previous
next

Για πρώτη φορά, το απόσταγμα ξεπερνάει την μπίρα στις ΗΠΑ

Articles, News

Δεν το γράφω αυθαίρετα, το Εθνικό Συμβούλιο Αποσταγμάτων των ΗΠΑ (DISCUS) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του, σύμφωνα με την οποία, το 2022, την 13η χρονιά ανάπτυξης και αύξησης ετήσιου τζίρου, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι πωλήσεις στο απόσταγμα και το μερίδιό του στην αγορά αλκοολούχων ποτών, ξεπέρασαν τα αντίστοιχα της μπίρας! Ιστορικό ορόσημο από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς και λαμβάνοντας υπόψη πως αυτό συνέβη εν μέσω πληθωριστικών τάσεων και μετά από την μεγάλη πανδημία της COVID-19!

Ποσοστό ρεκόρ, αυτό του μεριδίου των αποσταγμάτων, που αφορά στα ετήσια έσοδα για το 2022, 42,1%, με αύξηση 0,8%, έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Το ποσοστό που κέρδισε η αγορά των αποσταγμάτων, το έχασε η αγορά της μπίρας, με το κρασί να παραμένει απόλυτα σταθερό. 41,9% το μερίδιο της μπίρας στα ετήσια έσοδα του χώρου και μόλις 16% το αντίστοιχο του κρασιού.

απόσταγμα

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα νούμερα αυτά είναι τα εξής:

  1. Το απόσταγμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει απορροφήσει το μερίδιο της μπίρας.
  2. Οι προτιμήσεις της νεότερης γενιάς προσανατολίζεται ξεκάθαρα στο απόσταγμα.
  3. Για την αύξηση του μεριδίου της αγοράς ευθύνεται πρωτίστως η τάση για αγορά πιο premium αποσταγμάτων, το λεγόμενο premiumization.

Είναι πλέον ξεκάθαρη και απόλυτα προφανής η στροφή των καταναλωτών σε πιο premium (και ακριβά) αποστάγματα, μολονότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές (πληθωρισμός, COVID, ενδεχόμενη ύφεση, κτλ). Και μάλιστα, έπειτα από ερωτηματολόγιο της IWSR, της μεγαλύτερης ίσως εταιρείας ερευνών στον τομέα των ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές δήλωσαν πως αισθάνονται σίγουροι για τα οικονομικά τους σε προσωπικό επίπεδο! Όσο για το premiumization, είναι χαρακτηριστικό πως από τα έσοδα της κατηγορίας των αποσταγμάτων, τα δύο τρίτα αφορούν σε premium και super premium προϊόντα, κυρίως σε ουίσκι, τεκίλα και RTD (Ready-To-Drink) προϊόντα.

Όπως έχω γράψει ξανά, η έρευνα επιβεβαιώνει πως την περίοδο της πανδημίας ο κόσμος αποφάσισε να προσπαθήσει να μεταφέρει αρκετές από τις εμπειρίες που πριν είχε σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ, στο σπίτι. Και το έκανε με ποιοτικά υλικά και αποστάγματα.

απόσταγμα

Στις συνεχόμενες αυξήσεις τιμών των αλκοολούχων προϊόντων φαίνεται πως τα αποστάγματα αντιδρούν καλύτερα και «αντέχουν», διατηρώντας την ανάπτυξή τους, σε αντίθεση με τη μπίρα, της οποίας η ζήτηση έπεσε με την αύξηση των τιμών και τώρα οι τιμές ετοιμάζονται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Κακά τα ψέματα, για τη μεγάλη αυτή αύξηση του μεριδίου των αποσταγμάτων ευθύνονται εν πολλοίς και τα RTD, τα έτοιμα, εμφιαλωμένα κοκτέιλ με βάση κάποιο απόσταγμα, των οποίων οι μοναδικοί κωδικοί στις ΗΠΑ το 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 70%! Μια αύξηση που το hard seltzer -η επονομαζόμενη «αρωματισμένη και ενισχυμένη με αλκοόλ σόδα», μια σόδα που λόγω του πολύ χαμηλού αλκοόλ της (περί το 5%), κατηγοριοποιείται ως μπίρα- δεν κατάφερε να αντισταθμίσει.

Οτιδήποτε λοιπόν σχετικό με το ποιοτικό αλκοόλ πουλάει στις ΗΠΑ, είτε ως premium απόσταγμα στα μπαρ, ως premium συστατικό για κοκτέιλ στο σπίτι μας ή -αν βαριόμαστε- ως καλοφτιαγμένο πλέον RTD στην παραλία, στο σπίτι ή στο γραφείο. ΕΙΠΑ ΓΡΑΦΕΙΟ;

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει να δει τι θα κάνει η μπίρα, η οποία κρατά ακόμη, παρά την πτώση, με τα craft ζυθοποιεία να ανεβαίνουν, αλλά φυσικά και το κρασί, που βρίσκεται πολύ πολύ χαμηλά, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, διαθέτοντας και το μεγάλο μερίδιο στα εστιατόρια.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Για πρώτη φορά, το απόσταγμα ξεπερνάει την μπίρα στις ΗΠΑ"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 16/02/2023