previous
next

Δοκιμάσαμε τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι

Articles

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ξεκινούσα τον πρόλογο του κειμένου τονίζοντας πόσο μεγάλη μόδα είναι το ουίσκι την τελευταία δεκαετία, μα θα ήταν πιο κλισέ και από το να έγραφα για την μόδα των κοκτέιλ και των μπαρ. Με την τάση όμως αυτήν να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και τους οπαδούς του σκωτσέζικου –και όχι μόνο- νερού της ζωής να απολαμβάνουν πλέον, εξαιτίας της πανδημίας, το αγαπημένο τους απόσταγμα ως επί το πλείστον στο σπίτι, οι συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι που δειλά δειλά ξεκίνησαν να στέλνουν δείγματα στα σπίτια των καταναλωτών πριν 4-5 χρόνια, δείχνουν πλέον έτοιμες να κατακτήσουν τον κόσμο των διαδικτυακών αγορών. Έχοντας δοκιμάσει τρεις από αυτές αποφάσισα να σας τις παρουσιάσω, προκειμένου να μυηθείτε κι εσείς στον μαγικό κόσμο του ουίσκι, μόνος ή με τους φίλους σας και με την άνεση του σπιτιού σας.

Το κόνσεπτ είναι ιδιαιτέρως απλό και εύκολο στη χρήση. Στις περισσότερες από τις υπηρεσίες που θα διαβάσετε στο παρόν άρθρο, εγγράφεστε πληρώνοντας μια συνδρομή και κάθε μήνα παραλαμβάνετε ένα ή περισσότερα δείγματα από ουίσκι για να τα δοκιμάσετε στο σπίτι σας –μόνος ή καθοδηγούμενος από ειδικούς. Συνήθως τα δείγματα που αποστέλλονται από αυτές τις συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι προέρχονται από σπάνιες ή/και ακριβές εμφιαλώσεις, δίνοντας σας την ευκαιρία να πληρώσετε την ατομική σας μερίδα, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε ολόκληρη τη φιάλη. Ιδιαίτερη επιτυχία έχουν σημειώσει αυτές οι συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι μεταξύ συλλεκτών ή/και ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει αρκετές ετικέτες, αφού τους παρέχει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, πριν αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ολόκληρη τη φιάλη. Οπότε, αποτελεί και μια λύση win-win, μεταξύ των καταναλωτών, αλλά και των εταιρειών παραγωγής που διαφημίζουν το προϊόν τους και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να το διαθέσουν δωρεάν.

Πάμε να δούμε λοιπόν τις τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι που δοκιμάσαμε.

Flaviar

Το Flaviar ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια όταν πλημμύρισε στην κυριολεξία το facebook newsfeed μας με διαφημίσεις. Επιθετικό marketing για μία εταιρεία που στην αρχή πιστεύαμε πως είναι κάτι σαν τις διαφημίσεις της Wish και εγώ τουλάχιστον ήμουν επιφυλακτικός, μέχρι και πολύ πρόσφατα, οπότε ένας φίλος που είχε πήξει στην καραντίνα και του έλειπαν αφάνταστα τα μπαρ αποφάσισε να το δοκιμάσει.

συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι

Σχεδόν έξι μήνες μετά, δηλώνει ενθουσιασμένος: έχει δοκιμάσει ουκ ολίγα αποστάγματα και πλέον υπερηφανεύεται πως έχει ανακαλύψει και αρκετά διαμαντάκια. Και με έπεισε φυσικά και εμένα, οπότε την δοκίμασα. Η υπηρεσία του Flaviar χρεώνει 290 ευρώ το χρόνο (24,17/μήνα) ή 89 ευρώ το τρίμηνο (29,67/μήνα) και στέλνει κάθε τρίμηνο τρία φιαλίδια των 50ml από ουίσκι ή άλλα αποστάγματα, βάσει επιλογών και εξατομικευμένων προτάσεων. Επίσης, με την ετήσια συνδρομή στέλνουν και μια ολόκληρη φιάλη ανά τρίμηνο, δωρεάν. Ξέχασα να γράψω πως λειτουργεί και ως ονλάιν κάβα, πουλάνε δηλαδή και κανονικές φιάλες.

Δωρεάν αποστολή στην Ευρώπη γρήγορα και με ασφάλεια, premium συσκευασίες και δωρεάν συμμετοχή σε ονλάιν γευσιγνωσίες. Τι άλλο να θελήσει κάποιες από συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι;

 

The Whisky Tasting Club

Στο The Whisky Tasting Club προσφέρουν δύο είδη συνδρομών: τρία ή έξι φιαλίδια το μήνα των 25ml έκαστο, σε ειδική, πολυτελή κασετίνα, η οποία συνοδεύεται από ένα μίνι booklet με τις γευσιγνωστικές σημειώσεις αυτού που διάλεξε το σετ. Και αυτό διαφημίζει ως συγκριτικό πλεονέκτημα στους πελάτες του· οι προτάσεις κάθε μήνα δεν προέρχονται από την ίδια την εταιρεία, παρά από «ειδικούς» γευσιγνώστες ή μέλη του Keeper of the Quaich, τους διεθνούς κλαμπ-κοινότητα που ασχολείται εις βάθος και αποκλειστικά με το σκωτσέζικο ουίσκι. Οι προτάσεις σε ουίσκι του Μαΐου 2017 μάλιστα, συντάχθηκαν από εμένα, έπειτα από αίτημα των υπευθύνων του The Whisky Tasting Club.

Η συνδρομή χωρίζεται σε μηνιαία (18,95/μήνα) και τριμήνου (19,95/τετράμηνο) στις οποίες λαμβάνετε τρία ουίσκι 12 ή 4 φορές το χρόνο, ενώ για τα έξι φιαλίδια οι τιμές διαμορφώνονται στα 34,95 ευρώ ανά μήνα ή 36,50 ευρώ ανά τρίμηνο.

συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι

 

Whisky-Me

Η μοναδική από τις συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι που παρουσιάζονται εδώ και δε στέλνει ΑΚΟΜΗ εκτός Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Whisky-Me. Πρόκειται για την υπηρεσία που δημιούργησαν δύο προσωπικοί μου φίλοι και εξαιρετικοί γνώστες και συγγραφείς βιβλίων για ουίσκι, οι Tristan Stephenson και Thomas Aske. Οι δύο εντερπρενέρ και δημιουργοί ουκ ολίγων μπαρ στην Αγγλία, δημιούργησαν το Whisky-Me το 2017 με σκοπό την αποκωδικοποίηση και απομυθοποίηση της κατηγορίας του ουίσκι.

Το κόνσεπτ είναι πολύ έξυπνο και πρωτότυπο: με το λονδρέζικο ουίσκι μπαρ τους Black Rock ως μπροστάρη στο πρότζεκτ, η εταιρεία στέλνει δείγματα ουίσκι συσκευασμένα σε ειδικές συσκευασίες φιλικές στο περιβάλλον και τόσο μικρές που μπορούν να χωρέσουν στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού σας. Επάνω στη συσκευασία αναφέρεται η κατηγορία, η ηλικία ωρίμασης, οι αλκοολικοί βαθμοί και οι γευσιγνωστικές σημειώσεις τους. Διαφημίζουν τόσο τη συσκευασία τους, ως μέσο απλοποίησης και απομυθοποίησης των περίτεχνα σχεδιασμένων εταιρικών συσκευασιών, όσο και το ότι δε στέλνουν ποτέ δύο φορές το ίδιο δείγμα, παρά εργάζονται ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα να ανακαλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερα ουίσκι.

Και γιατί την αναφέρεις σε αυτό το άρθρο αφού δε στέλνουν Ελλάδα; Διότι αφενός εγώ είχα την ευκαιρία να την δοκιμάσω και αφετέρου, οι ιδιοκτήτες της συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στο τηλεπαιχνίδι του BBC ‘’Dragons’ Den’’, στο οποίο εντερπρενέρ ανεξαρτήτως πρότζεκτ παρουσιάζουν την ιδέα τους και ζητούν επιχορήγηση από μια ομάδα πολυεκατομμυριούχων που συμμετέχουν στο πάνελ, προσφέροντας τους σε αντάλλαγμα μερίδιο από την εταιρεία που διατηρούν ή που θα ιδρύσουν. Εκεί κατάφεραν να πείσουν και τα τρία μέλη του πάνελ, εξασφαλίζοντας επιχορήγηση ύψους 75,000 βρετανικών λιρών. Άρα, αναμένουμε τουλάχιστον να προσθέσουν ντελίβερι στην Ευρώπη. Άλλωστε το υποσχέθηκαν, οπότε μείνετε συντονισμένοι για νέα τους.

Και ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εταιρείες που να προσφέρουν αντίστοιχες συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι, όποιος όμως ενδιαφέρεται για αποστάγματα δημητριακών έχει στη διάθεσή του αρκετές επιλογές για γευσιγνωσίες, συμπόσια και εκπαιδεύσεις.
Με πρώτο και καλύτερο το Greek Whisky Association –στο οποίο είμαι και μέλος-, την μοναδική λέσχη για τους φίλους του ουίσκι, η οποία ανοίγει την πόρτα στον μαγικό κόσμο του στον οποιονδήποτε θέλει να γίνει μέλος, μέσα από συμμετοχή σε γευσιγνωσίες, ονλάιν και φυσικά ιβέντ, δικαίωμα απόκτησης μοναδικών ή/και περιορισμένης κυκλοφορίας προϊόντων δικής τους εμφιάλωσης και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα καταστήματα πώλησης.

Τέλος, αξιόλογες, άτυπες και μη, ομάδες φίλων του ουίσκι που διοργανώνουν ιβέντ και γευσιγνωσίες στην Ελλάδα είναι το Bourbon Companion, το The Tasters’ Club και το The Whisky Beat, στις οποίες κατά καιρούς έχω συμμετάσχει και το έχω ευχαριστηθεί ιδιαιτέρως!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Δοκιμάσαμε τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες για ουίσκι"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2021