previous
next

Εταιρεία στη Νότιο Αφρική πουλούσε βότκα για ουίσκι. Όχι πια.

News

Αίσιο τέλος είχε η πενταετής διαμάχη μεταξύ της Scotch Whisky Association και της νοτιοαφρικανικής εταιρείας παραγωγής και διανομής αλκοολούχων ποτών Milestone Beverage CC, η οποία είχε φθάσει στα δικαστήρια για πρώτη φορά το 2015. Η εταιρεία καταγγέλθηκε από την Scotch Whisky Association διότι παρήγε, εμφιάλωνε και διένειμε βότκα για ουίσκι!

Το οριστικό φινάλε στη δικαστική διαμάχη δόθηκε όταν την περασμένη εβδομάδα απορρίφθηκε η έφεση της νοτιοαφρικανικής εταιρείας από το Ανώτατο Εφετείο της χώρας. Η δε τελεσίδικη απόφαση ήταν η εξής: Απόσυρση και καταστροφή όλων των σχετικών προϊόντων, καθώς και των αντίστοιχων διαφημιστικών τους, εντός 14 ημερών από την έκδοση της αποφάσεως!

βότκα για ουίσκι

Τα δύο προϊόντα της Milestone Beverage CC που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι χρωματισμένες με καραμέλα και αρωματισμένες βότκες Royal Douglas και King Arthur. Αυτές πωλούνταν ως ουίσκι, αναγράφοντας επάνω στη φιάλη τους εκφράσεις όπως: “Premium Quality”, “Whisky Flavoured”, “Spirit Aperitif” και “Double Distilled”! Η SWA ισχυρίστηκε πως τέτοιοι χαρακτηρισμοί, όπως και η συνολική εμφάνιση των προϊόντων της MB ήταν παραπλανητικοί για τον καταναλωτή και δημιουργούσαν εσφαλμένη εντύπωση για το εθνικό τους προϊόν, αφού εκεί παρέπεμπε η προώθηση τους και ουσιαστικά πουλούσε βότκα για ουίσκι.

Και παρόλο που δεν τους είχε επιτραπεί ποτέ να πουλήσουν τα προϊόντα τους ως σκωτσέζικο ή νοτιοαφρικανικό ουίσκι, συνέχιζαν να τα διαθέτουν με τους προαναφερθέντες τίτλους, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Ή τουλάχιστον, έτσι αποφάσισε το Ανώτατο Εφετείο, πέντε χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία της Ένωσης.

Βότκα για ουίσκι στη Νότιο Αφρική. Όχι πια. 

Στην τελική απόφαση δε οι δικαστές παρέθεσαν και ένα σχετικό απόσπασμα από μία περασμένη δίκη:

"Αν και ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να διεξαχθεί αδίστακτα μέχρι τέλους, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες μάχης που πρέπει να τηρούνται. Ο έμπορος δεν έχει ελεύθερη λόγχη. Μπορεί να πολεμήσει, αλλά ως στρατιώτης, όχι ως αντάρτης."

βότκα για ουίσκι

Η SWA δήλωσε πως η Milestone Beverage επέδειξε προφανή πρόθεση να διαθέσει παράνομα, προϊόντα αλκοολούχων ποτών ως ουίσκι και να εκμεταλλευτεί την ξεκάθαρη φήμη της Σκωτίας σε σχέση με τα προϊόντα ουίσκι. Εξαιρετικά αντανακλαστικά από τον εμπορικό σύλλογο του σκωτσέζικου ουίσκι που κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει το εθνικό προϊόν της Σκωτίας.

Η εταιρεία Milestone Beverage είναι γνωστή στη Νότιο Αφρική για την παραγωγή και διάθεση φθηνών προϊόντων ή και υποκατάστατων προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Φυσικά από τη γκάμα της έχουν πλέον εξαφανιστεί οι δύο αυτές βότκες, έχοντας απομείνει με προϊόντα όπως: ένα απόσταγμα ζαχαροκάλαμου με το όνομα Blue Island Cane, κατάλληλο για κοκτέιλ και σφηνάκια», ένα ‘’Brandy Flavoured Spirit Aperitif good in mixed drinks or as is’’, ονόματι Burnham brandy V.O., καθώς και το επικό Shimmer Emerald, ένα λικέρ μπισκότου λεμονιού από βότκα με βρώσιμο, πράσινο γκλίτερ…

Η απόφαση του Ανωτάτου Εφετείου για την υπόθεση εδώ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Εταιρεία στη Νότιο Αφρική πουλούσε βότκα για ουίσκι. Όχι πια."

News

Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2020