previous
next

St. Remy Napoleon brandy

Reviews

Το σημερινό ποτό της στήλης The Drink Chronicles, που μαζί με τον καλό φίλο και συνεργάτη Τίμο Σπανό επιμελούμαστε, προέρχεται από μια χώρα με σπουδαία ιστορία ποτοποιίας, μια χώρα με κουλτούρα στην αλκοολική πόση και χαρακτηριστικά που αντανακλούνται σε όλα της τα ποτά, αποστάγματα, λικέρ και φυσικά στα κρασιά που φτιάχνουν. Σημαντικότερη, πρώτη ύλη τους, το σταφύλι, και τα ποτά που προέρχονται από αυτό, όπως το μπράντι της δοκιμής μας, St. Remy Napoleon.

Συνηθίζεται οι οίκοι κονιάκ και αρμανιάκ, να μην είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί των αποσταγμάτων που χρησιμοποιούν. Περισσότερο φημίζονται για την ανάμειξη και την παλαίωσή τους, πράγμα πολλές φορές εξίσου ή και πιο δύσκολο.

 

"Σε κάθε περίπτωση, ο γαλλικός οίκος St. Remy, έχει καταφέρει, να γίνει γνωστός σε όλον τον κόσμο, παρόλο που δεν έχει τη γεωγραφική ένδειξη των προαναφερθέντων «ξαδερφών» του."

 

Στο μπουκάλι του St. Remy Napoleon

Το αποστακτήριο του οίκου St. Remy δημιουργήθηκε το 1886, στο μικροσκοπικό χωριουδάκι Machecoul, κοντά στη Ναντ και στην ευρύτερη κοιλάδα του Λίγηρα, εξορισμού μια οινοποιητική περιοχή. Βρέθηκε δε, πως η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στο μικρό αυτό χωριό, η “Gros Plant” ή ”Folle Blanche” όπως είναι περισσότερο γνωστή παγκοσμίως, ταιριάζει ιδανικά σε μείγματα που προορίζονται για μπράντι.

 

st. Remy, brandy

 

Στο οποίο μείγμα πλέον χρησιμοποιούνται δέκα διαφορετικές λευκές και ερυθρές γαλλικές ποικιλίες σταφυλιών όπως Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Gamay, Ugni Blanc, Carignac, Cinsault, Grenache, Syrah and Cabernet Sauvignon. Αυτές συγκεντρώνονται από τις περιοχές της Βουργουνδίας, της Καμπανίας, της κοιλάδας του Ροδανού και του Λίγηρα, του Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν, του Μπορντό και του Μποζολέ.

Μετά την απαραίτητη ζύμωση ακολουθεί διπλή απόσταξη σε αποστακτική στήλη συνεχούς ροής, την καρδιά της οποίας ωριμάζουν με αρκετή υπομονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη συνέχεια, με τη χάρη και την σχεδόν μαγική ικανότητα της Cellar Master του οίκου Μαρτίν Πέιν (Martine Pain), τα αποστάγματα αναμειγνύονται έχοντας σαν πρότυπο τη μυστική φόρμουλα αρωματικού και γευστικού προφίλ που οι υπεύθυνοι στο St. Remy έχουν διαφυλάξει τόσα χρόνια.

Η οικογένεια της Μαρτίν, φημολογείται πως προέρχεται από οικογένεια που βρίσκεται στο χώρο της οινοποιίας και αποσταγματοποιίας από το 1637. Είναι μάλιστα μια από τις λίγες και τις πρώτες κυρίες του χώρου του μπράντι, δουλεύοντας ήδη για 15 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του οίκου St. Remy.

 

"Ο οίκος St. Remy λάνσαρε το 1949 την κομψή και σύγχρονης αισθητικής μαύρη φιάλη του, που έκτοτε έγινε το σήμα κατατεθέν του. Ήταν μάλιστα ο πρώτος οίκος που έβαλε το μπράντι του σε σκουρόχρωμο, αδιαφανές μπουκάλι όπου δεν φαινόταν το περιεχόμενο του."

 

Μάλιστα, με αυτή την φιάλη στη φαρέτρα του και χάρη στο εξαιρετικής ποιότητας προϊόν του, κατάφερε να συγκεντρώσει εκτός από την προτίμηση των καταναλωτών που το έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο και αρκετά παγκόσμια βραβεία ποιότητας.

 

Το St. Remy Napoleon στο ποτήρι μας

Στους 40% αλκοολικούς βαθμούς και με το κεχριμπαρένιο χρώμα να εμφανίζεται στα ποτήρια μας, αντιληφθήκαμε αμέσως στη μύτη σαν πρωταρχικά αρώματα, μπαχαρικά και καραμέλα. Το αρωματικό προφίλ ενός αποστάγματος σταφυλιού ήταν φανερό από την αρχή, με επιπλέον αρώματα από κόκκους καφέ, ροζ πιπεριού και μαρμελάδας βερίκοκου να ενισχύουν την αρωματική πολυπλοκότητά του. Ο Τίμος μάλιστα διέκρινε και νότες από σταφίδα, καρδάμωμο και μέλι.

 

st. Remy, brandy

 

Στο στόμα ήταν αρκετά ξηρό, ίσως περισσότερο από όσο θα περιμέναμε, κάτι που θεωρώ πως είναι θετικό, με κομψά αρώματα ξύλου και νότες βανίλιας. Γενικά μας φάνηκε λιγότερο πολύπλοκο στη γεύση από ότι στη μύτη, μολονότι η επίγευση του ήταν μακρά και η αίσθηση του στο στόμα πλούσια.

Όσο όμως κι αν δεν στάθηκε αντάξιο των (υψηλών) προσδοκιών μας, εγώ κι ο Τίμος του φερθήκαμε όπως του πρέπει. Μας κράτησε όμορφη παρέα τις στιγμές που ακολούθησαν και το απολαύσαμε μαζί με το ιδανικότερο ίσως ταίρι του, λίγα αποξηραμένα φρούτα και ένα φίνο κουβανικό πούρο.

 

Βαθμολογία

Τίμος Σπανός: 78/100

Γιάννης Κοροβέσης: 71/100

Μέσος όρος: 74,50/100

 

Ιδιοκτήτης: St. Remy

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 41 %

Τύπος: Μπράντι

Συσκευασία: 700 ml

 

Ευχαριστούμε πολύ την Κάβα Δίας για την ευγενική χορηγία της

 

All photos by Timos Spanos

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"St. Remy Napoleon brandy"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 31/05/2016