previous
next

San Cosme mezcal spirit review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Στο σημερινό The Booze Chronicles δοκιμάζουμε ένα μεσκάλ, το San Cosme, από το Σαντιάγκο Ματατλάν (Santiago Matatlan), που θεωρείται η πρωτεύουσα παραγωγής μεσκάλ, στην καρδιά της Οαχάκα. Παίρνει το όνομα του από τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος, μαζί με τον αδερφό του Άγιο Δαμιανό, λατρεύονται από αρκετούς στο Μεξικό ως οι προστάτες άγιοι των γιατρών! Κάτι που ακούγεται λογικό αν αναλογιστείς ότι, όλα αυτά τα χρόνια το μεσκάλ, έχει αποτελέσει για τους Μεξικανούς, μεταφορικά μιλώντας, ένα γιατρικό διά πάσα νόσο. Το μεσκάλ αποτελεί το εθνικό εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού, στις πέντε πολιτείες που νόμιμα μπορεί να παραχθεί, με κυριότερη εξ αυτών την Οαχάκα.

 

"Το San Cosme, προέρχεται από την καρδιά της Οαχάκα, και παίρνει το όνομα του από τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος, μαζί με τον αδερφό του Άγιο Δαμιανό, λατρεύονται στο Μεξικό ως οι προστάτες άγιοι των γιατρών!"

 

Το φυτό της αγαύης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της καθημερινότητας των αυτόχθονων πληθυσμών του Μεξικού, σχεδόν από την εποχή της γέννησης του Χριστού. Στοιχεία δείχνουν πως το χρησιμοποιούσαν από το 250 μ.Χ. για να παράγουν aguamiel ή pulque, τα πρώτα ποτά που αποτελούσαν προϊόν ζύμωσης του χυμού της αγαύης. Στη συνέχεια, με την τέχνη της απόσταξης να γίνεται γνωστή από τους Ισπανούς που κατέφθασαν στα μεξικανικά εδάφη, έχουμε και τα πρώτα αποστάγματα του pulque, που δημιούργησαν την κουλτούρα του μεσκάλ και της τεκίλας.

Η λέξη μεσκάλ προέρχεται από δύο λέξεις της Νάουατλ διαλέκτου των αυτόχθονων πληθυσμών του Μεξικού, της melt και της ixcalli. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συνθέτει την μετάφραση «αγαύη ψημένη σε φούρνο» και φυσικά αντικατοπτρίζει τη διαδικασία παραγωγής του μεσκάλ και της τεκίλας με το ψήσιμο της καρδιάς του φυτού.

 

"Η λέξη μεσκάλ προέρχεται από την ένωση των λέξεων melt και ixcalli, που συνδυασμένες σημαίνουν «αγαύη ψημένη σε φούρνο», ενώ η παραγωγή του San Cosme, όπως και όλων των μεσκάλ πλέον, ορίζεται από την επίσημα νόρμα του μεξικανικού κράτους NOM 070."

 

Από το 1994 οι πολιτείες του Μεξικού στις οποίες νόμιμα μπορεί να παραχθεί μεσκάλ είναι η Οαχάκα, η Ντουράνγκο, η Ζακατέκας, η Γκερέρο και η Σαν Λουίς Ποτόσι. Η παραγωγική διαδικασία ορίζεται από την επίσημα νόρμα του μεξικανικού κράτους NOM 070.

 

San Cosme, mezcal

 

Στο μπουκάλι του San Cosme

Το San Cosme παράγεται στην χασιέντα Cemosa η οποία λέγεται πως λειτουργεί από το 1895! Ο maestro mezcalero του brand, Esteban, χρησιμοποιεί αγαύες της ποικιλίας Agave angustifolia ή αλλιώς espadin, που είναι ίσως και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ποικιλία για την παραγωγή του μεσκάλ, αλλά και μία από τις πέντε που έχουν καταχωρηθεί στην επίσημη λίστα της νόρμας που προαναφέραμε.

 

"Το San Cosme παράγεται στην χασιέντα Cemosa, η οποία λέγεται πως λειτουργεί από το 1895, και ο maestro mezcalero Esteban, χρησιμοποιεί αγαύες της ποικιλίας Agave angustifolia ή αλλιώς espadin, μίας από τις πέντε δηλαδή που ανήκουν στην επίσημη λίστα."

 

San Cosme, mezcal

 

Οι καρδιές της αγαύης συλλέγονται μετά από περίπου εννιά χρόνια καλλιέργειας του φυτού και ψήνονται σε βαθείς λάκκους με πέτρες που βρίσκονται σχεδόν δύο μέτρα κάτω από το έδαφος. Στη συνέχεια συνθλίβονται με μεγάλες μυλόπετρες που τις σέρνουν άλογα για να περισυλλεγεί ο ψημένος και καραμελωμένος χυμός τους που είναι γεμάτος από πολύτιμα σάκχαρα.

Ακολουθεί ζύμωση για δύο περίπου ημέρες σε μεγάλες, ξύλινες δεξαμενές και διπλή απόσταξη σε χάλκινο άμβυκα, με τις κεφαλοουρές να αφαιρούνται από το τελικό, «νεαρό» απόσταγμα. Αυτό το απόσταγμα «βγαίνει» στους 55% αλκοολικούς βαθμούς και πριν την εμφιάλωση νερώνεται για να «πέσει» στους 40%.

 

Το San Cosme στο ποτήρι μας

Αν το φέρετε κοντά στη μύτη σας θα αναγνωρίσετε αμέσως το χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα που έχει κάνει διάσημη τη μεξικανική κατηγορία του μεσκάλ, ακολουθούμενο από δέρμα, μέλι, κόλλα, καθώς και κάποια αρώματα που για κάποιο λόγο θυμίζουν λευκό κρασί από βαρέλι. Οι ελαφριές, λουλουδάτες νότες αποτελούν ίσως το highlight της δοκιμής μας.

 

"Όταν φέρνεις το San Cosme στο στόμα, ξεπηδούν ουμάμι γεύσεις από μπέικον, έντονη αίσθηση καπνού και δέρματος, πορτοκαλένιες υποβόσκουσες οξύτητες, ενώ τσιμπήματα πιπεριού διεγείρουν τη γλώσσα σου…"

 

San Cosme, mezcal

 

Στο στόμα ξεπηδούν ουμάμι γεύσεις από μπέικον, έντονη αίσθηση καπνού και δέρματος, πορτοκαλένιες υποβόσκουσες οξύτητες, ενώ τσιμπήματα πιπεριού διεγείρουν τη γλώσσα σας. Ελαφρύ σώμα παρόλο τη γεμάτη καπνό γεύση του και ζεστή, μπαχαρένια επίγευση μέτριας, και κάτι παραπάνω, διάρκειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσκάλ που αξίζει μια θέση στην κάβα σας.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 92/100

Γιάννης Κοροβέσης: 85/100

 

Μέσος όρος: 88.5/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Mezcal San Cosme

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Οαχάκα, Μεξικό

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τύπος: Mezcal

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Εισαγωγαί Μαυρίκος Α.Ε.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"San Cosme mezcal spirit review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2017