκιά κανέλα, καρφάκια γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδο και ελαφριές νότες από καρδάμωμο. Ο αρωματικός του χαρακτήρας συμπληρώνεται από φλούδες πορτοκαλιού, τσιχλόφουσκα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

 

rumbullion, rum, spiced rum

 

"Το Rumbullion! έχει χρώμα σκούρο μαονί, στη μύτη βγάζει γλυκιά κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, καρδάμωμο, φλούδες πορτοκαλιού και τσιχλόφουσκα, ενώ στο στόμα είναι στιβαρό, με ελαφρώς επιθετικό αλκοόλ και πικάντικο χαρακτήρα, πικρό και ξηρό, παρόλη την αρχική του γλυκιά αίσθηση."

 

Στο στόμα εμφανίζεται στιβαρό, με ελαφρώς επιθετικό αλκοόλ (σύμφωνα με τον Τίμο) και πιπεράτο. Η τσιχλόφουσκα επανέρχεται ακόμη πιο δυναμικά, ο πικάντικος χαρακτήρας του ενισχύεται με την αίσθηση του τσίλι, ενώ διαπιστώσαμε και κάποιες νότες από σοκολάτα γάλακτος και λίγο μέλι. Στη μέση και στο τέλος του ουρανίσκου εμφανίστηκε πικρό και ξηρό, παρόλη την αρχική του γλυκιά αίσθηση.

Ένα αρκετά χρήσιμο ρούμι με μπαχαρικά για ανάμειξη, αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε εκεί κάπου θαρρώ πως εξαντλείται και η χρησιμότητα των περισσοτέρων ρουμιών με μπαχαρικά.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 79/100

Γιάννης Κοροβέσης: 82/100

 

Μέσος όρος: 80.5/100

 

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Ableforth’s

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Κεντ, Αγγλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 42,6%

Τύπος: Spiced rum

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: εταιρεία Granikal

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Rumbullion spiced rum spirit review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2017