previous
next

Πόσο «σωστό» ήταν το Νεγκρόνι του Στάνλεϊ Τούτσι;

News

Σε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας που οι απανταχού επαγγελματίες των μπαρ επιδίδονται σε αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια σχετικά με τρόπους παρασκευής των πιο αγαπημένων μας κοκτέιλ για το σπίτι, προσπαθώντας να εκπαιδεύσουν τον κόσμο, ένας Αμερικανός ηθοποιός, ο υποψήφιος για Όσκαρ, Στάνλεϊ Τούτσι, με μία ανάρτηση του στο Instagram, προκάλεσε αίσθηση και αναστάστωση, όχι μόνο στο χώρο των μπαρ, αλλά και σε αυτό του γενικού πληθυσμού.

Το βίντεο γυρίστηκε στην κουζίνα του σπιτιού του Στάνλεϊ Τούτσι, με τον ίδιο να φτιάχνει ένα Νεγκρόνι στη σύζυγό του, εξηγώντας παράλληλα, τόσο τα βήματα όσο και τα υλικά, δίνοντας μάλιστα και τις προσωπικές του προτάσεις για αυτά. Το βίντεο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει σχεδόν 800,000 προβολές, πριν καν συμπληρωθεί εβδομάδα, λαμβάνοντας στην πλειονότητα τους, διθυραμβικά σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία δεν αφορούν τις ικανότητες του στην αναμειγνυολογία.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stanley Tucci (@stanleytucci) στις

Παρόλα αυτά, φαίνεται, πως αρκετοί μπαρτέντερ ανά τον κόσμο αντιμετώπισαν το βίντεο με χλευασμό και άκρως επικριτική διάθεση στα σόσιαλ μίντια κανάλια τους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανέφεραν πως ο Στάνλεϊ Τούτσι έκανε πάρα πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της παρασκευής του Νεγκρόνι του. Μερικά από αυτά τα σχόλια γράφουν πως χτύπησε το κοκτέιλ σε σέικερ αντί να το ανακατέψει, ότι οι αναλογίες των υλικών ήταν λάθος, ότι το σέρβιρε σκέτο αντί με πάγο και ότι χρησιμοποίησε φέτα πορτοκαλιού την οποία μάλιστα την έστυψε μέσα στο κοκτέιλ πριν το σερβίρει.

"Ο Στάνλεϊ Τούτσι, ως επαγγελματίας που δεν βρίσκεται στο χώρο της εστίασης, έφτιαξε ένα κοκτέιλ στο σπίτι του όπως του έκανε κέφι."

Στην πραγματικότητα όμως, ο Στάνλεϊ Τούτσι κακώς λοιδορήθηκε, για τον απλούστατο λόγο πως δεν είναι επαγγελματίας. Πρόκειται για έναν απλό καταναλωτή, ο οποίος δημοσιοποίησε μια ιδιωτική του στιγμή, στην οποία έφτιαξε ένα κλασικό κοκτέιλ στη σύζυγό του, όπως του έκανε κέφι. Δε βλέπω κάποιο πρόβλημα εγώ σε αυτό. Ενδεχομένως, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, αν κυκλοφορούσε κάποιο παρόμοιο βίντεο από κάποιον επαγγελματία, όπως κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά.

Η πρώτη παράμετρος που οφείλει να μπαίνει πάνω από όλες όταν αποφασίζουμε να φάμε ή να πιούμε κάτι –πόσω μάλλον δε όταν αυτό γίνεται στο σπίτι μας- είναι η έννοια της «προσωπικής προτίμησης». Ο καθένας απολαμβάνει αυτό που του κάνει κέφι, όπως και όποτε του κάνει κέφι, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί σε κανέναν. Είναι ένα αυθεντικό Νεγκρόνι αυτό που έφτιαξε ο Τούτσι; Πιθανότατα όχι, τουλάχιστον όχι ένα Νεγκρόνι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς οι επαγγελματίες, είναι όμως το Νεγκρόνι του Τούτσι, η δική του εκδοχή, η οποία πλησιάζει πολύ σε γεύση το αυθεντικό και την οποία μάλιστα ο ίδιος δείχνει να την απολαμβάνει, οπότε;

Στάνλεϊ Τούτσι

Ένα άλλο στοιχείο που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι το εξής: θα απολάμβανε περισσότερο το Νεγκρόνι η σύζυγος του αν το έφτιαχνε «σωστά» ένας επαγγελματίας μπαρτέντερ; Αμφιβάλλω. Τα ποτά και τα φαγητά που παρασκευάζονται από τα αγαπημένα μας πρόσωπα για εμάς, για έναν όχι-και-τόσο-περίεργο λόγο τυλίγονται από μια μοναδική, ενεργειακή αύρα, η οποία φαίνεται να ενισχύει τις αισθητηριακές απολήξεις τους και να μεγιστοποιεί την απόλαυση τους. Σκεφτείτε, όσοι είστε επαγγελματίες μπαρτέντερ, τα πρώτα κοκτέιλ που φτιάξατε στο πρώτο μπαρ που εργαστήκατε, για τους πρώτους πελάτες σας, τους φίλους σας. Το πιθανότερο είναι να ήταν χάλια. Κι όμως, οι φίλοι σας σας διαβεβαίωσαν πως ήταν τα πιο νόστιμα κοκτέιλ της μέχρι τώρα ζωής τους. Και έλεγαν αλήθεια, να είστε σίγουροι.

"Θα απολάμβανε περισσότερο το Νεγκρόνι η σύζυγος του αν το έφτιαχνε «σωστά» ένας επαγγελματίας μπαρτέντερ; Αμφιβάλλω. "

Επιπροσθέτως, ο Στάνλεϊ Τούτσι μπορεί να έκανε βασικά τεχνικά λάθη κατά την παρασκευή του Νεγκρόνι, ξεπέρασε όμως την πλειονότητα των μπαρτέντερ σε μια σειρά από άλλα απαραίτητα χαρακτηριστικά· την ζεστασιά, την αντίληψη της φιλοξενίας, την φυσική γοητεία. Στοιχεία που θα εκτιμούσε ο κάθε συνειδητοποιημένος –ή και όχι- καλεσμένος, σε οποιοδήποτε μπαρ του κόσμου και που πάντα (οφείλουν να) μπαίνουν πάνω από όλες τις τεχνικές δεξιότητες.

Αν έπρεπε να χρεώσω στον Στάνλεϊ Τούτσι κάποιο λάθος, αυτό δεν θα αφορούσε τις τεχνικές ικανότητές του. Ενδεχομένως, δε θα έπρεπε να μιλήσει απαξιωτικά για κάποιο επώνυμο προϊόν, όπως έκανε. Αλλά και πάλι, είναι ο δικός του, προσωπικός λογαριασμός στο Instagram και ο ίδιος δε σχετίζεται με το χώρο των ποτών. Ίσως μάλιστα να μη γνωρίζει καν για την εξαιρετική, premium σειρά από βερμούτ που εδώ και κάποια χρόνια έχει εμφιαλώσει η Martini, οπότε, του το χαρίζω κι αυτό.

Όπως έγραψα και στον προσωπικό μου λογαριασμό στο φέισμπουκ, κάποιες φορές, αρκούν στιγμές σαν κι αυτή, όπου ένα δημόσιο πρόσωπο κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, μπορεί να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα όλες τις σχολές μπαρμανικής, όλα τα blog και σάιτ και όλα τα μπαρ, που (προσπαθούν να) εκπαιδεύουν τον κόσμο, για να δημιουργήσει με μία και μόνο ανάρτηση, μια τάση που θα τον κατακλύσει. Ναι, το Νεγκρόνι ανήκει ήδη στα τρία πιο ευπώλητα κλασικά κοκτέιλ σε όλα τα μπαρ. Πλέον όμως μπήκε και στα σπίτια των καταναλωτών. Και το έκανε με απλό, εύκολο και προσιτό σε όλους τρόπο.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Πόσο «σωστό» ήταν το Νεγκρόνι του Στάνλεϊ Τούτσι;"

News

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2020