previous
next

Sash & Fritz vodka spirit review – παρουσίαση

Reviews

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί για το αποτέλεσμα που μπορεί να έφερνε η απόφαση κάποιου ειδικού με το κρασί να ασχοληθεί με την παραγωγή αποσταγμάτων. Είτε πρόκειται για οινοχόο, είτε για οινολόγο, είτε για οινοπαραγωγό. Το να τεθεί άλλωστε η γευστική παλέτα αυτού του ειδικού στην υπηρεσία του σκληρού αλκοόλ θα ήταν ευχής έργο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην περίπτωση της γερμανικής βότκας Sash & Fritz, που δοκιμάζουμε στο παρόν άρθρο των The Booze Chronicles, «βουτώντας» συνάμα και στη ρωσοπρωσική ιστορία του 19ου αιώνα. Η ιστορία άλλωστε πίσω από κάθε νέο μπραντ είναι αυτή που του δίνει ουσιαστική ταυτότητα και το κάνει να επιβιώνει στον ανταγωνισμό.

Δημιουργός του brand Sash & Fritz είναι ο Πέτερ Στέγκερ (Peter Steger), οινοχόος και έμπορος οίνου, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός, μεταξύ άλλων, και για το σχεδιασμό του ποτηριού για οινοχόους ‘’ONEforALL’’. Ο Στέγκερ αποφάσισε μετά από 25 χρόνια καριέρας στο κρασί, να δημιουργήσει μία υπέρκομψη γερμανική βότκα, με ιστορικό υπόβαθρο τη φιλία δύο σπουδαίων προσώπων, του τσάρου Αλέξανδρου Α’ της Ρωσίας και του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ’ της Πρωσίας.

sash & fritz

"Δημιουργός του brand Sash & Fritz είναι ο Πέτερ Στέγκερ, οινοχόος και έμπορος οίνου, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός, μεταξύ άλλων, και για το σχεδιασμό του ποτηριού για οινοχόους ‘’ONEforALL’’."

Η φιλία αυτή, εκτός από τη βότκα του παρόντος άρθρου, γέννησε στις αρχές του 19ου αιώνα και μια ρωσική αποικία, κοντά στο σημερινό Πότσνταμ, ονόματι Alexandrowka, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πλέον της UNESCO. Οι ρίζες της πόλης εντοπίζονται στους 62 Ρώσους αποίκους/στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Πρώσων ενάντια στα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Είχε προηγηθεί η αναγκαστική συμμαχία των Πρώσων με τους Γάλλους εναντίον του ρωσικού στρατού! Κάτι τέτοιο παρόλα αυτά, δε στάθηκε δυνατό για να χαλάσει τη φιλία μεταξύ του οίκου των Ρομανόφ και του αντίστοιχου των Χοεντσόλερν, που αντιπροσώπευαν τη δεδομένη στιγμή ο Sash (Alexander) και ο Fritz (Friedrich).

Μάλιστα οι 62 εκείνοι στρατιώτες, σχημάτισαν και μια χορωδία και 12 από αυτούς, μετά το θάνατο του τσάρου το 1825, παρέμειναν στην αποικία, η οποία κατ’εντολή του Φριτς, διατήρησε το όνομα της προς τιμήν του καλού του φίλου.

 

sash & fritz

Στη φιάλη της Sash & Fritz

Στα της Sash & Fritz τώρα, ο κύριος Στέγκερ κατέληξε στην ισχύουσα συνταγή έπειτα από προσεκτικά πειράματα, χρησιμοποιώντας στο απόλυτο τις γνώσεις του από την παραγωγή κρασιού, από την ιδανική θερμοκρασία ζύμωσης της πρώτης ύλης μέχρι τη σωστή διάρκεια εκχύλισης.

Αφού δοκίμασε κατ’ αρχάς τις περισσότερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αποσταγμάτων, κατέληξε στο σιτάρι, το οποίο αποστάχθηκε δύο φορές ασυνεχώς, στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, και στη συνέχεια πέρασε από τη διαδικασία συνεχούς απόσταξης μέσα από στήλη πέντε πλακών.

Όμως ο Στέγκερ δεν έμεινε εκεί. Δούλεψε και με το νερό αλλά και με το σωστό φιλτράρισμα. Χρησιμοποίησε νερό από πηγή του όρους Ore, στη νοτιοανατολική Γερμανία. Δεν τον ενδιέφερε η περιεκτικότητα σε μέταλλα, αφού αρκετή ποσότητα αυτών αφαιρείται, παρά πιο πολύ η πυκνότητα και η γεύση του. Όσο για το φιλτράρισμα; Χρησιμοποίησε ένα φυσικό, ιζηματογενές υλικό, ως βοηθητικό υλικό φιλτραρίσματος, που εντοπίζεται και στα εδάφη της Καμπανίας και που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στο κρασί. Το υλικό αυτό θερμαίνεται στους 600 βαθμούς και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για το πενταπλό φιλτράρισμα της βότκας, δημιουργώντας ένα πολύ απαλό τελικό προϊόν αλλά την ίδια στιγμή διατηρώντας όσο γίνεται περισσότερο τα αρώματα και τη γεύση του.

"Η βότκα Sash & Fritz διαθέτει εντυπωσιακά φρουτένια αρώματα που δε συναντά κανείς παρά σε ελάχιστες βότκες. Λεμόνι, κυδώνι, λευκό γκρέιπφρουτ και άγουρο αχλάδι, είναι μερικά μόνο από αυτά"

Στο ποτήρι της Sash & Fritz

Και φαίνεται πως πέτυχε το σκοπό του! Η βότκα Sash & Fritz διαθέτει εντυπωσιακά φρουτένια αρώματα που δε συναντά κανείς παρά σε ελάχιστες βότκες. Λεμόνι, κυδώνι, λευκό γκρέιπφρουτ και άγουρο αχλάδι, είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να συναντήσει κανείς φέρνοντας την στη μύτη του.

sash & fritz

Στο στόμα είναι απαλή και γλυκόπιοτη με ήπιες νότες βανίλιας και λευκού πιπεριού. Κρεμώδης υφή, ισορροπημένη και με προσωπικότητα. Κάνει επίσης εντύπωση η μακρά της επίγευση. Μία σούπερ premium βότκα που καθαρά και μόνο από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον αξίζει να την δοκιμάσετε.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 89/100

 

Γιάννης Κοροβέσης: 88/100

 

 Μέσος όρος: 88.5/100

 

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Sash & Fritz

 

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γερμανία

 

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

 

Τύπος: βότκα

 

Συσκευασία: 700 ml

 

Στην Ελλάδα:

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Sash & Fritz vodka spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2018