previous
next

Single Cane Worthy Park

Reviews

Για το σημερινό κείμενο του The Booze Chronicles «πετάμε» μέχρι τη Τζαμάικα και το κτήμα του Worthy Park, στην κοιλάδα του Lluidas, όπου λέγεται ότι παράγει ζάχαρη καλλιεργώντας ζαχαροκάλαμα από το 1720 και ρούμι από το 1740. Δοκιμάζουμε το ρούμι Single Cane Worthy Park που η εταιρεία Bacardi εμφιάλωσε, παρουσιάζοντας μας τις single cane εμφιαλώσεις της.

 

"Δοκιμάζουμε το ρούμι Σήμερα δοκιμάζουμε το Single Cane Worthy Park, που εμφιάλωσε Bacardi, προερχόμενο από τη Τζαμάικα, από ένα κτήμα που έχει ιστορία που ξεκινά από το 1720"

 

Πίσω στο χρόνο, κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν η Τζαμάικα φεύγει από τα χέρια των Ισπανών και καταλαμβάνεται από τους Άγγλους, η νέα κυβέρνηση αποφασίζει να χαρίσει στον υπολοχαγό Φράνσις Πράις (Francis Price), για τις υπηρεσίες του προς τον Όλιβερ Κρόμγουελ (Oliver Cromwell), ένα μεγάλο κομμάτι γης στη νεοαποκτηθείσα χώρα. Ήταν το κτήμα που αργότερα πήρε το όνομα Worthy Park, σαράντα περίπου μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κίνγκστον.

 

Single Cane Worthy Park

 

Το κτήμα αφοσιώθηκε κυρίως στην παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμα ιδίας καλλιέργειας, αλλά στη συνέχεια, μοιραία και στην παραγωγή ρουμιού. Και, όπως και οι περισσότερες φάρμες στη Τζαμάικα, έφθασαν σε παρακμή τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας κυρίως της πτώσης της τιμής του ζαχαροκάλαμου, αλλά και των πιο μαζικών διαδικασιών απόσταξης που λάμβαναν χώρα σε άλλα νησιά της Καραϊβικής.

Κι έτσι, μετά από 220 χρόνια απόσταξης ρουμιού, έφθασε η δεκαετία του 60’ κατά την οποία το κτήμα σταμάτησε και αποφάσισε να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου και την παραγωγή ζάχαρης. Αναβάθμισαν μάλιστα τις εγκαταστάσεις τους, κάνοντας τες τις πιο παραγωγικές σε ολόκληρη την Καραϊβική. Λέγεται δε πως, ενώ άλλα εργοστάσια χρειάζονται έντεκα τόνους ζαχαροκάλαμου για να παράξουν έναν τόνο ζάχαρης, το Worthy Park χρειάζεται μόνο εννιά. Σε κάθε περίπτωση, το κτήμα Worthy Park δεν έμελλε να γίνει γνωστό σε μας για την παραγωγή ζάχαρης.

 

Στο μπουκάλι του Single Cane Worthy Park

Το 2005, ένας τέταρτης γενιάς ιδιοκτήτης, ο Γκόρντον Κλαρκ (Gordon Clarke), αποφάσισε μετά τις σπουδές του να επιστρέψει πίσω στα μέρη που γεννήθηκε και να επαναφέρει τις αποστάξεις στο κτήμα. Ξεκίνησε λοιπόν την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου και αποδοτικού αποστακτηρίου, που θα του έδινε τη δυνατότητα να παράγει μια ευρεία γκάμα από ρούμια. Και έτσι γίνεται πλέον στο Worthy Park αφού από το 2007 οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή, παράγονται εκεί διάφορα ρούμια, μεταξύ άλλων και το Single Cane Worthy Park που πρόσφατα εμφιάλωσε η Bacardi.

 

Single Cane Worthy Park

 

"Το Single Cane Worthy Park είναι ένα ρούμι που αντανακλά το terroir της περιοχής, αφού παράγεται από ζαχαροκάλαμα του κτήματος, και αποστάζεται στους υπερσύγχρονους χάλκινους άμβυκες 18.000 λίτρων Forsyths της Worthy Park. Ωριμάζει, στις αποθήκες του κτήματος, από δύο έως πέντε χρόνια."

 

Το Single Cane Worthy Park αποτελεί ένα ρούμι, που θεωρητικά αντανακλά το terroir της περιοχής, αφού παράγεται από ζαχαροκάλαμα του κτήματος και αποστάζεται μόνο στους υπερσύγχρονους 18.000 λίτρων αποστακτήρες Forsyths της Worthy Park. Ωριμάζει, ομοίως στις αποθήκες του κτήματος, από δύο έως πέντε χρόνια. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με τα single malt; Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά το terroir στα ρούμια μπορεί να ξεχωρίσει.

 

Το Single Cane Worthy Park στο ποτήρι μας

Δοκιμάσαμε το Single Cane Worthy Park στους 40 αλκοολικούς βαθμούς, από μία περίεργη, είναι η αλήθεια, φιάλη λίτρου, που δε θύμιζε σε τίποτα τις κλασικές παλιομοδίτικες φιάλες ρουμιού της Καραϊβικής και του Worthy Park, αλλά ίσως κάποιο αμερικάνικο ουίσκι, όπως το Bulleit.

Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο και στη μύτη συναντήσαμε έναν έντονα φρουτένιο χαρακτήρα, αποτέλεσμα λογικά των εστέρων από την απόσταξη. Ώριμη μπανάνα, δαμάσκηνα και χουρμάδες. Στη συνέχεια αγιόκλημα και τριαντάφυλλο, δέρμα, καμένο λάστιχο, κόλλα και νότες ξηρών καρπών, κυρίως κάσιους.

Στο στόμα είναι ξηρό και φρουτώδες. Λίγο ανισόρροπη η αίσθηση του αλκοόλ, γεμάτο όμως σώμα και επίγευση μεσαίας διάρκειας. Μοσχοκάρυδο και μπαχάρι ξεπηδούν διακριτικά.

 

Single Cane Worthy Park

 

"Το Single Cane Worthy Park είναι ένα ρούμι με πολύ όμορφη πολυπλοκότητα, προφανώς εξαιτίας των τζαμαϊκανών αποσταγματοποιών, με υψηλούς εστέρες, έντονο στη μύτη και ρωμαλέο στο στόμα."

 

Συμπερασματικά, το Single Cane Worthy Park είναι ένα ρούμι με πολύ όμορφη πολυπλοκότητα, προφανώς εξαιτίας των τζαμαϊκανών αποσταγματοποιών, με υψηλούς εστέρες αλλά λίγο «ατσούμπαλο» στο αλκοόλ. Έντονο στη μύτη και ρωμαλέο στο στόμα.

Αξίζει να το δοκιμάσετε. Ίσως είναι και μια καλή εισαγωγή κάποιου στο τζαμαϊκανό ρούμι.

 

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 87/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 80/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 83,5/100      

 

Παραγωγός: Worthy Park Estate

Ιδιοκτήτης και Διανομέας: Bacardi

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Τζαμάικα

Αλκοολικοί βαθμοί: 40 %

Τύπος: Τζαμαϊκανό ρούμι (single cane?)

Συσκευασία: 1 Lt

Στην Ελλάδα: – 

 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Single Cane Worthy Park"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2016