Το πρώτο βιβλίο για κοκτέιλ από αφροαμερικανό, εδώ και έναν αιώνα!

News

Η Shannon Mustipher, μπαρτέντερ και ειδικός συνεργάτης του μπαρ Glady’s Caribbean στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μόλις εξέδωσε το βιβλίο της ‘’Tiki: Modern Tropical Cocktails’’, ένα βιβλίο για κοκτέιλ με αυθεντικές συνταγές της, επηρρεασμένες –όπως μαρτυρά ο τίτλος- από την κουλτούρα tiki. Γιατί όμως αυτό μπορεί να αποτελεί είδηση; Διότι το βιβλίο αποτελεί την πρώτη έκδοση αφροαμερικανού μπαρτέντερ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα!

Βέβαια, η αληθινή είδηση –την οποία ομολογώ πως δεν την γνώριζα μέχρι πολύ πρόσφατα- είναι πως εν έτει 1917 όντως εξεδόθη βιβλίο από κάποιον αφροαμερικανό, ο οποίος είχε τα κότσια, όχι μόνο να κάνει σπουδαίο όνομα ως μπαρτέντερ σε μια κοινωνία που επέτρεπε μέχρι πολύ πρόσφατα τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και να συγγράψει ένα βιβλίο για κοκτέιλ. Αρκετοί από εσάς ίσως γνωρίζουν το κλασικό βιβλίο για κοκτέιλ ‘’The Ideal Bartender’’ του Tom Bullock. Αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζετε είναι πως ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν αφροαμερικανός και μάλιστα από το Σεντ Λούις του Μιζούρι, των νότιων πολιτειών της Αμερικής.

"Αν ζούσε την εποχή του Tom Bullock, ως γυναίκα αφροαμερικανή δε θα μπορούσε καν να σερβίρει ποτά ως επάγγελμα"

Shannon Mustipher, βιβλίο για κοκτέιλ

Το βιβλίο εκείνο, όπως παραδέχεται σήμερα η Shannon Mustipher, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισε να γράψει το βιβλίο της. Όπως μάλιστα σημειώνει, αν ζούσε την εποχή του Tom Bullock, ως γυναίκα αφροαμερικανή δε θα μπορούσε καν να σερβίρει ποτά ως επάγγελμα. Και ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αφροαμερικανοί πριν την ποτοαπαγόρευση είχαν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στους χώρους εστίασης, το να αποκτήσει κάποιος εξ αυτών δημοσιότητα και να φθάσει στο σημείο ώστε να εκδώσει ένα επαγγελματικό εγχειρίδιο χρειαζόταν τουλάχιστον πολύ θάρρος.

Η Shannon Mustipher μέσα από το βιβλίο παρουσιάζει 90 διαφορετικές συνταγές της, όλες εντός του πολυνησιακού πλαισίου της tiki κουλτούρας, χρησιμοποιώντας όμως και ελαφρώς αναβαθμισμένες τεχνικές και διαφορετικά βασικά αποστάγματα. Και μπορεί το ρούμι να είναι η βάση των περισσοτέρων, αλλά παρουσιάζει και κοκτέιλ με βότκα, shochu, μέχρι και arrack. Φρέσκια προσέγγιση αλλά «εντός θέματος».

Και μπορεί η συγκεκριμένη έκδοση να είναι άκρως ενθαρρυντική, ειδικά από τη στιγμή που πήρε και το συγκεκριμένο φυλετικό χαρακτήρα, όμως το φαινόμενο των διακρίσεων, φύλου, χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων, σε έναν τομέα που θεωρητικά δε θα έπρεπε να έχει τέτοια στεγανά, μόλις τα τελευταία χρόνια δείχνει πως αλλάζει.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το πρώτο βιβλίο για κοκτέιλ από αφροαμερικανό, εδώ και έναν αιώνα!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2019