previous
next

Μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο των Master Sommeliers!

News

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξέσπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο στο χώρο της επαγγελματικής οινοχοΐας που προκαλεί φοβερούς τριγμούς, στη διοργάνωση των Master Sommeliers, έναν θεσμό που από το 1969 προωθεί τον επαγγελματισμό και την άρτια τεχνική κατάρτιση των επαγγελματιών σομελιέ ανά τον κόσμο. Από τους 24 επιτυχόντες της φετινής διοργάνωσης για τον τίτλο του Master Sommelier, οι 23 ακυρώθηκαν, λόγω διαρροής των θεμάτων από μέλος του Συμβουλίου που διοργανώνει τις εξετάσεις!

Και αν το γεγονός πως 23 άτομα έχασαν τον τίτλο τους σας φαίνεται ήσσονος σημασίας, τότε θα πρέπει να μάθετε πως από το 1969 που διεξάγονται οι εν λόγω εξετάσεις, μόλις 274 επαγγελματίες έχουν λάβει τον τίτλο του Master Sommelier σε όλο τον κόσμο!

Master Sommeliers

Τι είναι όμως ακριβώς οι εξετάσεις των Master Sommeliers;

Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις για το diploma των Master Sommeliers λαμβάνουν την ύψιστη επαγγελματική διάκριση στην καριέρα τους, τον ομώνυμο τίτλο. Είναι οι εξετάσεις που δίνουν το δικαίωμα στους επιτυχόντες να φέρουν τον διακριτικό τίτλο MS δίπλα από το ονοματεπώνυμο τους, να εργαστούν στα σπουδαιότερα εστιατόρια του κόσμου και φυσικά, να πολλαπλασιάσουν το κασέ τους.

Όπως μπορείτε να υποθέσετε, η επιτυχία στις εν λόγω εξετάσεις δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε φθηνή. Η συμμετοχή κοστίζει σχεδόν 1000 ευρώ κάθε φορά και για κάθε τεστ, ενώ απαιτείται η επιτυχία σε τρία μέρη πριν φθάσει κανείς στον πολυπόθητο τίτλο.

Στο πρώτο μέρος ο υποψήφιος καλείται να αριστεύσει σε προφορική, θεωρητική εξέταση γύρω από το κρασί, στο δεύτερο μέρος σε πρακτική εξέταση επάνω στο σέρβις και την πώληση του κρασιού, ενώ στο τρίτο μέρος, αυτό της γευσιγνωσίας, καλείται να αναγνωρίσει έξι διαφορετικά κρασιά μέσα σε 25 λεπτά. Η αναγνώριση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την ποικιλία του σταφυλιού, την προέλευση καθώς και τη χρονιά! Αυτό το τελευταίο μέρος των εξετάσεων της φετινής χρονιάς ακύρωσε εξ ολοκλήρου το συμβούλιο των Master Sommeliers λόγω διαρροής των κρασιών σε έναν από τους υποψηφίους.

Master Sommeliers

Και ενώ το όνομα του ατόμου από το συμβούλιο που διέρρευσε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε υποψήφιο δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό, ο μοναδικός που φαίνεται πως καθαιρέθηκε από τη θέση του είναι ο Regino “Reggie” Narito Jr., ένας Master Sommelier με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Ο συγκεκριμένος πρώην πλέον MS, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους 24 φετινούς επιτυχόντες, αριθμό ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού, είχε γράψει στο μπλογκ του πως οι 4 από τους 24 ήταν μαθητές του!

Ο ίδιος, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και αφού αρκετά μέσα επικοινώνησαν μαζί του, φέρεται να δήλωσε το λιτό «ουδέν σχόλιο», ενώ το συμβούλιο ομόφωνα καθαίρεσε τον «υπεύθυνο για τη διαρροή» και ακύρωσε τους 23 από τους 24 τίτλους. Ο μοναδικός που κράτησε τον τίτλο του είναι ο Morgan Harris, σομελιέ από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος είχε επιτύχει στο μέρος της γευσιγνωσίας στις περυσινές εξετάσεις.

"Και ενώ το όνομα του ατόμου από το συμβούλιο που διέρρευσε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε υποψήφιο δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό, ο μοναδικός που φαίνεται πως καθαιρέθηκε από τη θέση του είναι ο Regino “Reggie” Narito Jr., ένας Master Sommelier με έδρα το Σαν Ντιέγκο."

Φυσικά, οι αποφάσεις του συμβουλίου όπως καταλαβαίνει κανείς επηρεάζουν και τους υποψηφίους που δεν συμμετείχαν στο σκάνδαλο, σε αυτούς δηλαδή που δεν έλαβαν τις πληροφορίες και που πέρασαν με το σπαθί τους. Κι αυτό διότι, μπορεί να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, αλλά ακυρώνεται ολόκληρη η προσπάθεια που έκαναν και φυσικά δεν αποζημιώνονται και για τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής για το Σεν Λούις στο Μιζούρι που διοργανώθηκαν φέτος οι εξετάσεις.

Και τώρα; Τι μέλλει γενέσθαι;

Ήδη, μερικές μέρες πριν, οι 19 από τους 23 επιτυχόντες των οποίων ο τίτλος ακυρώθηκε, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το συμβούλιο για την απόφασή του. Ζητούν μάλιστα περαιτέρω διερεύνηση, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι διόλου απίθανο ο εν λόγω MS να έχει κάνει το ίδιο και σε εξετάσεις προηγούμενων χρόνων.

Μέχρι στιγμής, η απόφαση του συμβουλίου φαίνεται πως είναι αμετάκλητη, παρόλα αυτά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο επαναληπτικές διαδικασίες εξέτασης για τους εν λόγω υποψηφίους. Η πρώτη θα διοργανωθεί τους προσεχείς μήνες, ενώ η δεύτερη την Άνοιξη του 2019.

Οψόμεθα!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο των Master Sommeliers!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 15/10/2018